//Plugins sense CDN ?>
La tensió pels atemptats a París s'ha traslladat també a la capital belga, Brussel·les, d'on són part dels presumptes autors i ideòlegs dels atacs. La ciutat ha viscut uns dies amb bona part d'establiments, escoles i centres oficials tancats i amb la policia i l'exèrcit efectuant controls. Dos igualadins que s'hi troben ens expliquen la situació d'una capital que lluita per tornar a la normalitat.
"Hi ha una situació calmada, però estranya" explica la igualadina Ivette Tarrida, que treballa als organismes oficials de la Unió Europea, en concret a la Comissió. Comenta que "impressiona veure els carrers buits i plens de militars i policies, pero la gent està tranquil·la i segueix els consells de sortir el mínim possible i evitar llocs de masses". Espera que, per a aquest dimecres, "ja tindrem més normalitat, tot i que suposo que la ciutat quedarà al nivell 3 d'alerta durant un temps".
Brussel·les ha estat paralitzada aquest cap de setmana per la cerca de presumptes jihadistes en alguns dels seus barris més marginals, Molenbeek. En opinió de la igualadina "no crec que la comunitat d'origen estranger a Brusel·les estigui millor o pitjor integrada que en altres ciutats europees. El que és segur és que a Belgica la comunitat musulmana es concentra en alguns barris, i que també en aquests barris és on hi ha més pobresa i menys perspectives de futur". I entre aquest segment, "els joves, sobretot, són més vulnerables a l'extremisme i a la manipulació per grups extremistes". Apunta que, "al mateix temps, individus que estiguin preparant algun acte terrorista també passen més desaparcebuts en aquests barris... pero vaja, a Europa hi ha molts Molenbeeks i sobretot no podem oblidar que molts dels que han anat a Síria a lluitar amb l'EI són de famílies acomodades i ben integrades". Un fenomen que "es veu sobretot al Regne Unit. S'ha d'evitar simplificar les causes de l'extremisme violent de tot tipus".
"Ens han dit 'gràcies per fer-nos riure'"
La companyia anoienca de teatre Farrés Brothers i Cia. està de gira aquests dies a França i Bèlgica. Un dels seus membres, Pep Farrés, comenta que "hem estat treballant a França, a Tolouse i a Tournefeuille amb l'espectacle 'Tripula'. Abans de venir vam contactar amb el festival Meteôres, d'aquí a Brussel.les per saber com estava tot. El cap de setmana es van suspendre totes les representacions als teatres i actes de concentració de públic".
Sobre la jornada de dimarts, el també Director de la Mostra d'Igualada, detalla que "havíem de fer dues funcions avui (dimarts) i dues demà. Les d'avui s'han cancel·lat i estan fent el possible per fer les de demà". Explica que "es mantindrà l'alerta màxima durant tota la setmana, però aquest dimecres han d'obrir teatres, metro i escoles". L'ambient que s'han trobat és que "la gent té una forta necessitat de tornar a la normalitat". Fins dimarts, al centre de Brussel·les no s'hi podia accedir, però el teatre Varia on actuem no és en aquest sector". Comenta que "en una de les actuacions a França -on també hi ha l'alerta- un espectador ens va dir 'gràcies per fer-nos riure, ens fa molta falta'. Això ens fa sentir útils".
Farrés no creu "que la convivència quedi afectada. Però l'únic que està a les nostres mans és tornar a sortir als teatres, als estadis, a les terrasses i als carrers. Si no ho fem hauran guanyat ells".