TORNAR

El govern espanyol fa un pas més en la tramitació de la línia de MAT entre Grañén i Pierola

El BOE publica l’autorització administrativa prèvia, tot i les mesures legals en contra anunciades per la Generalitat

societat
Dimarts, 5 desembre 2023. 07:00. Redacció AnoiaDiari.

ACN - El govern espanyol ha fet un pas més en la tramitació de la línia de molt alta tensió (MAT) entre Grañén (Osca) i els Hostalets de Pierola (Anoia). El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar ahir dissabte l'autorització administrativa prèvia del Ministeri per a la Transició Ecològica al parc eòlic Lupus -de 49,5 MW de potència- i les seves infraestructures d'evacuació a les províncies d'Osca, Saragossa, Lleida, Tarragona i Barcelona. La Generalitat ja va mostrar la seva disconformitat amb aquest projecte de MAT després de la llum verda a la Declaració d'Impacte Ambiental -sense l'informe de biodiversitat favorable del Govern- i va anunciar mesures legals. "Estem indignats", va etzibar el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort.

El 19 de setembre passat, el conseller Mascort va retreure al Ministeri de Transició Ecològica la "deslleialtat institucional" amb l'aprovació de la DIA Grañén-Pierola i que "canviï contínuament les regles del joc" amb la tramitació de les línies de molt alta tensió. Mascort va advertir que aquest projecte de MAT passa per 135 quilòmetres de Catalunya, amb gran impacte paisatgístic i natural. "Travessa molts espais protegits del nostre país i no contempla ni les mesures necessàries de soterrament ni de compensació", va carregar el titular d'Acció Climàtica. "Aquest tipus de projectes posen en risc la transició cap a un nou model energètic més just, sostenible i democràtic que viu Catalunya", va afegir Mascort.

El govern espanyol ha obviat la forta oposició territorial i el BOE ha publicat la resolució de la Direcció General de Política Energètica i Mines –de 21 de novembre i d'11 pàgines- on es dona l'autorització administrativa prèvia a l'empresa del grup Forestalia per impulsar el parc eòlic Lupus i totes les infraestructures MAT associades. La mateixa resolució recull l'alt grau d'oposició i les al·legacions contràries al projecte d'ajuntaments aragonesos, catalans, Consells Comarcals com els de l'Anoia, la Conca de Barberà, les Garrigues i el Segrià, diferents departaments de la Generalitat, entitats ecologistes i Unió de Pagesos, entre d'altres.

"En tots els casos, el promotor ha respost a les consideracions indicades, documentant les seves respostes amb la informació presentada, i manifestant com a criteri habitual col·laborar en tot moment amb les entitats locals en el desenvolupament dels projectes", ha indicat la Direcció General de Política Energètica i Mines, que dona tres mesos al promotor de línia MAT entre Grañén i Pierola perquè faci diverses modificacions al projecte abans de concedir-li l'autorització administrativa de construcció. "No s'atorgarà aquesta autorització de construcció fins que no hi hagi informe favorable de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i s'actualitzin els informes de viabilitat d'accés a la xarxa i de compliment de condicions tècniques de connexió a la subestació de Pierola de 400 kv, propietat de Red Eléctrica", precisa el BOE.


1 Comentaris

J

JOSEPM RAMONJOAN TORRENTS

IGUALADA

10 de desembre 2023.10:03h

Respondre

Els catalans xerrem molt i fem poc o res, ja es va veure la setmana després del 1 octubre (un dia tots de vaga... l’endemà tots a treballar i poc després a culpar als polítics)
Amb les noves... Llegir més energies el mateix. NO A TOT, No volem eòlica als turons, no volem plaques als camps sense llaurar, ho volem tot (però no pas al nostre pati). Els més vells recordareu quants anys vam tardar per fer l’autovia (el tema de la Panadella fou de ”llibre”), mentres ”laCaixa” i al Florentino, cobrant autopistes.
Ara passa el mateix. A Madrid han decidit invertir en eòlica a l’Aragò (baix valor del sol) per vendre electra a Catalunya. I per molt que protestem l’autopista tallarà boscos i valls, visulment un desastre molt més grans que els molins. Però... per molt que plorem ho fan des de BOE i tots a callar.
En resum, aquesta actitut tan catalana (protestar i no fer res, per després culpar als polítics propis) ens portarà a la dependencia energètica de l’Aragó (com disfrutarà Lambán quan torni) i ens empobrirà a faavor de Madrid ( que són els que facturen)
No tenim remei, no aprenem ni amb la pròpia experiència. Salut.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.