//Plugins sense CDN ?>
Pocs dies abans que el coronavirus forcés a l'aturada de totes les activitats i el confinament, una jove biòloga igualadina del Grup d’Orquídies de l'Anoia va fer una troballa a la Serra de Miralles. Durant aquests mesos, s'està estudiant si 'exemplar que va trobar és una orquídia única a Catalunya.
Una espècie d'orquídia única a l'Anoia. Quan Emma Duran la va trobar "només tenia fulles basals -les que creixen arran de terra-, però no tenia tija ni flors." Es va posar en contacte amb Pere Espinet i Xavier Sanjuan, dos experts en orquídies, que "van començar a sospitar que podia ser una espècie nova a l'Anoia, però ens vam trobar amb el problema que necessitàvem veure la planta florida per confirmar l'espècie." La problemàtica va venir aleshores: havia començat el confinament i els integrants del Grup no podien moure's lliurement fins a Miralles.
Necessitaven veure la planta florida "per confirmar l'espècie. La floració acostuma a ser d'abril a maig, i com que vam veure que el període de confinament s'anava allargant vam haver d'avisar dos Agents Rurals que ens van acompanyar fins al lloc i molt amablement es van esperar que la poguéssim documentar fent fotos". No en tenien clara l'espècie en aquell moment, si una Orchistenera de tipologia Orchismascula i O. olbiensis. Un cop acabi el confinament es podrà enllestir la identificació. L'O. tenera és molt rara a Catalunya i "se n'han fet citacions molt escasses".
Va ser el 29 de febrer quan Emma Duran va detectar l'exemplar, durant una excursió. Explica que "la vaig enviar a un grup de whatsapp que tenim del Grup d'Orquídies de l'Anoia (GOA), però on també hi ha membres del grup Orquidiològic de Catalunya (GOC). Van ser aquestes persones qui van comentar que podria ser una espècie nova a la zona." Emma és biòloga i docent. "Un dels meus interessos i passions és l'observació de fauna (com papallones, ocells) i flora, concretament les orquídies. Vaig conèixer el GOA fa una mica més d'un any, quan es va donar a conèixer amb una xerrada que van fer a Igualada per demanar la col·laboració ciutadana per entrar, a una web anomenada Ornitho (una mena de base de dades de fauna i flora) on tothom pot entrar dades d'on i quan ha vist una espècie animal o vegetal" comenta.
La biòloga elogia la tasca del Grup d'Orquídies: "en les sortides que es fan, tres o quatre cada any, s'hi pot apuntar qualsevol persona que ho desitgi, per fer una petita excursió i aprendre sobre les orquídies silvestres (sovint desconegudes)." En el seu cas, destaca l'ajut de Pep Solé i en Josep Escolà, "que han sigut, juntament amb altres membres del GOA, qui han engegat aquest projecte i m'han ensenyat moltíssim."
Emma reivindica que "els projectes del GOC i el GOA són molt interessants, ja que requereixen la participació de tothom, fent ciència ciutadana i d'aquesta manera obtenir gran quantitat de dades repartides per tot el territori català. Tot i això, el món de les orquídies silvestres encara és força desconegut i caldria fer-ne més estudis per a tot Catalunya." Per a més informació del GOA: https://www.orquidiesanoia.cat/.
Jordi
Igualada
30 de maig 2020.10:59h
Jo tinc d’aquestes orquideas al meu jardi
Orquídies Anoia
Anoia
1 de juny 2020.09:56h
Hola Jordi, des del Grup d’Orquídies de l’Anoia GOA, ens agradaria saber on tens aquesta orquídia i poder conèixer la ubicació, així com poder documentar-la.
L’activitat... Llegir més principal de la Grup d’Orquídies de l’Anoia és fer divulgació les nostres orquídies i fer l’ATLES D’ORQUÍDIES DE L’ANOIA.
Precisament pel fet d’estar treballant en aquest Atles és pel que ens agradaria saber-ne més de l’orquídia que tens al teu jardí.
T’agrairem que ens enviïs fotos de l’orquídia a goa@orquidiesanoia.cat per tal d’identificar-la correctament i afegir-ne la citació a la base de dades (sense fer pública la ubicació exacte).
D’antuvi t’agraïm la teva col·laboració.