//Plugins sense CDN ?>
L'incendi de finals de juliol que va començar a Santa Coloma de Queralt i va afectar tres municipis de l'Anoia, Miralles, Tous i Bellprat, ha estat el més greu d'aquest estiu a Catalunya. En total, s'han cremat 3.010 hectàrees al principat.
Aquest matí, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, feia balanç de la campanya contra els incendis d'aquest estiu. El conseller remarcava en declaracions recollides per l'ACN "la professionalitat i eficàcia dels cossos i voluntaris". Ha estat un total de 539 incendis, dels quals un 20% "han sigut focs intencionats i un 41%, per negligència". D'altra banda, la investigació sobre l'incendi de la Conca de Barberà i de l'Anoia d'aquest juliol que va cremar més de 1.600 hectàrees no descarta ara "que fos intencionat". És una de les tres hipòtesis que hi ha obertes de l'incendi més important d'aquest estiu. Ho afirmava l'inspector en cap de l'Àrea General del Cos d'Agents Rurals, Toni Mur. En aquest sentit indicava que ara fa cinc estius, l'agost de 2016, van enxampar a una persona provocant un foc intencionadament, però que aquest es va poder aturar abans que es propagués. "Hem incorporat aquesta hipòtesi i la investigació és oberta".
En una visita a Bellprat, Elena afirmava que "ha estat l'estiu més difícil dels darrers vint anys". El conseller es reunia amb Bombers i Agents Rurals i sobrevolava amb helicòpter aquesta zona, afectada per l'incendi forestal més important d'aquest estiu. Per exemplificar les condicions "extremes" que s'han viscut aquest estiu, apuntava que el Pla Alfa nivell 3, el més alt quan es donen situacions meteorològiques adverses, s'ha activat 29 ocasions des de principi d'any. En algunes zones, com l'Alt Empordà, va estar vigent durant vint-i-cinc dies aquest estiu. En els últims deu anys, en canvi, hi va haver quatre anys que no es va ni activar, essent el 2012 el que va activar-se més cops, un total de 13, és a dir, menys de la meitat dels d'aquest any.
El pitjor incendi
L'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia, que es va encetar el 24 de juliol, va superar en alguns moments la capacitat d'extinció, amb velocitats de propagació que puntualment van arribar als 6 km/h, i la formació d'un pirocúmul que va obligar a redistribuir efectius sobre el terreny i redissenyar l'estratègia d'atac. Aquest incendi, amb un potencial de 5.600 hectàrees, en va afectar finalment un total de 1.657. Una xifra que és més de la meitat del total de superfície cremada a Catalunya. Bellprat, el municipi amb menys habitants de l'Anoia, va veure com es cremava un terç del seu terme municipal gairebé: més de 1.000 hectàrees. És també més del 30% de superfície cremada aquests mesos a Catalunya.