TORNAR

L'efecte "porta a porta" fa que dotze municipis anoiencs superin el 50% en la recollida selectiva

A La Torre, amb vora 4.000 habitants, es passa del 27% al 67%

societat
Divendres, 19 juliol 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les dades ampliades de l'Agència Catalana de Residus sobre la recollida selectiva en bruta (RSB) indiquen una millora excepcional de la recollida selectiva a una desena de municipis. Entre els que no han implantat el porta a porta, Piera aconsegueix també superar el 50% en l'índex de residus que van a parar als contenidors separats. Els matisos, que els municipis amb més èxit recullen també menys volum de residus que altres anys

Pocs dies després que es donessin a conèixer les dades totals de l'Anoia sobre la recollida selectiva bruta, del 2018, i que indicaven una millora en sis punts -del 33 al 39%-, l'Agència Catalana de Residus ha fet públics els resultats desgranats per municipis. Unes xifres que indiquen que el nou sistema de recollida implantat pel Consell Comarcal fa un any -que es basa en la recollida porta a porta en municipis mitjans i en àrees tancades en nuclis disseminats- ha assolit un èxit notable. Tot i que el model es va estrenar el maig, en el global de l'any diversos municipis han superat el 50% de residus recollits de manera selectiva. Fins ara mai cap municipi anoienc havia passat del 50% i només dos estaven sobre el 45%. Aquest 2018 han estat dotze.

Un dels camions del "porta a porta"En onze dels casos es tracta de pobles que es van integrar en el nou model de recollida. En àrees tancades (Montmaneu i Miralles) o porta a porta (El Bruc, Capellades, Carme, Castellolí, Copons, Jorba, Orpí, La Pobla, Tous o La Torre de Claramunt). Un dotzè municipi supera el 50%, Piera -segona vila més poblada de la comarca- que té un índex del 51,93% en RSB. En tot cas, un cop es depurin les dades, és a dir, la recollida selectiva neta quan s'analitza si hi ha impropis a les diferents fraccions, els resultats poden caure sensiblement. 

Fa una setmana es donaven a conèixer les xifres d'Igualada, que continua amb el model de contenidors i que ha experimentat una millora també, del 30 al 35%. A un altre municipis gran hi ha hagut un creixement notable: sis punts a Vilanova del Camí, ara un 37,13%. En casos com Masquefa, Montbui o els Hostalets, però, les xifres s'han estancat. Cabrera d'Anoia és la població amb uns índex més baixos, 14,12%, seguida d'Òdena, amb un 21%. 

Aquest 2018, la població on la recollida ha millorat més els índexs i les xifres són les millors -de moment en brut- és La Torre de Claramunt. Amb quasi 4.000 habitants, passa d'un 28,42% dels dotze mesos de 2017 a un 67%. Capellades, del 36,90% al 53,84; tant la Pobla com el Bruc pugen entorn els 30 punts i ara els índexs estan per sobre del 59%. Poblacions més petites com Jorba, Tous i Orpí tenen xifres similars. 

Generació de residus

En el cas dels municipis amb àrees tancades, el nou sistema es va implantar en alguns casos en un moment molt avançat del 2018 o a principis d'aquest 2018 i per tant no es reflecteix en les dades de l'Agència l'impacte del nou sistema. L'altre dada clau és la reducció dels residus generats per habitant als municipis on el "porta a porta" ha millorat més els resultats. 

En el cas de les viles més grans, com Capellades, La Torre o la Pobla, on els números de la recollida selectiva evidencien increments dràstics, els pes dels residus per habitant i dia que es dipositen ha caigut. Capellades passa d'1,28 quilograms per habitant i dia a 1,08; La Torre, d'1,36 a 1,13; La Pobla, d'1,44 a 1,24. Una altra població que ha millorat la seva RSB és el Bruc, però el descens és menys notable: de 1,47 a 1,35. Els municipis que més residus generen continuen sent els mateixos que el 2017: Cabrera d'Anoia -amb un idèntic 2,09 quilograms per habitant- i Piera que passa a ser el que lidera la classificació: 2,13 quilos per habitant i dia.

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.