TORNAR
PUBLICITAT

S'expedienta l'Infinit perquè hauria manipulat els comptes per rebre més subvenció

L’Ajuntament veu almenys 264.000 euros de frau en quatre exercicis segons una auditoria

societat
Dimecres, 30 setembre 2015. 14:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

L'Ajuntament ha obert un expedient a l'empresa Anoia Esports que gestiona el parc de Puigcornet per cinc possibles vulneracions del contracte. El nombre d'inscripcions anava en relació a la subvenció que l'Ajuntament havia de pagar si no s'arribava a les xifres previstes. I, en aquest punt, la gestora hauria manipulat els comptes.

El ple igualadí votava per unanimitat aquest dimarts a la nit iniciar un expedient sancionador a l'empresa que gestiona el complex esportiu del Parc de Puigcornet, l'Infinit. El document posa sobre la taula cinc infraccions de caràcter molt greu revelades per una auditoria. La situació ha arribat al punt que l'Ajuntament ha congelat vora de 600.000 euros en pagaments que havia de fer a l'empresa fins que es justifiquin els números. Des de finals de l'any passat hi havia sospites de possible frau en els comptes d'explotació. Ara, al ple de dimarts, s'exposaven els diferents punts. El més greu, que hi hauria usuaris que no pagaven la quota ni computaven com a tals. Com que les compensacions del contracte estipulaven que l'Ajuntament havia d'abonar una quantitat si no s'assolia certa xifra d'inscrits, aquest desajust ha significat que el contribuent igualadí hauria pagat com a mínim 264.000 euros a Anoia Esports que no eren pertinents. Quantitat de la subvenció variable dels exercicis 2010 a 2013. Però segons l'auditoria, podria haver-hi altres fraus.

Anoia Esports, segons l'informe, hauria ocultat dues subcontractacions que vulneren el contracte. Des que es va obrir el novembre del 2009, hi ha hagut diversos canvis en l'accionariat de l'Infinit. Ara mateix, Anoia Esports està participada per Sport Assistance, 7%; IG Sport, 80%; Altiare (l'antiga Proinosa), 11%; i el Club Natació Igualada, amb un 2%. La gestora tenia prohibit fer cap subcontractació, però va fer-ho amb la gestió essencial del complex -a IG Sport- i també amb el servei de pàdel, cedit al Club Natació. 

Un informe de l'àrea d'esports va encendre l'alarma

Els comptes de l'Infinit estaven auditats des de 2012, però no es va detectar cap anomalia fins que a mitjans de l'any passat un informe de l'Àrea d'Esports de l'Ajuntament va indicar que hi havia indicis d'incompliment del contracte en el servei de pàdel. La regidora Montserrat Duch aclareix que "en veure que l'auditoria del 2013 alertava ja de senyals de possible frau, vam decidir filar més prim en els exercicis anteriors". El contracte entre el consistori i Anoia Esports preveia que el complex tindria uns 3.000 usuaris, però el 2012-2013 no se superaven els 1.700 i "hi havia almenys 93 persones que no pagaven". Aquests inscrits que no pagaven van suposar els 264.000 euros de més que va pagar l'Ajuntament en quatre anys.

Pel que al servei de pàdel, en el seu primer any, 2013, va tenir uns beneficis d'uns 53.000 euros que no van figurar en els comptes anuals retuts a l'Ajuntament. Fonts del govern expliquen que en els comptes hi figurava un resultat de pràcticament zero. A més, l'informe de l'Àrea d'Esports revela que Socis del Club Natació haurien pagat només la quota del club per jugar a pàdel i cap quantitat a Anoia Esports.

Segons les dades que apareixen al ple, només el 2013, el presumpte frau -sumant el servei de pàdel i els usuaris no declarats- s'elevaria a 102.613 euros. S'hi afegeixen els incompliments en la cessió del contracte, una altra subcontractació i no vulnerar el punt que establia un mínim d'hores de personal. L'Ajuntament tindria la potestat de rescindir el contracte si Anoia Esports no ho subsana. Fins a la data, les arques municipals han pagat 1,1 euros a Anoia Esports pel dèficit d'explotació (suma de les compensacions, restant el cànon sobre el 30% de beneficis que paga l'empresa a l'Ajuntament).

Al final, 15.000 euros pel 2013

Les formacions presents al ple van votar favorablement al punt, que implica que pel 2013 l'Ajuntament només pagaria uns 15.000 euros a Anoia Esports, comptant els 600.000 congelats. El càlcul sorgeix de restar els 102.613 euros de l'exercici 2013, afegir la minoració de les hores de servei del personal que no es complien i les quotes d'usuaris no cobrades dels tres primers anys. A l'iimport de 294.852 resultant se li restaria el cànon de beneficis de 279.000 euros que ha de pagar l'empresa a la municipalitat.

Les relacions entre la direcció de l'Infinit i l'Ajuntament s'han anat enverinant amb el temps. L'actual govern entén que les clàusules que es van firmar de mínims per les inscripcions, amb el cànon compensatori, eren abusives. Davant les pèrdues, l'empresa gestora hauria demanat el rescat que l'Ajuntament va declinar. 


