//Plugins sense CDN ?>
La vintena edició de la Fira del Camí Ral va arrossegar a milers de persones al cor de Vilanova del Camí el passat diumenge. La principal atracció van ser novament les demostracions d'oficis i habilitats relacionats amb l'Edat Mitjana, l'eix d'aquesta cita habitual el segon cap de setmana de gener.
La meteorologia va respectar la Fira del Camí Ral de Vilanova, aquest diumenge, que va reeditar el seu èxit de públic. Els carrers de la vila es van ambientar en l'Edat Mitjana, en concret el segle XV, quan pel terme municipal hi passava el camí entre Barcelona i Lleida. El primer tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Francisco Palacios estima que unes 10.000 persones van poder fer cap a la fira al llarg de tot el dia.
Vilanova es va engalanar i va rememorar la seva etapa medieval. Les reivindicacions a favor dels presos polítics també es van fer presents. Els col·lectius independentistes de la localitat van penjar llaços grocs a punts visibles de la fira i en alguns dels edificis, amb pancartes que reclamaven l'alliberament dels activistes catalans i dels consellers Junqueras i Forn.
El cost de l'organització: 6.000 euros
Segons Palacios, el cost de la Fira "ha estat d'uns 6.000 euros" però assegura que "s'ha fet molt més que una fira de parades, té contingut històric". Tot i que els aspectes meteorològics són imprevisibles per a l'organització d'un esdeveniment com aquest, el regidor celebra que "la pluja es quedés només en una amenaça" i que finalment la fira es pogués muntar tal i com estava prevista, sense que es veiessin afectats els actes programats. "I és que són moltes les hores de feina i l'esforç que implica un acte com aquest", reconeix Palacios, qui ha tingut paraules d'agraïment per a tot l'equip humà que ha treballat per fer realitat aquest certamen, des de diferents departaments municipals, i també amb la implicació del comerç i els artesans locals.
"Hem après una mica més d'història sobre Vilanova del Camí", afirma el regidor. La Fira deu el seu nom al camí que comunicava Barcelona amb Lleida, a la baixa edat Mitjana: el camí reial o ral. Però segons assenyala Palacios, "s'ha de reforçar encara més el coneixement de la història i aquesta fira pot ser un bon escenari per fer-ho". Aquest any, per exemple, s'ha optat per la documentació històrica amb fulletons que s'han lliurat en mà als visitants. Així hem pogut descobrir algunes curiositats del segle XV, com ara la possible funció hospitalària d'una capella dedicada a Sant Hilari, prop d'on s'originà la vila nova o també l'èxit de la domus o casa fortificada de Vilanova (coneguda com el "castell") per la seva localització geogràfica, a costat del riu, al peu del camí reial i a prop d'una vila-mercat com la d'Igualada, així com també, per la presència dels molins de l'abadia i una adequada política dels senyors del terme de Claramunt.