//Plugins sense CDN ?>
La crisi econòmica per la que passa tot l’estat, no només no deixa indiferents els col·lectius més desafavorits, sinó que ha fet que el col·lectiu de gent que necessita un cop de mà, s’ampliï.
Coral Vàzquez, treballadora de Càritas Anoia explica que els darrers mesos, l’assistent social ha passat de fer 2 matins de visita a fer-ne quatre, i no només ha augmentat el col·lectiu de nouvinguts, sinó que cada vegada hi acudeix més gent del país que necessita dels serveis de Càritas, un grup que ha incrementat de manera important darrerament.
L’altra conseqüència de la crisi és que la gent dóna menys. Càritas, a banda d’alguna subvenció, es finança dels donatius, ja sigui dels socis, o de les aportacions econòmiques que els particulars fan de tant en tant, i amb la recessió econòmica actual, les donacions han baixat. “No donem l’abast” confessa Coral “la sort és que el més important que tenim, el capital humà, està format per uns 90 voluntaris, i gràcies a ells es poden tirar endavant tots els projectes”.
Què fa Càritas?
Càritas Anoia s’encarrega de fer un seguiment de les persones que acudeixen a l’entitat. Quan una família s’instal·la a la comarca, o va per primera vegada a demanar ajuda a Càritas, s’avalua el cas, la família, els ingressos, i s’estudia les mancances que tenen. Una assistent social s’encarrega d’adreçar les persones al servei que necessitin, ja sigui assistència jurídica, assessorament laboral o mancances d’aliments o econòmiques.
Càritas pot ajudar a algunes famílies a pagar un rebut endarrerit que els fa anar malament des de fa temps, o si necessiten diners per menjar els fa un val a bescanviar per productes en un supermercat. La idea és dignificar l’ajuda.
A banda de l’ajuda directa que es pot oferir puntualment a una família o a una persona, una de les tasques importants de Càritas és la inserció socio-laboral dels nouvinguts a través de diversos projectes. Alguns d’ells:
Projecte Itínera: selecció i reciclatge de la roba que arriba a Càritas
Es contracten a mitja jornada durant un any a 4 dones que han arribat a Càritas amb problemes d’inserció socio-laboral. Al mateix temps se’ls fa mòduls de recerca de feina, com anar a les entrevistes, a confeccionar un currículum i classes de català. Passat un any es fa un cert seguiment de com s’espavilen laboralment. El projecte se subvenciona amb el que es ven a la botiga de roba de segona mà.
Curs de formació global per dones
Sessions de treball amb dones immigrades on aprenen a banda de la formació personal en el grup, cuina, costums catalans i la nostra llengua. Pel que fa a l’ idioma hi ha cursos de llengua adreçats més als homes, es fan al vespre, quan pleguen de treballar.
Formació laboral: pre-tallers tant per dones com per homes
De cosir, d’owerlok I d’altres oficis, ensenyant les nocions bàsiques de paleta, lampista, jardiner, etc.
Altres projectes socials que desenvolupa Càritas
Atenció a la gent gran acompanyant els avis a les Clíniques Sant Josep i pare Vilaseca, fent visites a domicili i el projecte d’Àpats a Domicili, portant al migdia un àpat calent a diferents avis (se’n poden atendre 5, pels voluntaris que poden fer-ho) per millorar la seva alimentació i ajudar-los ja que molts o estan sols o tenen problemes de mobilitat.
La llar d’acollida per a dones maltractades és el darrer projecte de Càritas, va entrar en funcionament l’any passat i és un centre de curta estada (màxim fins a 15 dies) i acull a les dones que necessiten una assistència d’urgència. Se’ls dóna una primera atenció emocional, se les acompanya si han de fer gestions, assessorament legal i atenció psicològica. La llar treballa en conveni amb l’Equip d’Atenció a la Dona i el Consell comarcal, i està obert a totes les dones de la Comarca.