TORNAR

El govern espanyol determinarà divendres si l'Anoia passa a la Fase 1 del desconfinament

Malgrat tenir la mortalitat més alta, comarques com l’Anoia o el Bages són en una zona on la incidència acumulada en 15 dies és baixa

societat
Dimecres, 13 maig 2020. 18:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Regió Sanitària Central, en la que s'inclou l'Anoia i part de la Conca de Barberà que depèn de l'Hospital d'Igualada, pot passar a la Fase 1 el dilluns vinent. El Govern demanarà al Ministeri de Sanitat que tres regions sanitàries més del Principat passin a ser considerades amb el primer grau de les condicions de desconfinament, que permet l'obertura de comerços i establiments de restauració, amb criteris restringits.

El Govern de la Generalitat ha anunciat aquest migdia que proposa que les regions sanitàries de Lleida, Girona i Catalunya Central passin també a la fase 1 del desconfinament el proper dilluns. Les regions que es plantegen per passar ja a la fase 1 estan en risc baix o moderat en el mapa de la transmissió de la COVID19. La consellera de Salut, la igualadina Alba Vergés apunta que la tendència és decreixent a tot el territori. El govern de l'Estat decidirà divendres si admet la proposta de la Generalitat. La setmana passada, va atendre els criteris per fer passar a la Fase 1 a tres regions sanitàries.
 
Vergés ha destacat que la incidència acumulada del virus des de fa 14 dies és "la que es fa servir més com a base" per prendre les decisions del canvi de fase. També es mira la incidència acumulada dels 7 dies per identificar canvis de tendència. "Les incidències acumulades estan baixant a tots els territoris del país", ha exposat. A Girona hi ha una incidència acumulada de 81 pels 14 dies i de 35,4 pels 7 dies, a la Catalunya Central de 65 i 24,9 respectivament, i a Lleida 48 i 15,4. A Barcelona ciutat aquestes dades serien de 89 i 36, a la Metropolitana Nord de 38 i 16 i a la Metropolitana Sud 55 i 20. Finalment al Camp de Tarragona les xifres són de 18 i 10,5, a les Terres de l'Ebre de 18 i 12,4 i a l'Alt Pirineu i Aran de 29 i 25,3. Vergés ha assenyalat que aquestes dades es corregeixen amb la taxa reproductiva efectiva (Rt), les proves a residències i les tendències.
 
El criteri de la incidència acumulada, doncs, és el que preval pel Departament de Salut a l'hora de proposar les regions sanitàries que poden passar de fase. Altrament, les comarques de les regions sanitàries centrals segueixen sent les més afectades per la taxa de mortalitat, en la que l'Anoia és primera amb 42,58 morts per 100.000 habitants i el Bages la segona, amb un 23,84.

Queda a l'aire què es demanarà per a les tres regions sanitàries al voltant de Barcelona. Vergés no concretava aquest dimecres si esperaran uns dies, si es disgregaran algunes zones perquè passin a la zona 1 o bé si es demanarà que es puguin aplicar algunes mesures intermèdies entre la fase 0 i la fase 1. Ha indicat que "ja s'ha fet un intercanvi tècnic" amb el Ministeri de Sanitat. "Nosaltres tenim tot el marge per fer les propostes que considerem oportunes, decidir-les aquí, aprovar-les aquí i també compartir-les", afirmava la igualadina.
 
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.