TORNAR

Igualada ja ha acollit una trentena de persones provinents d'Ucraïna

L’Ajuntament d’Igualada posa a disposició l’alberg de peregrins de l’Escorxador i recomana que la manera ”més efectiva de canalitzar l’ajuda són les aportacions econòmiques a entitats especialitzades que treballen sobre el terreny”

societat
Dijous, 17 març 2022. 11:52. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Davant l'arribada de persones provinents d'Ucraïna, l'Ajuntament d'Igualada ha posat a disposició de la Generalitat de Catalunya i les entitats de cooperació el Refugi de Peregrins ubicat a l'Antic Escorxador per acollir refugiats ucraïnesos. El servei de primera acollida a Igualada ja ha fet, de moment, l'acollida a 29 persones, la majoria dones i nens. Des de l'Ajuntament d'Igualada ha recopilat una sèrie de recomanacions per als igualadins que vulguin col·laborar amb els refugiats i les víctimes de la guerra.

El batlle d'Igualada, Marc Castells, ha explicat que l'alberg obre portes per acollir les persones que arribin o es derivin a Igualada. L'espai s'usarà en la Fase 1 de l'acollida de refugiats, amb el suport de Creu Roja i de serveis d'assistència i Suport.

L'alberg té, a la planta baixa, un menjador/sala d'estar, un office amb microones i nevera i un dormitori amb 4 llits. A la primera planta hi ha un dormitori amb 8 llits, 2 lavabos amb dutxa i 2 vàters.

Recomanacions per als ciutadans que volen cooperar

Per la seva banda, el regidor de Cooperació, Fermí Capdevila i la regidora d'Acció Social, Carme Riera han afirmat que l'Ajuntament d'Igualada i Creu Roja Anoia "estan treballant de forma coordinada en atendre les persones que estan arribant aquests dies a la ciutat i planificant els protocols d'atenció per a les que, ben segur, arribaran els pròxims dies" i han assenyalat que el servei de primera acollida ha fet, de moment, l'acollida a 29 persones, la majoria dones i nens. La major part d'aquestes persones "tenien vincles familiars amb persones residents aquí tret d'una família de sis membres que des de Serveis Socials s'ha pogut allotjar en un pis d'estada temporal a Igualada", han afegit.

Fermí Capdevila ha recordat que tant l'Ajuntament com Creu Roja estan actuant "a partir de les recomanacions i protocols que s'han establert des dels organismes oficials que coordinen aquesta crisi humanitària."

Capdevila i Riera remarquen que "la manera més efectiva de canalitzar l'ajuda són les aportacions econòmiques a entitats especialitzades que actuen sobre el terreny. No es recomana la recollida de material per portar cap a Ucraïna. També es desaconsella el trasllat de persones des de la frontera per part de particulars. Ja s'han habilitat transports gratuïts des dels països on reben els refugiats cap als diferents països d'Europa."

Marc Castells ha assegurat que "des de l'ajuntament es donarà tota l'ajuda possible al poble ucraïnès davant d'aquest atac injust, horrible i execrable".

Recollida de material i aportacions

Pel que fa a la recollida de material humanitari, l'Ajuntament d'Igualada hi està col·laborant amb la cessió del Banc de Queviures, en la recollida de caixes que s'han aconseguit d'empreses d'Igualada i de La Pobla, en la gestió logística i amb la cessió de personal de suport (agents cíviques), que col·laboren amb les persones voluntàries de la comunitat ucraïnesa en la revisió del material rebut i el seu empaquetament.

Part d'aquest material ja ha sortit cap a Ucraïna. En cas que hi hagi material que no es pugui enviar per les qüestions que siguin, es quedarà al Banc de Queviures per cobrir necessitats de les persones que arribin a Igualada.

Així i tot, l'Ajuntament d'Igualada i Creu Roja Anoia, igual que la resta d'institucions públiques i humanitàries, continuen aconsellant les donacions econòmiques a les entitats que actuen sobre el terreny, a fi efecte d'evitar el llarg transport i de poder adquirir els productes que siguin més necessaris en cada moment i en cada zona de conflicte.

Acolliment de persones refugiades (Fases del procés)

Capdevila també ha explicat que la Generalitat de Catalunya ha establert que l'acollida de les persones procedents d'Ucraïna se centralitzarà en tres fases.

Una Fase 0 on se'ls allotjarà en macrocentres (bàsicament hotels) gestionats per Creu Roja. Serà una estada curta, per tal d'acompanyar-los en els tràmits legals corresponents per regularitzar la seva situació (tramitació del permís de protecció temporal) i les primeres atencions.

Posteriorment, passaran a la Fase 1; s'establiran en allotjaments compartits (albergs, cases de colònies o similars) durant un període d'entre 6 i 9 mesos. Aquests equipaments seran gestionats per Creu Roja i disposaran de serveis de traducció, serveis jurídics, serveis de suport emocional i psicològic i assistència sanitària i educativa.

Finalment, es passarà a la Fase 2, quan aquestes persones es distribuiran per tot Catalunya en funció de les seves demandes i de l'oferta de places d'allotjament que hi hagi en els municipis.

Protocols d'acollida de persones refugiades

Totes les persones que arriben a Igualada amb xarxa familiar o de coneguts que els acullin als seus domicilis, han de passar per l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament d'Igualada, plaça de l'Ajuntament, 1 - 938031950. El Servei de Primera Acollida, els atendrà i, en funció de les necessitats que es detectin, se'ls derivarà als serveis d'escolarització, suport psicosocial i/o econòmic, sanitaris, acompanyament psicològic, o al servei que es consideri convenient.

En el cas de persones que arriben a Igualada sense xarxa familiar o de suport o sense disposar d'un habitatge on instal·lar-se, han d'adreçar-se a Creu Roja Anoia (carrer Les Comes, 34 – 938030789). Aquesta entitat farà el registre de les persones arribades i la seva derivació cap a un dels equipaments col·lectius que gestionen, on disposaran de tots els serveis que necessitin durant el procés d'acollida. Creu Roja també es farà càrrec, si cal, de l'atenció d'aquestes persones mentre no se'ls assigni un equipament i del transport fins al mateix, si no disposen de mitjans propis.

La coordinació i el treball en xarxa entre l'OAC, el Servei de Primera Acollida, la resta de departaments municipals implicats i Creu Roja està funcionant des del primer moment per assegurar que totes les necessitats de les persones que arriben des d'Ucraïna, tinguin xarxa/família aquí o no, quedin cobertes.

També s'han donat suport i assessorament a demandes de la comunitat ucraïnesa que ja era a Igualada o a persones que esperen rebre familiars en els dies vinents.

En el cas d'arribada d'infants i adolescents menors sense tutors legals, cal comunicar-ho urgentment al Departament de Drets Socials (dgaia.dso@gencat.cat) o al telèfon InfànciaRespon 116111.

Oferiment d'habitatges per a persones refugiades

Per aquelles persones que vulguin oferir habitatges per als refugiats, la Generalitat ha habilitat un correu electrònic per vehicular els oferiments d'habitatges per a persones refugiades que hagin finalitzat la primera fase d'acollida i es vagin traslladant als diferents municipis catalans.

L'Ajuntament d'Igualada també demana poder disposar d'aquesta informació per conèixer la capacitat d'acollida de la ciutat en un futur pròxim.

Qui disposi d'un habitatge o d'habitacions i vulgui posar-les a disposició del programa d'acollida, ha d'enviar dos correus electrònics a  comiteacollida.igualtat@gencat.cat (Generalitat de Catalunya) i també a solidaritat@aj-igualada.cat (Ajuntament d'Igualada).


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.