//Plugins sense CDN ?>
A la població temien que el foc arribés a les masies i creués la C-37. El pirocúmul va forçar a retirar els efectius d'extinció durant uns moments el vespre de diumenge. El regidor i membre de l'ADF, Joan Carles Santano, creu que "podria haver estat encara pitjor".
Podria haver estat pitjor. És l'opinió que té Joan Carles Santano, membre de l'ADF del municipi de Miralles, i també regidor a l'Ajuntament. El vent va fer que el foc avancés cap a Tous "i també perquè els mitjans aeris van intervenir i van actuar amb molta determinació a Miralles". Fa uns mesos, hi va haver un foc que va afectar cinc hectàrees al municipi, "però aquella vegada no hi havia cap altre incendi i això ens va ajudar, les dotacions dels Bombers van venir aquí" i la situació era diferent. Miralles ha perdut més de 230 hectàrees -la gran majoria bosc- a mans del foc. Era "una mort anunciada".
El fet que el foc pugés a la serra "ho va determinar tot". Santano explica que "el foc va començar en una zona de conreu, havia de ser fàcil de controlar, però es va escapar, no s'hi van posar suficients medis potser. No es va aturar tampoc a Bellprat i quan les flames van arribar a la serra ja era imparable. En aquells boscos, tan densos, amb aquell front per sobre de la serra, només es podia treballar als flancs. I hi havia massa combustible, amb alguns camps sense llaurar i amb molta palla a sobre".
L'incendi va sobrepassar els punts de control i "estava a la cresta de la serra. La nit de dissabte a diumenge el foc ja era a l'Agulla Grossa" i amb dues llengües amenaçava el municipi i també Tous. A la reunió a Santa Coloma de Queralt amb els Bombers, el diumenge al matí, al centre de comandament, "ens van dir que aquell dia seria molt pitjor que l'anterior". A Miralles, on el cap de l'incendi ja havia entrat, els mitjans aeris es van concentrar en evitar que el foc arribés a les masies. Joan Carles recorda que "teníem molta por que el foc travessés la C-37. Hagués estat definitiu i la catàstrofe encara hauria estat més gran, ja que hi ha els boscos d'Orpí, Carme, la Llacuna..."
El pirocúmul es va formar aquella tarda-vespre: "als Bombers, ADF i altres equips ens van fer tornar al punt de control, perquè allò era molt perillós i feia escampar el foc. Més a la nit es va poder actuar i ja el dilluns al matí, amb la pluja, es va avançar cap a l'estabilització". Molts anys enrere hi havia hagut un foc en aquella zona de la Conca de Barberà, però Joan Carles Santano no recorda haver vist per experiència a l'Anoia cap incendi tan virulent: "a Òdena, el 2015, l'orografia era diferent, i això que va ser un foc important. Aquest que hem patit es va veure afavorit per petites valls i un territori molt trencat. A la zona del 2015, s'alternaven més el bosc i el camp".
Ara, quan hi reflexiona, opina que "era una mort anunciada. Cal una gestió forestal molt més curosa, perquè tots aquests boscos no estaven gens cuidats. Els propietaris dels boscos i les empreses de pèl·lets han de tenir canals per negociar i que sigui més rendible la gestió forestal". Una "mort" que arriba acompanyada de projectes de renovables "que fa més d'un any que ens arriben als ajuntaments. L'Estat espanyol els hi dona carta blanca. Ara, amb aquesta serra neta, aquestes empreses sabran buscar els propietaris i els vendran la moto. Quan va venir el president Aragonès va assegurar que treballaria per la recuperació d'aquesta natura que teníem, perquè espero que així sigui, perquè els ajuntaments no podem fer gaire cosa. Hi ha molts altres llocs on hi ha vent i sol, però trien punts on hi ha nuclis habitats a la vora, perquè ja hi ha algunes vies de comunicació".
“ES VEIA A VENIR, ERA UNA MORT ANUNCIADA”, … I SI NO ES POSEN MESURES DE PREVENCIÓ, I TORNARÀ.
EL PROBLEMA DELS INCENDIS FORESTALS, ÉS REPETEIX MASSA SOVINT I LA CLASSE... Llegir més POLÍTICA (LOCAL, COMARCAL, VEGUERIAL, NACIONAL .... ) QUE ENS GOVERNA NO DONA SOLUCIÓ.
El que estigui passant amb efectes més devastadors en Grècia, Turquia, California, no és cap consol. Però és una avís (un més, i van molts) de que “estem jugant amb foc” (i no és una simple exprexssió)
Ens parlen ara de recuperació, prudència de la ciutadania, que “Déu vulgui” (i aquesta sí és una expressió) que plogui ... però NO S’AFRONTA LA CAUSA PRINCIPAL LA L’ESTAT DELS BOSCOS, I LES MESURES DE PREVENCIÓ ADIENTS.
Com he repetit en anteriors ocasions, el gran problema no és el desencadenant, com una guspira accidental de un vehicle (que fàcilment es pot donar), si no l’estat dels vorals, i particularment els boscos, amb un sotabosc abundant, sec, que facilita la ràpida propagació del foc fins a límits inabastables d’extingir, causant grans pèrdues (forestals, agrícoles, ramaderes, i en ocasions personals, ferits i fins i tot morts) a banda del recursos de prevenció i extinció disposats.
Crec que si molts propietaris no poden tenir nets els boscos i explotacions, o bé els cedeixen al municipi o comarca, o signen uns convenis de cessió durant anys, al tractar-se de un bé (paisatgístic, mediambiental, lúdic) en benefici de la comunitat, que cal preservar.
Com exemple proper, el conveni pel Teatre de l’Ateneu (ara Municipal) de l’Ajuntament d’Igualada, durant 75 anys crec recordar (en aquell moment era regidor en l’oposició, però els 3 grups municipals vàrem estar plenament d’acord), perquè l’Ateneu Igualadí no podia fer front econòmicament a les mesures de contra-incendis i seguretat en general que calia, i que es van posar en evidència tras el greu incendi de la discoteca Alcalà en Madrid, amb més de 80 morts, l’any 1983). Es va fer una inversió per mantenir obert el teatre, de la qual hem gaudit i continuarem gaudint
Ventureta
Tous
17 d'agost 2021.13:33h
Mis preguntas: ¿Porque no había agua el el pantanode Tous ?. ¿ Porque no se habla de los magníficos medios que aporto la UME ?¿Porque no facilitan el aprovechamiento económico del bosque y las... Llegir més fincas?, ¿Porque tanto ecologista de boquilla no se arremanga y hecha una mano a limpiar montes, reparar caminos ,etc?. ¿Porque tanta poltrona?,se les va a necrosar el culo. o sea menos a mandar y más a trabajar.. La agricultura necesita poderse ganar la vida como cualquier otro oficio .