//Plugins sense CDN ?>
El Servei d'Intermediació per Deutes en l'Habitatge que es desplega des de l'Oficina Local d'Habitatge ha reduït de 2013 a 2015 la meitat dels expedients. Els responsables de l'Oficina afirmen que la casuística ha baixat a nivell de problemes d'impagament d'hipoteques, mentre que la PAH alerta que creixen els desnonaments en el cas dels lloguers.
L'oficina conjunta de l'Ajuntament d'Igualada i el Consell Comarcal del Servei d'Intermediació de Deutes en l'Habitatge va tramitar el 2015 uns 67 expedients. És la xifra més baixa des de la seva creació a finals del 2012. El primer any complet de funcionament, el 2013, hi van haver 139 expedients, mentre que el 2014 ja queien a 83. Hi ha una tendència a la baixa de la demanda del servei, de manera que des del Consell es va interpretar "com una millora o estabilització de la problemàtica de la pèrdua de l'habitatge". Aquestes dades de millora contrasten amb les informacions amb les que compta la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, que assenyalen que al mateix temps que es reduïa la conflictivitat pels desnonaments hipotecaris, ha anat en augment els desnonaments per impagaments de lloguers.
En aquest cas, amb la nova situació, des del Servei expliquen que "ens hem obert a tractar el tema de les clàusules abusives dels bancs (la clàusula sòl i la clàusula IRPH declarada il·legal per la comunitat europea però que alguns bancs espanyols van continuar aplicant)". També des d'ara "s'ha obert a tractar el tema del assessorament amb pèrdua d'habitatge per manca de pagament del lloguer".
Vicenç Bitrián, un dels portaveus de la PAH, considera que "el SIDH -abans Ofideute- pot ser un bon instrument per recórrer a nivell d'assessorament. De fet, l'aconsellem perquè pot ajudar si es tracta de situacions on cal consell jurídic o es tracta de refinançar la hipoteca, o també aquesta via de les clàusules de l'IRPH. És una via que cal explorar, però que quan els casos són més problemàtics no té efectivitat". Lamenten que "quan el banc es tanca en banda a parlar amb l'afectat, ja sigui per situacions de lloguer social o dació en pagament, l'Oficina poca cosa pot fer".
Des de la PAH apunten que "pot ser que els casos d'expedients hipotecaris hagin caigut, però tampoc sabem com els han resolt i voldríem saber quines solucions hi donen. I no oblidem que des de fa un temps, la problemàtica principal ha passat a ser la del lloguer". Vicenç Bitrián comenta que "encara que les demandes de desnonaments hipotecaris tractats baixen, s'ha incrementat molt el problema en els lloguers. I per desgràcia, es resolen molt més ràpid que les hipoteques i les persones afectades estan molt més desprotegides. I no hi ha dades exactes".