TORNAR

Eixarcolant crearà un arboretum per recuperar 200 varietats d'arbres en perill de desaparició a l'Anoia

L’entitat demana la col·laboració ciutadana per aconseguir localitzar i recuperar el màxim nombre de varietats antigues de fruiters

societat
Dijous, 17 març 2022. 10:58. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El Col·lectiu Eixarcolant està treballant en un nou projecte basat en la creació d'un arboretum de varietats tradicionals de fruiters i altres llenyoses. Estarà llest a finals d'anys i albergarà un miler d'arbres. Amb aquesta iniciativa, es pretén recuperar i conservar més de 200 varietats tradicionals de la comarca que actualment es troben en un greu risc de desaparició.

"Salvaguardar un patrimoni agrari, cultural i gastronòmic de valor incalculable, crucial per la sobirania i seguretat alimentàries, i amb un elevat potencial de generar activitat econòmica arrelada al territori" és l'objectiu del projecte de creació d'un arboretum, impulsat pel Col·lectiu Eixarcolant, en col·laboració amb altres persones i entitats. Des de l'entitat volen recuperar varietats tradicionals d'arbres fruiters de la comarca de l'Anoia. Es tracta, assenyalen "de localitzar individus de varietats antigues, que faci almenys cinquanta anys que ja es cultivaven a la zona. Segons les dades disponibles, obtingudes gràcies als estudis realitzats en els darrers anys, es calcula que cap als anys seixanta del segle XX a l'Anoia es cultivaven, per a l'autoconsum i amb finalitat comercials, al voltant de 250 varietats d'arbres fruiters i altres llenyoses". Per aconseguir-ho, demanen "la col·laboració ciutadana per aconseguir localitzar i recuperar el màxim nombre de varietats antigues de fruiters". Les persones que tinguin localitzats fruiters tradicionals poden compartir-ho per tal que siguin inclosos a l'arborètum a través d'aquest formulari o de la web d'Eixarcolant.

L'objectiu és recuperar, almenys, 200 de les varietats tradicionals de fruiters i altres llenyoses pròpies de la comarca de l'Anoia, que preveuen conservar en el futur arboretum. Es plantaran cinc individus de cada varietat, de tal forma en l'arboretum estarà format per 1.000 arbres de 200 varietats diferents, convertint-se així en un dels arboretums de varietats tradicionals més grans del país. Durant aquesta primavera es localitzaran tots els individus mare -arbres corresponents a les varietats tradicionals a recuperar-, a partir dels quals durant l'estiu es realitzaran els empelts. Els individus empeltats es preveuen plantar a l'arboretum a finals d'any, fent realitat així un nou espai de conservació, divulgació i innovació a través d'un patrimoni agrari, cultural i gastronòmic de valor incalculable.

Des de l'entitat assenyalen que "són varietats de pomeres, pereres, presseguers, albercoquers, pruneres, cirerers, figueres, ceps, ametllers, oliveres, caquiers, codonyers, magraners, avellaners, noguers, nesprers, nesplers i alzines dolces. Avui dia més del 90% d'aquestes varietats o bé han desaparegut o bé corren un greu risc de desaparèixer en els anys vinents, i són molt poques les que encara es cultiven amb finalitats comercials". Tanmateix, afegeixen, "es tracta de varietats molt ben adaptades a les condicions ambientals locals, les quals van ser seleccionades durant generacions per tal de garantir la disponibilitat de fruita i fruits secs durant tot l'any. D'aquesta manera la seva recuperació ha de permetre que disposem en tot moment d'una elevada diversitat de productes locals, de temporada, i obtinguts de forma sostenible; fent-nos més sobirans en termes alimentaris."

La responsable del projecte, Marta Ferrer, indica que "volem recuperar aquest patrimoni agrícola, cultural, i també gastronòmic abans que desaparegui del tot. Perquè es tracta de quelcom imprescindible per diversificar l'alimentació a base de productes locals, per generar noves oportunitats agrícoles, i per diversificar els paisatges."

Per la seva banda, Marc Talavera, president del Col·lectiu Eixarcolant afirma que "a Catalunya hi ha una mancança estructural en la conservació dels fruiters tradicionals, tot i que són clau com a element de diversificació i innovació agrària, com a generador d'oportunitats econòmiques, i per garantir la sobirania alimentària en un context de canvi climàtic i inestabilitat global", fet que posa en relleu la importància que té el desenvolupament d'aquest espai de conservació i recuperació a la comarca de l'Anoia.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.