//Plugins sense CDN ?>
Els residents nucli de La Beguda Alta, partit entre tres municipis de tres comarques diferents -Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d'Hortons-, prefereixen que es passi a Masquefa com a únic municipi. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi realitzat per la Universitat de Lleida i presentat públicament el passat 15 de juny.
En un acte celebrat al local de la Societat Recreativa Unió Begudenca el passat dimecres al vespre es va presentar el resultat de la 'Diagnosi geogràfica i socioeconòmica del nucli de La Beguda Alta'. Aquest estudi, encarregat per la Mancomunitat Intermunicipal de La Beguda Alta i finançat per la Diputació de Barcelona, ha estat elaborat pel servei de Cartografia i Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG) de la Universitat de Lleida amb l'objectiu de poder definir una proposta de nova delimitació dels termes municipals de Masquefa, Sant Esteve de Sesrovires i Sant Llorenç d'Hortons. En l'enquesta sobre quina adscripció municipal única ha de tenir La Beguda com a nucli per acabar amb la disgregació, els resultats indiquen que l'opció predilecta és Masquefa.
Després d'una benvinguda al públic assistent per part de l'alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, l'equip redactor de l'informe va procedir a desgranar les principals conclusions de la diagnosi. En aquest sentit, l'estudi constata que l'actual divisió del nucli en tres termes genera una complexa dispersió administrativa que la població de La Beguda Alta veu com un problema; l'informe també conclou que La Beguda Alta és el vèrtex d'una tensió territorial no resolta ja que no només hi conflueixen tres de les actuals comarques, sinó tres possibles futures vegueries: Metropolità de Barcelona, Catalunya Central i Penedès. Alhora, la diagnosi referma que La Beguda Alta és un nucli de població amb personalitat històrica que els seus habitants l'identifiquen majoritàriament com un poble, per això, "ha de tenir una delimitació clara i és candidat natural a ser una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD)", diu l'informe.
Una de les parts més rellevants de la diagnosi és l'enquesta efectuada als veïns majors de 18 anys de La Beguda Alta entre el desembre de 2015 i el gener de 2016 (pàgina 133). L'enquesta recull 156 respostes que suposa un 45% dels habitatges de La Beguda Alta i algunes de les principals conclusions són que els hortonencs, majoritàriament, són partidaris d'incorporar-se a Masquefa i els masquefins, molt majoritàriament, no volen canviar de municipi; això invalida l'opció per l'agregació de tot el nucli de La Beguda Alta a Sant Esteve Sesrovires. Pel que fa als sesrovirencs del nucli històric de La Beguda Alta opten majoritàriament per incorporar-se a Masquefa, mentre que el sector de la urbanització Vinyes del Turó es decanten molt majoritàriament per romandre en el seu actual municipi.
L'equip cientificotècnic de la Universitat de Lleida, en l'apartat de conclusions finals de la diagnosi (pàgina 183), afirma que "els autors d'aquest informe considerem que la millor opció és integrar el nucli de La Beguda Alta a Masquefa perquè és la que genera més acord -gairebé 3/4 parts de la població total- en el conjunt i en els tres sectors del poble."
El president de l'associació de veïns de La Beguda Alta, Albert Batlle, present a la sessió, demanava celeritat a totes les parts implicades "per encarar i solucionar definitivament l'actual situació enquistada des de fa ja molts anys" i es mostrava satisfet de la presentació de l'estudi "ja que la diagnosi demostra clarament què volem els veïns i a quin municipi volem agregar-nos." L'acte, que ha finalitzat amb un torn obert de preguntes, ha comptat amb un centenar de veïns, a més de l'alcaldessa de Sant Esteve de Sesrovires, Carme Rallo, el primer tinent d'alcalde de Sant Llorenç d'Hortons, Jaume Julibert, i l'alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, qui valorava al final de la sessió que "no té cap sentit que els veïns de La Beguda Alta pateixin les deficiències actuals en la
prestació de determinats serveis públics bàsics, és moment d'actuar. Sota el nostre criteri, cal agregar el nucli a un municipi com a primera fase perquè La Beguda Alta li sigui reconeguda la seva personalitat en forma d'EMD o alguna altra unitat administrativa autònoma en un futur". L'alcalde, també explicava que "aquest procés l'hem fet des d'un primer moment de forma conjunta amb els veïns i creiem que ha de seguir sent així. Ara tenim les conclusions d'un estudi tècnic i d'una enquesta que enviarem a la Generalitat per tal de seguir avançant en la millor solució per als veïns de La Beguda Alta".