TORNAR

Jordi Riba respon els dubtes sobre els tiquets de la zona blava

Surt al pas d'un article d'opinió publicat a anoiadiari·cat

societat
Dijous, 26 març 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El tinent d'alcalde d'Igualada, Jordi Riba, ha sortit al pas de l'article d'opinió en el que dies enrere, l'articulista Pep Solé qüestionava si els tiquets de la zona blava eren una taxa municipal o una factura per les dificultats a l'hora de deduir l'IVA. Jordi Riba ha fet arribar a anoiadiari·cat aquesta explicació.

Comparativa dels vells i nous tiquets

En resposta a l’escrit Ara no sé si pago una factura o una taxa municipal publicat la setmana passada a anoiadiari.cat i signat pel senyor Pep Solé, li vull fer les següents consideracions:

L’Ajuntament d’Igualada, des de fa anys, aprova una taxa per l’estacionament de vehicles de tracció mecànica. Ho aprova en forma de taxa perquè d’una banda es tracta d’una ocupació del domini públic, independentment del servei que presta el personal de vigilància per al correcte funcionament del servei, i d’altra banda, en aprovar-ho com a taxa es donen les màximes garanties als usuaris per tal que puguin defensar els seus interessos, a través del procés d’aprovació de les mateixes, en que s’ofereixen totes les opcions a que es presentin al·legacions sobre aquesta i totes les figures fiscals que corresponen a l’Ajuntament. Per cert, mai n’hi ha hagut cap en relació a aquesta taxa ni prestant el servei SIMA ni quan el prestava SABA essent el procediment que es seguia idèntic a l’actual.

Com bé diu vostè, si fos l’Ajuntament d'Igualada el qui prestés el servei de forma directa no estaria subjecte a IVA, no obstant això, la prestació del servei s’ha encomanat a l’empresa SIMA, que a l’igual que quan prestava el servei SABA, l’activitat d’aquesta empresa està subjecte a IVA, per la qual cosa l’IVA s’ha d’entendre inclòs en la tarifa aprovada sense procedir a cap increment de la mateixa.

D’altra banda, com ben segur vostè coneix, tot i que afirma que el va fer al•lucinar, cal considerar que el tiquet emès per l’expenedor no es tracta d’una factura, solament es tracta d’un comprovant de pagament amb acotació horària que integra l’expressió “iva inclòs” segons el previst en la reglamentació de l’IVA, atès que en una factura han de figurar totes les dades de l’emissor d’aquesta i també totes les del receptor i en el cas de les que fan referència a aparcaments, d’acord amb el reglament general de l’IVA, també la matrícula del vehicle en qüestió. En aquest sentit l’he d’informar que els expenedors o parquímetres no identifiquen les persones que fan el pagament de la taxa ni molt menys de la matrícula del vehicle com suposo que es deu imaginar.

No obstant això, qualsevol interessat que vulgui obtenir una factura s’ha d’adreçar a l’empresa SIMA amb el corresponent comprovant perquè li pugui emetre la factura específica, vaja quelcom tan “estrany” com el que han de fer els professionals que dedueixen IVA, per exemple d’autopistes, que han de seguir un procediment similar.

Pel que fa als dubtes insidiosos sobre on va a parar l’IVA del servei de parquímetres i sobre la localització per part d’”Hisenda” de l’empresa SIMA li he de dir amb total claredat que es declaren convenientment, que SIMA és una empresa degudament auditada i en addició fins hi tot li he de dir que ha tingut una comprovació per part de l’Agència tributària amb el resultat que es feien degudament les liquidacions d’IVA. Sobre el tema del sopar ho deixo a la seva consciència si realment creu que és possible que això sigui així només ho puc atribuir a allò que “qui mal diu mal pensa” o bé “embruta que alguna cosa queda”.

Finalment, en quan al formalisme del tiquet, l’empresa SIMA ha continuat el mateix model i contingut emprat prèviament per SABA; en les imatges adjuntades tothom ho pot comprovar.

