TORNAR

Les entitats del Compromís per la Conca demanen aplicar els criteris mediambientals de la UE en contra del macropolígon

Afirmen que ”cal ser més seriós a l’hora de plantejar un bolet urbanístic”

societat
Dijous, 3 octubre 2019. 15:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El dissabte 28, membres de les entitats que van firmar Compromís Per la Conca, manifest a favor d'un model territorial sostenible van celebrar una reunió amb Per la Conca i Unió de Pagesos. Volen "una aposta proactiva" com a contrapunt amb la pretensió d'urbanitzar grans extensions 'de novo', especialment "si estan aïllades de la trama urbana existent".  

Per la Conca i Unió de Pagesos esperen que la Generalitat apliqui els criteris de la Unió Europea en la qüestió de Can Morera, on s'estudia la planificació d'una zona industrial. Enguany, l'Agència Europea pel Medi Ambient ha publicat un informe 'Signals 2019. Land and soil in Europe' que "sembla elaborat per resoldre el conflicte sobre la construcció d'un macropolígon en el mosaic agroforestal de la zona de Can Morera". Consideren que "l'informe evidencia que aquest conflicte de la conca d'Òdena es reprodueix arreu i que és part d'un problema d'escala europea".

La setmana passada, representants de Per La Conca i del sindicat Unió de Pagesos es van reunir amb representats d'una dotzena d'entitats de les que van firmar, abans de les eleccions, el Compromís Per la Conca. Amb la firma, les entitats s'emplaçaven a treballar per "dotar-nos d'un model territorial segons uns criteris establerts i que ara es constata que són coincidents amb els de l'informe de l'Agència Europea". La reunió va representar un primer contacte a partir del qual assentar les bases per la creació de sinergies i treball proactiu conjunt. 

La reunió, el 28 de setembreMostren la seva contrarietat davant les declaracions del "batlle d'Igualada que insistia a la premsa local en la creació d'un macropolígon" i el pas de les superfícies del nord de la Conca d'Òdena "de sòl agrícola a sòl industrial i considerava aquesta reconversió necessària per tots els municipis i relativitzava l'impacte  ambiental apuntant que tenim més superfície forestal ara que en l'època del romans". Des de Per la Conca i Unió de Pagesos esperen que la Generalitat "conegui i apliqui l'informe de l'AEMA i que, per tant, sigui més seriosa a l'hora de plantejar i justificar la creació un bolet urbanístic al mig d'un sòl agroforestal viu i productiu." Aposten pel treball coordinat, amb les entitats que els empenyen i les que vulguin sumar-s'hi a partir d'ara, a favor d'un model territorial que segueixi les recomanacions de l'Agència Europea pel Mediambient, ja que és una  necessitat urgent no només d'àmbit supramunicipal sinó també de país i de continent europeu.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.