TORNAR

L'energia nuclear al menjar? O l'energia nuclear mata? En què quedem?!

societat
Dimarts, 4 gener 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que l'energia nuclear té una destacada importància en la conservació d'aliments, en l'agricultura i també en alguns tractaments mèdics. Aplicacions i beneficis diversos en la nostra quotidianitat; així s'apunta des del Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques. Però al mateix temps també escoltem veus crítiques que asseguren que prop de les grans centrals la incidència de tumors augmenta un 46%. Són compatiblement possibles, les dues informacions?

No deixa de ser surrealista que una energia que, segons alguns epidemiòlegs, pot provocar l'augment del percentatge de tumors (fins a un 46% a l'àrea més propera a les centrals), al mateix temps pugui servir en benefici de l'ésser humà en casos com, per exemple, per detectar petits tumors de menys d'un centímetre (tècniques de detecció a través d'unes substàncies radioactives que s'eliminen en un breu interval de temps). Sí: paradoxal, insòlit... i difícil de comprendre i de pair. Sembla rebuscat. Però així ens la venen. També ens parlen de les múltiples aplicacions que l'energia nuclear té en l'àmbit de la indústria; ens la defineixen com una bona eina en l'eradicació de plagues; i també ens la situen en el marc de l'alimentació, que això ja fa més fressa. Es remarca, això sí, que a terres espanyoles no s'irradien els aliments, sinó que només es fa amb les espècies i els condiments (aquest ‘només’ deu ser d'aquells tan relatius que ens trobem a vegades...). També ens ho fan mirar des d'un altre punt de vista, que parteix d'una dada objectiva però que igualment va vestida amb una capa de tela teixida pels interessos d'aquells qui els convé promoure aquest tipus d'energia: el 25% de la producció d'aliments es perd perquè no es pot conservar. Aquesta constatació que es desprenia d'un estudi de la FAO s'utilitza per apuntar que gràcies a l'energia nuclear es podria reduir o fins eliminar aquest percentatge de pèrdues. És clar que molts voldrien tenir la garantia que el que s'acabarà perdent no és la salut de tots i cadascun d'ells.

La Coordinadora Anticementiri Nuclear critica un estudi epidemiològic perquè intenta amagar la incidència real de les instal·lacions radioactives en la salut de tots aquells veïns que viuen als seus voltants. Posen en dubte la metodologia emprada, que consideren del tot inadequada partint de la base que se centra en estadístiques de certificats de defunció en lloc de fer-ho en casos d'incidència de tumors, de manera que s'acaba associant ‘no morts’ a ‘instal·lacions nuclears innòcues’. Segons el seu parer, l'únic que en definitiva persegueix l'informe és posar sobre la taula els arguments suficients perquè es puguin renovar les llicències a les diverses centrals nuclears, entre elles Ascó I, Ascó II i Vandellós II.

L'altre bàndol ens parla d'excés injustificat de por a les radiacions. S'insisteix en que hi ha perill en els aliments radiats, afegint que als Estats Units és una tecnologia que es fa servir molt i que fins i tot evita morts per salmonel·la. Una por provocada en bona part per les males notícies que envolten sempre l'energia nuclear; recalquen que són els mitjans de comunicació els qui magnifiquen en excés aquesta part negativa. La divulgació que se'n fa, al seu parer, no és la que hauria de ser.

Aquí hem parlat de les crítiques que rep i d'aplicacions en positiu d'aquesta energia. Per molts avantatges que s'enumerin, però, possiblement la nuclear seguirà sent més o menys acceptada... però sempre lluny de casa!

Oriol Solà i Prat


1 Comentaris

M

Màrius

Igualada

4 de gener 2011.10:15h

Respondre

El tractament d’aliments amb radiacions ionitzades permet una conservació dels aliments perquè n’elimina els microorganismes i evita que algunes formes molt resistents d’insectes i bacteris... Llegir més aconsegueixin superar els controls. A més, és un mètode de conservació que no es basa en escalfar l’aliment i per tant aquest pot conservar tots els seus aromes i propietats organolèptiques inicials.

A més, els aliments s’irradien molt abans de posar-se en circulació al mercat, això fa que quan ens arriba, aquesta radiació hagi desaparegut. Cal tenir en compte que s’usen raigs gamma per irradiar els aliments, i que hi estem exposats a diari en una intensitat molt més alta: el sol.

Tampoc vull fer cap mena de defensa aferrissada de l’energia nuclear, però tan sols garantir la seguretat dels productes alimentaris tractats.

Un tema relacionat amb l’alimentació i que estic segur que també genera controversia, molts cops per la manca d’informació o desinformaió o fins i tot mala pedagogia que se n’ha fet és l’ús de transgènics- ;)

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.