Jordi Riba.


13 Comentaris

J

Josep M. Torras Payerol

Igualada

28 de març 2009.11:06h

Respondre

Agafant el comentari del Sr. Riba i el post de la Montserrat i hi ha quelcom que ens hauria d’explicar el Sr. Riba.
Cito literalment: ”No obstant això, qualsevol interessat que vulgui obtenir... Llegir més una factura s’ha d’adreçar a l’empresa SIMA amb el corresponent comprovant perquè li pugui emetre la factura específica, vaja quelcom tan “estrany” com el que han de fer els professionals que dedueixen IVA, per exemple d’autopistes, que han de seguir un procediment similar.”
I jo encara estic esperant la seva resposta, sobre les meves preguntes. O està mal informat o ho fa a posta o no en te ni idea de com funcionen les coses que estàn al seu càrrec.
On son els criteris professionals i empresarials dels que en fan bandera?

M

Montserrat Requena

27 de març 2009.18:38h

Respondre

ARA NO SE SI M’ENFADO O ME’N ALEGRO
Al mes de gener vaig demanar a SIMA que em fes factura dels tiquets d’aparcament, ja que com a autónoma hi tenía el dret a desgravar-me l’iva. La... Llegir més resposta de SIMA, després de tres trucades i de consultar-ho amb contabilitat va ser que no els hi havíen demanat mai, i que ells no feien factures. El meu gestor em va aconsellar no incloure-ho a la meva declaración de l’iva, per no tenir problemas, i així ho vaig fer.
Me’n alegro que en dos mesos les coses hagin canviat, i espero que en la meva próxima declaración ja ho pugui desgravar (vull pensar que si).
M’enfado perque he comprovat que un ciutadà “normal” no hi té res a fer, jo no me’n vaig sortir.
Me’n alegro que hi hagi persones com el Pep Solé que hi dediquin el seu temps i a anoiadiari perque ho fa posible.

J

Josep M. Torras Payerol

Igualada

26 de març 2009.18:51h

Respondre

Albert Rossell,
Sé que ets una persona de bona fé però suposo que no deus ser autònom i no deus desgravar, per exemple: Els tiquets del pàrquing, de les autopistes, de la gasolina o tantes... Llegir més altres despeses generades en el transcurs del treball d’un autònom o en més modern “free lance”, per tant no saps la importància que te per la gent que ho és i si ho ets, si que ho deus saber.
A la pregunta d’en Pep i la meva d’on hem de anar a demanar la factura, queden respostes que no estan a la web de SIMA i mira, no tothom pot consultar Internet, sobre tot persones grans.
Per tant em pots dir el procediment que hem de seguir per demanar la factura amb IVA?
Hem de perdre el nostre temps i anar a la seu social de SIMA?
Està indicada en el tiquet?
Podem demanar a les persones de SIMA, que vigilen les zones blaves, que ens la facin amb la maquineta?
Està preparada la maquineta per fer-ho?
Perquè no se’ns va avisar abans de que ho podíem fer? (Taxa o servei)
Com pot controlar SIMA si un tiquet ha sigut fet servir per un autònom i no es un tiquet que ha recollit o a demanat a una altre persona que no té dret a desgravar, sinó es fa la factura in situ?
Perquè si és axis, crearem un banc de tiquets i desgravarem tots els que trobem, ens donin o fem servir!
Ens ho permetrà hisenda?
No creus que totes aquestes preguntes a hores d’ara ja haurien de tenir resposta o és que aquí sempre es fan les coses sense pensar i després es surt del pas com es pot.
Això no és gens professional i els criteris d’empresa brillen per la seva absència.
Ah! Aquestes preguntes no son tendencioses! Simplement preguntes.
Espero que me les contesti en Riba, que per això és un servidor dels ciutadans o només contesta quan esta irritat o quan l’hi dóna la reial gana?

