//Plugins sense CDN ?>
Personalització i agilitat en les comandes. Això busquen les marques que ahir i avui, fins a les 7 de la tarda, passen per l'Escorxador d'Igualada, que acull la primera edició de la fira BSTIM. L'objectiu, posar en contacte els productors amb les distribuïdores i les marques. La primera jornada mostra el bon camí que ha pres el certamen
Des de les 10 del matí, l'Escorxador d'Igualada va bullir amb la presència de centenars de persones visitant la fira tèxtil BSTIM. Organitzada per Fira d'Igualada i Fagepi, en conveni amb el consistori, la mostra va acollir un alt ritme de visites en un sector que sense haver oblidat la davallada que va experimentar la dècada passada s'està refent amb un nou paradigma. En les seves paraules, el president de Fagepi, Antonio Egea, va parlar de responsabilitat social i que el creixement de la relocalització acabi revertint a la nostra societat: "cap marca important neix en un país pobre. Volem donar feina estable i digna". Els expositors, al llarg de tot el dia, van constatar també aquest canvi de tendència lent però que va agafant força i "injecta optimisme a la indústria".
Josep Maria Oller, de Subliprint, d'arts gràfiques, explica que la seva firma "imprimim paper amb colorant dispers. Es té una qualitat d'impressió molt millor que directament sobre el teixit. La qualitat actual és molt alta. Ens dediquem a fer 'vestits a mida' per al client, amb els dibuixos que ens demanen". Oller tracta amb "empreses que porten a estampar per a tercers". La tendència "és que les produccions mitjanes estan tornant al nostre país. La producció de proximitat és la que ens ocupa i hem de treballar amb valors de proximitat i agilitat. Això és molt important i ho hem d'aprofitar, perquè a l'estranger els preus comencen a ser menys barats i els terminis de lliurament els allarguen. Només que hem d'estar preparats per adaptar-nos". Les primeres hores copsava "un volum molt important, que no esperàvem, i també molts estudiants. És una fira que pot tenir molta utilitat, perquè la gent va al gra".
La bagenca associació Global Tèxtil treballa amb el teixit a la plana, producció característica del seu territori i que té molt de relleu en la confecció de camises o llençols, "no elàstic, a diferència del punt dels igualadins", detalla somrient. Agrupa deu firmes i el seu president, Ramon Riba, assegura que "la fira està molt animada i hem fet molts contactes ja. No tornaran mai les marques que teníem fa unes dècades, però ens vénen a veure firmes que poden portar moltes comandes. Ara comencem a crear una estructura per poder satisfer les comandes que ens exigeixen. Podem produir, units com a associació, grans quantitats". Cooperar per competir. Fabricants amb un producte dins la cadena del tèxtil, sense renunciar als clients, "però en comandes que hi ha segures, aprofitar la cooperació" dels altres.
Riba explica que "podem respondre a les necessitats de les grans marques per posar-lo al mercat ràpidament". Aquest és un dels valors que ressalten els productors que hi ha a BSTIM. Aquest retorn gradual de la producció ha de revertir, segons el president de Global Textil, "en llocs de feina, però mica en mica". L'igualadí Joan Gabarró, de Stitch Way, també considera que aquest revifament amb els nous paràmetres crearà llocs de feina "de manera ascendent, però és potser aviat. No podem pensar en els volums de fa molts anys, però ara és un sector viu, que no està mort". "BSTIM ens ajuda a donar-nos a conèixer, perquè ara ens és necessari perquè hem de cercar nous clients" comenta. La fira "ens estalvia quilòmetres i ens porta a les marques que ens poden comprar, petites, grans o mitjanes". Un visitant que cerca "personalització i rapidesa. En molt poc temps els podem posar productes a les botigues".
En l'obertura de la mostra, el president de Fira d'Igualada, Joan Domènech, es felicitava perquè "tindrem molts professionals i també estudiants que en breu visitaran fires", complint amb els objectius de dinamització de l'entitat. Molt satisfet també es mostrava l'alcalde, Marc Castells, que recordava com "fa quatre anys em van dir que estava boig per voler recuperar el tèxtil. Ja estem fent alguna cosa, perquè la indústria és el futur de l'Anoia i Igualada". Al seu torn, també la vice-presidenta de la Generalitat, màxima autoritat en l'acte inaugural, va congratular-se i felicitava "Ajuntament i Fira per com lluiten per reactivar el sector".
jonson
igualada
26 de febrer 2015.19:17h
Sembla be, pro a les llistes no cal en Gabarro i Fabregat...