//Plugins sense CDN ?>
"El debat sobre la consideració com a festiu del dia de Sant Bartomeu, data històrica i centre simbòlic de la Festa Major d'Igualada, torna a estar sobre la taula". Així ho proclama un mínim de deu entitats igualadines que han formalitzat en una carta la petició al consistori perquè es recuperi la festivitat.
Recuperar Sant Bartomeu com a festiu és l'objectiu d'un manifest, signat fins al moment per una desena d'associacions culturals de la ciutat. Els firmants, agrupats sota el paraigües de la FESTHI, esperen la resposta d'altres col·lectius que s'hi sumin. En el document s'exposa la conveniència "de tornar a considerar festiu el dia 24 d'agost". La Festa Major d'Igualada orbita sempre entorn aquesta Diada, però en algunes ocasions no l'ha inclòs. En el document es detallen els motius de la demanda i s'insta a les institucions i a la ciutat a obrir el debat sobre què s'ha de fer en els propers anys amb aquest dia de festa.
La data havia estat festiva fins el 1976, i després ha caigut fins i tot fora de Festa Major. Actualment, el dia de festa està establert en el dilluns posterior al cap de setmana de les festes, caigui en la data que caigui del calendari. A prop de 40 anys del canvi de model, i remarcant "el gran canvi que ha experimentat la Festa Major de la ciutat en els últims anys -més viscuda i participada que mai-, les entitats culturals aposten per tornar a fixar el festiu en el calendari". Argumenten que això permetria transitar cap a un programa d'actes centrat en unes dates fixes, evitant així haver d'anar reformulant anualment el dia i hora de certes activitats (com s'ha vingut fent en els últims anys), alhora que afirmen que la mesura avança en la línia lògica de reivindicar el patrimoni i les singularitats de la ciutat i de la festa.
El manifest, que ha sigut impulsat per la Federació del Seguici Tradicional Històric d'Igualada (FESTHI) i per la colla castellera local, els Moixiganguers d'Igualada, ha anat rebent el suport d'altres associacions culturals i properament serà transmès a l'Ajuntament per tal que pugui obrir-se el debat necessari. Mentrestant, el manifest segueix obert a l'adhesió de noves entitats, que poden fer-se'n signatàries contactant per correu electrònic amb info@festhi.cat.
Als Moixiganguers, fer la diada castellera el dia del sant (si aquest és l’objectiu d’adherir-se al manifest), ens empetiteix, per no poder compartir plaça amb colles grans fent castells grans,... Llegir més ja que no podran desplaçar tots els efectius en dia no festiu o senzillament declinaran la invitació. Perquè Tarragona fa diada castellera de les colles convidades de Santa Tecla en diumenge (i no el dia de la Santa, on actuen les colles locals) ?
Com a membre dels Moixiganguers a mi ningú m’ha informat que la colla impulsés aquest manifest. És més, jo no hi estic gens d’acord.
conca d Odena
11 de setembre 2015.08:15h
Deicxueu que aixo que en diuen Sants i que es un invent mes.. d aixo que en diuen Esglesia Catolica que h oprimit a l humanitat fa mes de 2000 anys pasin el oblit.
Arnau
Igualada
15 de setembre 2015.13:11h
Igualada no és Vilafranca del Penedès. Senyors del FESTHI deixeu d’emmirallar-vos amb la Festa Major de Sant Fèlix.
Gràcies que la FM d’Igualada cau al cap de setmana tots els igualadins... Llegir més forans que viuen fora de la ciutat i gran part de la gent de l’Anoia pot venir a la Festa Major cosa que si fos entre setmana no vindria ningú d’aquests.
Bernat
Igualada
16 de setembre 2015.18:37h
1. No és dolent emmirallar-se amb Vilafranca (i amb Sitges, Reus, Tarragona, etc). I no estaria malament que algun dia algun poble ciutat de Catalunya vingués a Igualada per emmirallar alguna... Llegir més cosa.
2. La gent vindrà a Igualada si hi ha una festa atractiva, no per les dates, que continua sent agost i no fotem, moltíssima gent fa vacances.
3. Què us fa por dels canvis????? Per què hi esteu en contra???
4. Actualment la festa major està en un procés de revitalització, i si és així és gràcies a dos fets o conjunts de persones: la Collanada i la FESTHI. Sense la feina d’aquestes dues entitats la festa major seria un peterret de gosset llefiscós. I la feina ha sigut introduir canvis a la festa.