TORNAR

ERC, Som-hi i Poble Actiu firmen amb Aigua és Vida el Pacte Social per la gestió pública de l'aigua

Diversos sindicats i altres entitats també s’incorporen a aquest pacte

societat
Dimarts, 7 maig 2019. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La plataforma Aigua és Vida ha signat amb les forces de l'arc esquerre que es presenten a les eleccions municipals d'Igualada un pacte per impulsar la gestió pública del servei a la ciutat. Consideren que "el proper mandat serà decisiu" per saber quin model de gestió de l'aigua, directa o no, s'implementa.

Aquest dilluns, Aigua és Vida presentava el Pacte Social i Institucional per l'aigua a Igualada. Ho feia junt a l'AMAP (Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública). El pacte compta amb la firma dels partits d'ERC Igualada, Poble Actiu i Igualada Som-hi, així com amb el sindicat CCOO, la PAH Anoia, o entitats com Coll@nada, Per La Conca o Som Energia Anoia, entre d'altres, té per objectiu "assegurar el compromís per una gestió pública, integrada i participativa del cicle integral de l'aigua" segons el coordinador de l'AMAP Arnau Comas.

Els signants del pacte, aquest dillunsComas afirmava que "durant aquesta última legislatura a Catalunya els avenços pel que fa a la remunicipalització de l'Aigua han estat molt significatius, com per exemple la nova empresa pública 'Terrassa Cicle de l'Aigua. EPEL', el procés d'assumpció de la gestió pública de l'aigua a Girona o l'impuls d'un sistema de gestió 100% públic de l'Aigua pel Consell Comarcal d'Osona". En aquest sentit, "la ciutadania ha mostrat amb fermesa i reiteradament que vol una gestió pública i democràtica de l'Aigua: ho va demostrar a Terrassa i Barcelona al 2017, però també a Igualada el passat octubre de 2018 amb la manifestació realitzada per desenes d'entitats comarcals a la capital de l'Anoia".

El representant d'Aigua és vida Anoia, Joan Carles González, també explicava que "diversos municipis de l'Anoia hauran de decidir durant el proper mandat 2019-22 el futur de la gestió de l'aigua, però el cas de la capital anoienca és especialment important, ja que per una banda a Igualada forma part de l'empresa que realitza la gestió privada sense contracte des de fa quasi un segle, però per una altra les dues auditories de la Diputació de Barcelona donen llum verda a la gestió pública". "Amb aquest pacte tornem a recordar que el problema de l'aigua ha d'estar al centre del debat polític durant les properes setmanes i que ha de ser prioritari en la gestió del proper govern igualadí" afegia. 

Els partits, sindicats i entitats que firmen el pacte es comprometen a treballar per aconseguir la gestió pública de l'aigua a Igualada en base a quatre demandes: "Considerar que el Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament (DHAS) és un dret humà universal, inalienable i inviolable de tota persona i que ha de ser garantit en la seva totalitat, és a dir, atenent a les seves 5 dimensions fonamentals: accessibilitat, assequibilitat, qualitat, disponibilitat i acceptabilitat". També el compromís "d'iniciar els processos per a la implementació d'un model de gestió pública de l'aigua a Igualada, gestió avalada pels positius resultats de les auditories realitzades, que sigui exemple de gestió democràtica i transparent, amb la implicació i el control de la ciutadania. Aquest servei ha de ser de qualitat, eficaç i eficient, i ha de garantir els drets adquirits dels i les treballadores, respectant com a mínim la igualtat de condicions sociolaborals, incloent les contractuals, que tenen en l'actualitat les persones treballadores adscrites a aquest servei, així com la igualtat de les futures contractacions".

Al pacte hi consta també "aplicar una política d'aigua que preservi els ecosistemes aquàtics de les conques que abasteixen i donen vida al territori. Davant els riscos del canvi climàtic i global, és més necessari que mai implementar la Nova Cultura de l'aigua per tal d'assolir el bon estat ecològic de les masses de l'aigua fixat a la Directiva Marc d'Aigua". I, finalment, "crear un espai de concertació social sobre l'aigua, des d'on la ciutadania, el teixit social, el món acadèmic, els diversos actors que en són part interessada, les forces polítiques i els serveis tècnics juguin un paper actiu per a col·laborar en la implementació d'una nova cultura de l'aigua i dels compromisos fixats en aquest Pacte Social i Institucional de l'Aigua".

 

 


1 Comentaris

S

Sílvia

igd

7 de maig 2019.12:28h

Respondre

Fantàstic!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.