Aquesta setmana s’han iniciat les obres de construcció de la Porta d’Igualada que serà l’entrada de la ciutat a la Via Blava que ja s’està construint en els seus trams de Jorba i La Pobla de Claramunt. La Via Blava és un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona i finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern espanyol.
Les Vies Blaves tenen la finalitat d’unir, millorar i recuperar camins fluvials històrics, elements patrimonials i paisatgístics de l’entorn del riu permetent arribar des d’aquests municipis fins el mar, en un entorn renaturalizat, saludable i accessible.
En concret l’actuació tindrà quatre estratègies principals: En primer lloc, ja s’ha eliminat la barana de fusta que encerclava la zona, permetent, així, millorar l’accessibilitat i generar una millor relació entre la ciutat i el parc.
El projecte contempla la creació d’un nou banc lineal de fusta que permetrà generar zones d’estada, trobada i descans. D’aquesta manera es generarà una nova zona de berenador i de mirador que permeti la interacció de tots els visitants amb l’entorn del riu i la muntanya del Pi. S’hi col·locaran també, una font, un aparca bicicletes, una font i fanals solars.
Marcè ha explicat que aquesta actuació se suma al projecte estructural de govern de recuperació i renaturalització del riu “una prioritat per aquest govern que amb la Porta Igualada i la via Blava fa un important pas endavant cap al riu que la ciutat mereix, un espai recuperat que sigui una reserva de la biodiversitat i un espai natural on passejar fer salut”.
El projecte de les vies blaves
Les vies blaves són un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona i finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern espanyol. Tenen la finalitat d’unir, millorar i recuperar camins fluvials històrics, elements patrimonials i paisatgístics de l’entorn del riu. Es un projecte que permetrà gaudir del riu i redescobrir un entorn desconegut amb una fauna i vegetació molt diversa.
La construcció de la Via Blava Anoia com a nova destinació turística contribueix a la promoció turística i al desenvolupament sostenible del territori des de la triple dimensió (econòmica, social i mediambiental) generant aliances amb els actors del sector.
Via Blava Anoia forma part de la iniciativa Vies Blaves Barcelona, a través de la qual es recorreran més de 250 quilòmetres, els quals passaran per 49 municipis de 7 comarques (Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Berguedà, Solsonès i Vallès Occidental), i connectaran prop de 5 milions de persones. El traçat circula per 3 parcs naturals, 12 espais naturals protegits i 8 espais turístics per promoure la mobilitat sostenible a través d’un ús no motoritzat.