TORNAR

Igualada serà la primera ciutat cardioprotegida de l'Anoia

S'ha instal.lat una xarxa de desfibrill·ladors a diferents equipaments públics de la ciutat

societat
Dimecres, 13 març 2013. 12:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Igualada serà una ciutat cardioprotegida. i de moment, la única de la comarca de l'Anoia en aquest sentit. Aquest migdia s'ha presentat a l'Ajuntament d'Igualada els equips de reanimació cardiopulmonar que estaran instal.lats a diversos equipaments de la ciutat.

Aquests punts són: el mercat de la Masuca, el teatre municipal l'Ateneu, l'estadi atlètic, la casa consistorial i el camp de futbol de les Comes. Aquests equips se sumaran a Igualada als que ja tenien les piscines de Les Comes i del Molí Nou.

En cadascun d’ells s’hi ha instal·lat un aparell Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA), que permetrà una reacció ràpida en cas que algun ciutadà que es trobi al seu interior o en les proximitats pateixi una aturada cardíaca.

Les ubicacions per aquests nous aparells, segons explica el regidor de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament, el doctor Fermí Capdevila, “han estat triades intentant cobrir geogràficament la màxima superfície de la ciutat i donar, alhora, assistència als llocs on s’acostuma a aplegar més gent i d’altres on es practiquen activitats esportives amb freqüència”.

Les aturades cardíaques extrahospitalitàries constitueixen un important problema de salut pública. Al conjunt de l’Estat s’estima que cada any es produeixen més de 24.500 casos, una mitjana d’una aturada cada vint minuts. El 60% de les aturades cardíaques es produeixen en presència de testimonis i el 16% en espais públics, essent la fibril·lació ventricular la responsable inicial de fins el 85% de les aturades extrahospitalitàries.

Per això, les societats científiques internacionals aconsellen estratègies dirigides a disminuir el temps de resposta i molt especialment el de desfibril·lació, considerant com a òptim un temps inferior a cinc minuts entre la trucada al número d’emergències i la descàrrega elèctrica.

Josep Maria Soto, Responsable Territorial Catalunya Central i Barcelonès Sud del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) de Catalunya ha dit durant la presentació que 'el temps és clau en situacions de parada cardiorespiratòria. Són situacions temps-dependents i els equips que avui presentem poden representar una millora del temps de reacció que tot i ser qüestió de minuts, pot significar viure o morir'.

Els avenços tecnològics han permès desenvolupar els darrers anys desfibril·ladors amb un funcionament automàtic i semiautomàtic que no necessiten personal sanitari per a fer-los servir i que, per tant, són adequats per a la seva utilització en recintes públics. Estan especialment dissenyats per ubicar-los en espais concorreguts, com grans magatzems o centres esportius, i per ser utilitzats per persones amb uns coneixements bàsics en reanimació cardiopulmonar i en l’ús d’aquests aparells.

Per això, durant les darreres setmanes, quaranta-cinc persones vinculades a cadascun d’aquests equipaments han rebut la formació pertinent per a fer-los servir.

Josep maria soto: '

Presentem per tenir disponible. Voluntat de futur, anar ampliant la xarxa. Fer cursos de formacio per estar capacitats per fer la ressucitacio cardiovascular.


2 Comentaris

a

adrià

igualada

13 de març 2013.19:33h

Respondre

Molt bona notícia! entenc que no caldrà esperar que arribi el SEM i que es podrà iniciar la reanimació amb més rapidesa. Enhorabona als impulsors!!

a

anna

vilanova del cami

13 de març 2013.14:56h

Respondre

Cal dir que a Vilanova del Camí ja fa dos anys que el cos de voluntaris de Protecció civil porta un desfibril.lador al cotxe i durant aquest any en lliuraran un altre al vehicle de la Policia local.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.