TORNAR
PUBLICITAT

Diverses entitats de l'Anoia es posicionen contra l'arribada d'Airbnb a Igualada

Denuncien que ”Airbnb no controla als propietaris que volen especular”

societat
Dissabte, 11 maig 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El col·lectiu el componen 8M Anoia, Arran Igualada, Cal Cuta, Casal Popular el Foment, Centre Social Autogestionat Delícies, CGT Anoia, La Coll@nada, La Cooperadora, i la plataforma d'Afectats Per La Hipoteca de l'Anoia (PAH). El manifest arriba un dia després que Airbnb portés a 300 persones de diversos àmbits a Igualada a parlar de les destinacions turístiques del futur.

Amb el nom d'Entitats Igualadines en Suport al Veïnat, deu associacions de diversa índole amb seu a Igualada han emès un manifest on critiquen la implantació d'Airbnb a la ciutat, amb el laboratori de turisme sostenible. En aquest document consideren que "Airbnb perjudica greument al veïnat" i citen que tot i que la idea és "compartir la teva casa amb viatjants d'arreu del món a canvi d'un preu 'força econòmic', (...) com pot ser que grans ciutats com Madrid o Barcelona s'hagin vist obligades a regular-ho i fins i tot multar-ho?". I esmenten la llei de l'oferta i la demanda com una de les claus de volta de la problemàtica que es genera: "amb Airbnb hi ha menys pisos destinats al lloguer tradicional (menys oferta), i amb la mateixa demanda, el preu del lloguer es dispara".

Conformen el col·lectiu 8M Anoia, Arran Igualada, Cal Cuta, Casal Popular el Foment, Centre Social Autogestionat Delícies, CGT Anoia, La Coll@nada, La Cooperadora, i la plataforma d'Afectats Per La Hipoteca de l'Anoia (PAH). En el manifest critiquen la política d'habitatge de l'Ajuntament d'Igualada per "no haver polítiques de creació d'habitatge social".

Així mateix, plantegen que algunes de les problemàtiques que hi ha hagut en altres indrets amb pisos turístics es poden reproduir aquí: "expulsió de les veïnes dels seus barris" per no poder accedir econòmicament als pisos que queden "i greus problemes de teixit social de barri: els comerços s'adapten al turisme i hi ha problemes de convivència. Els turistes vénen i marxen, no estan interessats a crear un bon clima".

"No controlen als seus propietaris"

Segons Entitats Igualadines en Suport al Veïnat "la plataforma no controla els seus propietaris. Per tant, grans tenidors, especuladors i empreses de tota mena han aprofitat el buit legal per publicar a Airbnb habitatges que estaven destinats al lloguer tradicional; per les famílies del dia a dia".

Manifesten que Igualada "és una ciutat oberta i ens agrada que ens visitin" però que sigui "per esdeveniments arrelats". Creuen que "cal afrontar l'increment del preu del lloguer a la ciutat, des del 2014 ha pujat un 36,92%" i parlen dels "més de 500 desnonaments per lloguers impagats" del 2013 al 2017. 

Amb la presència d'Airbnb consideren que "no ens quedarem de braços plegats ni entenem que es parli de 'turisme sostenible' quan fa anys que treuen  els veïns dels seus barris".


4 Comentaris

A

Antoni

Igualada

18 de maig 2019.22:58h

Respondre

Marta i Bernat aclariu-vos. L’un diu que turísticament mai serem res, i l’altre que no es podrà viure a Igualada perquè estarem envaïts de turistes. En fi, feu-vos-ho mirar tots plegats

B

Bernat

Igualada

13 de maig 2019.19:59h

Respondre

Pere, el turisme es pot impulsar sense que vingui una multinacional de valors, com a mínim, qüestionables.

Igualada i l’Anoia tenen força atractius però sense una base sòlida no... Llegir més s’atraurà la gent perquè sí. I aquí hi ha més façana que res més. A més, no hi hagut debat amb la societat civil sobre com ha de ser el turisme que volem i el més adient pel territori i les persones que hi viuen(!).

Amb aquest projecte el Marc Castells el que fa és donar publicitat a una empresa que si veu que els resultats no són els esperats o decideixen canviar de rumb marxaran sense haver fet cap aportació positiva real al territori. I al mateix temps es fa publicitat a ell mateix com a impulsor d’infinits projectes que darrere del fum poca cosa hi ha.

I siguem realistes: el turisme no serà mai una base econòmica de la comarca. El llegat arquitectònic comparat amb altres zones de Catalunya és ínfim; la quantitat de festivals musicals és escassíssima i sense prou suport públic i provat; la geografia està malmesa i zones bellíssimes estan a punt de desaparèixer per polígons fantasma.

Turisme sí. Capital d’estupideses no.

P

Pere

Igualada

13 de maig 2019.01:25h

Respondre

La gent s’ha venut l’enteniment? A veure pensem una mica... No fem política barata, no ens aprofitem ara de les eleccions per criticar fins i tot lo positiu. El sr Marc Castells no és de tot de... Llegir més la meva simpatia, però quan hi ha alguna cosa positiva l’accepto, i crec que lo d’airbnb es molt positiu per la Comarca. Perq esta airbnb a Igualada? Per posar Igualada al mapa, per créixer turísticament, per ser un atractiu turístic... No diguem no a tot, diguem pot ser.. Però amb unes condicions, normes, controls, el No no ens porta en lloc, no ens ajuda a res... Vinga va que no podem ser la Igualada tancada de sempre, necessitem canviar de mentalitat i pensar en el nostre present i en el futur dels nostres fills. Al final marxarem tots d’aquí, no tindrem res per culpa de la por, del pesimisme, de la poca visió, de l’enveja...

M

Marta Valls

14 de maig 2019.09:46h

Amb iniciatives com la de airbnb acabarem marxant els igualadins perque els pisos cada cop més cars només els podran pagar els turistes i els nostres fills hauran de viure cada cop més lluny i la... Llegir més nostra qualitat de vida cada cop serà més baixa, es el que ha passat a barcelona i ara ho volen extendre a Igualada perque son una empresa expansionista

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.