TORNAR

L'igualadí Enric Puig viatja a Lesbos amb roba, recursos i esperança per als refugiats

El jove ja va estar al camp de Vasilika, a la Macedònia grega, el passat novembre

societat
Dimarts, 17 gener 2017. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Aquest dimecres, el jove igualadí Enric Puig marxa cap a una aventura que és també un compromís solidari. Via Salònica, aquest anoienc se n'anirà fins a l'illa de Lesbos a posar el seu gra de sorra en l'ajuda de les persones refugiades.

Les illes gregues s'evoquen com un lloc paradisíac de vacances, sol i platja. No és el cas de Lesbos, a l'extrem oriental de l'Egeu, on arriben precàries embarcacions des de la costa turca. L'illa és el punt d'arribada de refugiats -la major part de Síria- que s'escapen de la guerra i de l'horror de l'Estat Islàmic. Les seves aigües són un infern per a moltes d'aquestes persones. Enric Puig s'hi adreça aquest dimecres per  col·laborar en les tasques d'acollida que fa l'ONG ERCI. Amb ell porta roba (molta  més de la que creia, fruit de donacions) i diners que distribuirà allà -des d'aquí en rebrà més al cap d'uns dies- i també la seva voluntat i esforç per una tasca solidària que durarà mesos. 

Un rescat a Lesbos, l'any 2015Enric ja va estar aquest novembre amb Pau Codina, un altre igualadí, al camp de Vasilika, a la Macedònia grega, un dels centres de refugiats més rellevant. "El camp ara s'està desmantellant per fer reformes i per això he decidit anar a Lesbos, un dels llocs on hi ha més emergència" afirma. ERCI, l'ONG amb què treballarà, fa diverses tasques d'acollida i de distribució entre els refugiats. L' illa està plena a vessar de sirians, en el primer contacte que tenen amb Europa -i darrer si són retornats a Turquia- després de ser embarcats en precàries barques per les màfies que controlen el pas de l'Egeu. "Treballem en els tres camps que hi ha a l'illa: un cop es rescaten de la costa, se'ls  dóna un primer àpat, mantes i se'ls porta amb bus a l'interior de Lesbos".

Enric Puig, a l'esquerra, en la seva estada a VasilikaEn la seva anterior experiència va estar "amb gent que portava més temps a Europa, que havien estat a Idomeni, amb quasi un any d'estada als camps després de marxar de Turquia". La situació a Vasilika "estava molt lluny de ser ideal, però aquestes persones l'han normalitzat com han pogut i s'ha creat una xarxa entre elles de solidaritat" un microclima que ho fa una mica més suportable; a Lesbos, en canvi, hi ha la topada amb la realitat d'Europa i el descobriment de noves penes.

Al camp de Macedònia "els joves, sobretot, ja et parlen en anglès" i s'hi escolten molts idiomes: "kurd, àrab, farsi...". A Lesbos hi ha traductors també que són importants  per a aquest primer contacte amb Europa: "t'hi adreces amb pinzellades d'àrab clàssic. I tens l'ajut dels intèrprets". L'onada de fred també es notarà a les illes gregues. "Els camps no estan ben cuidats i molts pateixen fred", apinyats en tendes de campanya militars. 

 

 

 

 


3 Comentaris

B

Brolly

Igualada

17 de gener 2017.21:39h

Respondre

Em sembla vergonyós que haben’t-hi gent que necessita ajuda aqui a Catalunya....hagi de marxar a un altre país... No ho entenc!!

18 de gener 2017.15:37h

Clar que sí, campió.

A

Arnau

18 de gener 2017.18:58h

primer els de casa? jajjajaj ai Brolly...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.