//Plugins sense CDN ?>
El jaciment paleolític de Capellades, únic a nivell europeu, no podrà comptar, per ara, amb el Museu dels Neandertals que s'ubicaria a la zona que avui funciona com a aparcament. Raül Bartrolí, arqueòleg i tècnic de l'Ajuntament encarregat de l'Abric Romaní, puntualitza que el túnel que connecta el futur Museu amb el jaciment ja està construït, 'perquè en el moment teníem pressupost; però ara també patim les retallades de Foment, que havia d'invertir 2 milions d'euros'.
Malgrat això, el jaciment de l'Abric Romaní compta, un any més, amb una trentena d'arqueòlegs que excaven les restes de fa més de 75.000 anys. Tot l'equip es trasllada al municipi durant tot el mes, per excavar tot el que després, durant l'any, podrà ser catalogat i investigat.
Eudald Carbonell destaca el paradigma que hauria de representar el jaciment
L'arqueòleg Eudald Carbonell defineix com a 'lliçó' el fet d'estar investigant un jaciment des de fa 100 anys. 'Això és que hi ha alguna cosa interessant aquí per a l'espècie; ja és un missatge', puntualitza. Això sí, l'Abric Romaní va tenir 'poca sort perquè fa molts anys que s'està escavant i no s'ha aconseguit que sigui un punt de referència'.
A nivell comarcal, Carbonell opina que el jaciment hauria de representar un paradigma, ja que es tracta d'un lloc 'històric', també en l'àmbit internacional. L'Abric significa el 'coneixement de l'evolució, de com l'espècie 'ocupa l'espai, de l'espai-temps'. L'arqueòleg, que és director de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), considera que 'és aquest tipus de coneixement regional el que ens fa falta per explicar-nos com era l'espècie'.
A l'Abric no s'han trobat restes humanes
La característica principal de l'Abric és que no s'ha trobat mai cap resta d'humans. Tot i així, s'ha trobat ossos de cèrvols, rinoceronts, elefants... eines de sílex i restes de fogueres. Carbonell subratlla que les restes humanes no hi són perquè els neandertals 'eren avançats i no enterraven els cosos humans als llocs on ells vivien'.
L'Abric Romaní es va descobrir l'any 1909, per l'arqueòleg Amador Romaní, que ja va intuir que es tractava d'un jaciment molt trascendent a nivell mundial. Si bé a principis del segle passat era un espai molt valorat, durant la revolució industrial la zona va perdre el seu valor i va passar a ser utilitzada com a abocador municipal.
Anys després es va recuperar el jaciment i en l'actualitat tota la singlera està reconstruïda.
'L'Abric és important a nivell europeu'
Tal i com explica Raül Bartrolí, arqueòleg, l'abric romaní és 'molt important a nivell europeu i mundial' i, per això, es va plantejar el Museu NEAN 'com a gran projecte'. Tot i que les retallades hagin afectat la construcció del Museu, al setembre començaran les obres per a l'edifici de serveis, recepció, botiga de records... que s'ubicarà just al final de la Singlera. Aquestes obres s'allargaran uns sis mesos i 'representarà un pas endavant per a l'Abric', assegura Bartrolí.