//Plugins sense CDN ?>
Es va començar explicant l’evolució de les dones en relació a l’educació que han obtingut segons els estudis que han realitzat. I a la vegada es va exposar la posició de l’home respecte el de la dona, com també de les diferents opcions que es trien a nivell d’estudis. Hi ha carreres universitàries i professions que les solen triar la majoria de vegades dones, com per exemple la d’infermeria, la de magisteri. I en canvi solen ser homes els que opten per ser enginyers.
Per posar exemples especificatius, a la Llar d’Infants del municipi odenenc hi ha 61 menuts i el professorat està format per 7 educadores.
Al CEIP Castell d’Òdena hi ha més alumnes nois i hi ha 26 professors d’entre els quals 4 són homes i 22, dones. I en la darrera edició de l’Escola d’Estiu hi ha hagut 30 noies i 4 nois contractats com a professors.
La dona jove pateix diferents riscos per diferents motius: viu en una zona rural i a vegades hi ha el motiu de la manca de mobilitat, que a vegades ens busquem nosaltres mateixes.
En l’acte es va destacar el fet que hi ha moltes dones joves amb pocs estudis.
També és cert que a es dones d’entre 29 i 35 anys els és difícil conciliar la vida familiar amb la laboral.
D’altra banda es va parlar del Servei Local d’Ocupació, que va destinat tant a homes com a dones, i en el cas d’Òdena el servei és compartit amb el municipi de Capellades.
Com va dir la Gemma Cubí “des del servei que oferim moltes vegades ens dediquem a buscar el recorregut correcte o les habilitats dels que ens venen a veure o fins i tot els mecanismes”. Ella mateixa va afegir que a vegades és més important l’orientació que no pas la cerca de feina.
Des del Servei no només es contacta amb la gent que busca feina sinó que també es capten ofertes. Es busca fer el “casament”, com va dir la Gemma Cubí, entre l’oferta i la demanda. Va quedar clar però, que en aquests moments no n’hi ha gaires d’ofertes.
La població de 50 anys en avall és amb la què més s’ha de treballar, es va comentar el divendres, perquè sectors com el tèxtil, a la baixa a la comarca anoienca, han anat a la baixa i moltes de les dones havien treballat en aquest sector durant tots aquests anys i han hagut de formar-se per trobar un altre tipus de feina.
I el col•lectiu de gent més jove és el que més preocupa, des del Servei Local d’Ocupació, servei que es té 3 dies a la setmana a Òdena. I també es va dir que no es preocupessin pel fet que es donen més avantatges als immigrants, tal com es fa córrer entre les persones de qualsevol punt de Catalunya.
Des de l’àmbit de Serveis Socials es procura que hi hagi un lligam entre les persones que els visiten i amb el Servei Local d’Ocupació. Malauradament només la meitat de les persones que passen per aquests serveis se’n van a demanar feina a l’INEM.
A la taula rodona es va parlar sobre la sensació de por que se sol transmetre amb el moment que estem vivint en relació al món laboral.
Entre els assistents i les components que exposaven les seves explicacions es va estar d’acord en el fet que les persones entre 16 i 20 anys i les de més de 30 anys havien nascut en un moment bo i en el què es podien obtenir diners d’una forma més ràpida i fàcil, treballant. “I aquest fet, ara s’ha acabat”, van coincidir les ponents. “I d’aquí ve que s’ha de fer una gran feina”, van afegir.
Va quedar clar també, que hi ha molt el concepte de dona cuidadora de la família. I es va destacar el fet que no cal posar excusa en una feina en què es necessiti mobilitat amb el cotxe, perquè per altres qüestions s’agafa el cotxe, com en moments de lliure i no hi ha pas cap inconvenient.
És important que els joves i les dones es reciclin i es formin per tirar endavant amb la situació laboral que s’està vivint en aquests moments.
Un dels projectes que han estat mostra d’això ha estat el programa que es va dur a terme i que té el nom de’”Igualem”,. “Entre tots s’ha de trobar l’eina per tirar endavant”, es va dir.
La treballadora social Yolanda Fernández va parlar de les tasques que fa la figura de la treballadora social, l’educadora social i la treballadora familiar. L’objectiu és aconseguir un nivell més alt de totes les persones d’Òdena i atendre les necessitats bàsiques.
Les demandes, que se solen fer a Òdena segueixen aquest ordre: econòmic, salut, laboral, familiar i manca d’autonomia (gent gran).
En l’acte de divendres es va tractar el concepte de “feminització de la pobresa”. L’exemplifiquen dones amb una baixa pensió de viduïtat, per exemple i que a la vegada tenen càrregues familiars. I altres casos són el de dones que no tenen el mínim exigit de cotització. Altres casos són els de les mares solteres amb poc suport extern.
Sense deixar de banda la violència de gènere, es va recordar el servei que s’ofereix des de l’Equip d’Atenció a la Dona amb el qual hi ha el servei de professionals del món jurídic i psicològic. El servei és gratuït i del tot confidencial. Per demanar hora es pot fer trucant al telèfon 636365631.
La taula rodona va ser moderada per la regidora de l’ajuntament d’Òdena, Anna M. Garcia i en el final del mateix acte el grup de teatre del municipi Teatre Espontani va llegir tot un recull de poemes que van adir-se molt a la temàtica tractada durant més de dues hores.