O

Octavi Rodin

26 de març 2009.18:34h

Respondre

1r.- A mi la resposta del Jordi Riba em sembla correcte, bastant més que l’article del Pep Solé. Ell sap que la informació que demanava la podia obtenir molt fàcilment, i malgrat tot no dubtà... Llegir més en sembrar insinuacions i sospites fora de lloc.

2n.- Això no obsta al fet que l’equip de l’Entesa ha comès amb el tema de les zones blaves la badada més grossa que pugui cometre qualsevol polític, creure’s que té la raó fins al paroxisme. Ara té 10.750 raons per a rectificar, d’aquí un temps podrien ser 10.750 raons per a plegar.

3r.- Ho sento Joan, de la meva afiliació política o de la població on visc no n’has de fer res.

.

A

Ablert Rossell

Igualada

26 de març 2009.17:29h

Respondre

En el seu dia vaig trobar molt encertat l’article d’en Pep Solé i ara he trobat igualment encertada la resposta d’en Jordi Riba. En relació a l’afiliació política que em demana el Joan,... Llegir més cap ni una. D’altra banda, trobareu les respostes a moltes de les preguntes que es formulen als comentaris a la web de l’Ajuntament d’Igualada, fent clic al banner de Sima. Òbviament altres preguntes (les més tendencioses) no queden respostes i que cadascú s’imagini el que vulgui.

m

montse

odena

26 de març 2009.16:46h

Respondre

Per motius de feina estic sovint pels voltants del nou Hospital, però no faig servir la zona blava ni el parking, soc usuaria del parking Carrefour, o zones on no s’ha de pagar. L’altra dia pels... Llegir més volts de les 9 del matí vaig creuar-me amb la noia que revisa la zona blava, portava una motxilla petita a l’esquena i l’aparell de les multes a les mans. Entre mi, vaig pensar, quina feina tindrà aquesta noia, si no hi havia cap cotxe ocupant les zones blaves. Una persona cobrant per passejar.

A

Aprenent de finances

Vilanova

26 de març 2009.15:47h

Respondre

Ui Sr. Riba!!! El veig enfadat. Si ha de ser el futur alcalde hauria de pujar el nivell de les respostes sense entrar en possibles provocacions. El tenia en millor consideració. El contingut em... Llegir més sembla correcte però no les formes.
Veiem que ens diu el Sr. Riba i entrem en el tema:
“Si fos l’Ajuntament qui prestés el servei de forma directa seria una taxa no subjecte a IVA. La prestació del servei s’ha encomanat a l’empresa SIMA, que a l’igual que quan prestava el servei SABA i aquesta empresa està subjecte a IVA, per la qual cosa l’IVA s’ha d’entendre inclòs en la tarifa aprovada sense procedir a cap increment de la mateixa”.
Ara ja queda clar. Ben respost!!!
D’això en dic el negoci del “Robert de les cabres”. Que algun economista m’ho expliqui.
L’Ajuntament cobra a SIMA 1,20€ per una hora d’ocupació de la via pública en forma de taxa. SIMA cobra al ciutadà 1,20€ però amb IVA inclòs. Això vol dir q 17 cèntims van a Hisenda i SIMA es queda amb 1,03€.
En resum, SIMA cobra 1,03€ (+IVA) i paga a l’Ajuntament 1,20€ de taxa.
Per q ho entengui millor a veure si algun expert en finances em pot respondre: És cert que de cada 100.000€ que l’Ajuntament ingressaria si cobrés directament la taxa al ciutadà resulta que ara com que ho cobra SIMA l’Ajuntament només ingressa 86.206,90€ i la resta va a Hisenda en forma de IVA?
Hem de suposar a més que SIMA deu tenir unes despeses d’administració i algun amic que la dirigeix.
Aquesta SIMA estarà sempre en la més absoluta ruïna.
Ja veig que caldrà apujar la taxa de zona blava per eixugar els deutes de la SIMA. Però com q això encara provocaria més deute millor pels q som se fora q apugin l’IBI per eixugar deutes. Almenys seran només els igualadins els que paguin les incompetències dels seus polítics.