8 Comentaris

j

josep d'Orpí

Orpí

2 d'octubre 2015.16:56h

Respondre

I quin ”pastel”. Jo m’hi perdo. Gracies Srs. Aymamí i Riba, vostés son els qui amb la seva mala gestió i falta de previsió, han provocat tot aquest ”merde”.

A

Anton Maria Claret

Igualada

5 d'octubre 2015.07:33h

A qui tambe s’hauria d’obrir una auditoria es al tal AYMAMI,, potser quederiem acollonits dels resultats. Perque no es fa??

J

Joan T.

IGUALADA

1 d'octubre 2015.09:18h

Respondre

No ha d’estranyar res si posem unes persones ‘honorables’ a presidir i gestionar concessions de patrimoni públic de la reputació del Sr. Josep Singla. Recordar el ‘rastre’ de deutes... Llegir més que va deixar a diversos empresaris d’IGD, i de fora, amb el concurs de PROINOSA (desprès sota el nom de Altiare). Segons es va dir literalment en presentar-lo, provocat per ‘factors externs a l’empresa’. Aquests factors eren el cas Pretòria on va ser imputat (i encara està pendent de resolució) per ‘comissió de suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals’ on la trama va defraudar als Ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneras, 45 milions d’euros.
“Pecata minuta” aquesta manipulació que ens ha costat, fins ara, 264.000 € (quasi 7 euros per igualadí).
Quan es fan concessions públiques es demana que el concessionari estigui al corrent de Seg. Social, Hisenda, ... però, pel que sembla, no s’inhabilita a ningú pel fet de ser imputat en un cas contra l’Hisenda Pública. Com posar una guineu a tenir cura de les ovelles.
En castellà hi ha una frase que ho expressa molt be: ‘De tales polvos tales lodos’.
Senzillament vergonyós.

S

SOCI INFINIT

IGUALADA

1 d'octubre 2015.07:40h

Respondre

Com a soci em sento indignat primer amb l’Infinit i després amb l’Ajuntament que ha permés aquesta situació. Els que paguem mensualment la quota i cada cop tenim pitjors serveis, ara sabem que... Llegir més hi havia usuaris de les mateixes Instal·lacions que no paguen... QUINA CARA!
Crec que directament s’hauria de rescindir el contracte amb aquesta gent estafadora i buscar o gestionar directament l’entitat tal i com es fa des de Les Comes. No podem permetre que dels nostres diners com a ciutadans d’Igualada s’enrriqueixin empreses privades.
QUE ELS FACIN FORA JA!

U

USUARI D'INSTAL.LACIONS

30 de setembre 2015.19:06h

Respondre

SITUACIÓ LAMENTABLE, QUE LA MALA GESTIÓ D’UNS INDIVIDUS AMB POCS ESCRUPOLS I MOLTA CARA DURA, ENS FACIN PAGAR A TOTS ELS CIUTADANS (JA QUE L’AJUNTAMENT PAGA AMB ELS NOSTRES IMPOSTOS), LA SEVA... Llegir més FAM DE DINERS, A PART, DE QUE ELS HI HAN POSAT MOLT FÀCIL PER FER LA COMPETÈNCIA DESLLEIAL A TOTES LES ENTITATS ESPORTIVES PRIVADES D’IGUALADA I COMARCA, QUE JA TREBALLAVEN ABANS QUE ELLS HI FOSSIN.
ESPERO QUE L’AJUNTAMENT, AMB BON CRITERI, ESCARVI FINS AL FONS DE LA QÜESTIÓ I ELS FACI FORA , ELS DEMANDI PER LA SEVA MALA GESTIÓ I ELS ESCARMENTI PER LA SEVA POSICIÓ D’ABÚS I ESTAFA DE CARA A TOTS ELS CIUTADANS D’IGUALADA. NO HI DRET QUE PASSIN AQUESTES COSES.ESPEREM ACTUACIONS JA.MOLTES GRÀCIES.

C

Caius Malus Lactus

Igualada

30 de setembre 2015.18:56h

Respondre

Estic convençut que la base de l’expedient té fonament i que molt probablement això hauria de suposar una sanció bestial per a l’empresa que gestiona aquest equipament. Dit això, tothom sap... Llegir més que els convergents de la ciutat tenen una espineta clavada amb el tema ”Infinit” i que pagar 200.000 euros anuals és una sagnia per a les arques municipals, i més veient com estan d’abandonaments altres equipaments esportius.

Aquí tot fa pinta que l’Ajuntament vol un ”quid pro quo”, com a mínim i reduir a la mínima expressió o anul·lar aquesta aportació tan gran que es fa annualment. El temps dirà, però crec que aquí hi ha quelcom més que un expedient municipal...

u

usuari de Les Comes

30 de setembre 2015.16:08h

Respondre

Jo sóc usuari de la piscina de Les Comes. Aquest agost, quan estava tancada, vaig anar a la de l’Infinit. I em va sobtar el lamentable estat de manteniment de les instal·lacions, sobre tot tenint... Llegir més en compte que són molt més noves que les de Les Comes!

U

Usuària

Igualada

30 de setembre 2015.14:25h

Respondre

I els usuaris perjudicats amb uns serveis cada vegada més deficients!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.