m

marc

igualada

26 de març 2009.13:29h

Respondre

Igualadins i forans, quan aneu a l’Hospital aparqueu al pàrquing del McDonald’s, Carrefour, etc... (com diu el Lluïset jo també ho he provat i funciona la mar de bé). Que es mengin les zones... Llegir més blaves i aquell magnífic pàrquing on mai hi han aparcat més de 10 cotxes al mateix temps.

j

joana m.

igualada

26 de març 2009.11:41h

Respondre

Quina mena de societat es SIMA? Quines persones fisiques la componen? Ademés dels inspectors hi han dirigents ó encarregats? Cobren? Hi ha consell d´administració? Si es axís,el consellers... Llegir més están en nómina? cobren per asistir als consells? fan beneficis? perden dinés? algú ho sap? m´ho poden aclarir?

P

Pere

Igualada

26 de març 2009.08:53h

Respondre

S’agraeix l’aclariment. Crec que és molt positiu que des de l’administració s’expliquin les coses i es doni la cara. I, en resposta a la sol·licitud del comentari d’en Joan, la meva... Llegir més opció política no és l’Entesa.

L

Lluiset Palop i Flairol

Igualada

26 de març 2009.08:48h

Respondre

Senyor Riba, jo el que vull saber és quants calers esteu perdent dia sí i dia també amb el pàrking de l’Hospital. Per cert, jo ja he fet la prova d’aparcar més de 3 hores seguides al Mc... Llegir més Donalds sense que ningú m’hagi dit res. Ho dic perquè si heu d’anar a l’Hospital sempre us podeu estalviar uns calerons...

J

Josep M. Torras Payerol

Igualada

26 de març 2009.08:02h

Respondre

Sr. Riba,
Gracies pels seus aclariments, ara respirem tots molt mes tranquils.
Com que veig que està de bones per donar explicacions l’hi demanaria que em respongués a unes petites... Llegir més qüestions:
Quan diu que l’empresa SIMA ha continuat el mateix model i contingut emprat prèviament per SABA, vol dir que en el tiquet encara hi consta l’anagrama de SABA?
Si el servei el te delegat SIMA, que hi fa l’anagrama de l’Ajuntament al tiquet?
Si els empleats de SIMA son els que vigilen donen el servei i porten un aparatet per posar sancions, suposo que també ens podem dirigir a ells com a representats de SIMA, per sol·licitar la factura que pot fer el mateix aparatet, o hem d’anar caminant fins a la seu social de SIMA, per fer-ho?
Hi constan les dades de SIMA al tiquet per poder-ho fer?
Podria explicar-nos amb tanta claredat si els empleats de SIMA, poden posar multes o sancions, les d’abans de sobrepassar els 20 minuts del temps reglamentari, les de sobrepassar aquest període, les per no tenir tiquet i les per no identificar el vehicle?
Quines són taxes i quines serveis?
Les podem pagar als empleats de SIMA o hem d’anar a l’Ajuntament?
Els ingressos dels tiquets i les diferents sancions on van a parar, a l’Ajuntament o a SIMA?
Quin és el tracte (en xifres) que té l’Ajuntament amb SIMA?
Jo sóc autònom i curiós i fins avui no he pogut saber que podia desgravar el tiquet de les zones blaves, puc desgravar tots els que trobi per casa?
Si em respongués a les preguntes com és la seva obligació, m’alleugeria molt la feina.
Gracies anticipades per la seva amabilitat i agrairia diligencia en contestar, els que podem desgravar l’hi ho tindríem en compte.

J

Joan

Igualada

26 de març 2009.07:11h

Respondre

Be, s’obre el torn d’intervencions. A partir d’aquest moment qui vulgui parlar, s’ha d’identificar i, sobre tot, donar l’afiliació política.

Els que no siguin residents igualadins,... Llegir més cal que ho indiquin.

Au!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.