TORNAR

Masquefa, Collbató i Esparreguera demanen tancar l'abocador dels Hostalets

Els alcaldes assenyalen que l’Ecoparc4 només ha agreujat la situació

societat
Dimecres, 17 febrer 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'alcalde de Collbató, Miquel Solà; el d'Esparreguera, Eduard Rivas; i el de Masquefa, Xavier Boquete, es van reunir aquest dimarts 16 de febrer al migdia, a l'Ajuntament de Masquefa. En la trobada, tots tres alcaldes decidien "exigir un calendari al tancament de l'abocador de Can Mata", als Hostalets, després que s'ha comprovat que cap actuació de millora ha minimitzat els efectes de les males olors en aquests municipis.

Tres de les poblacions veïnes dels Hostalets de Pierola s'han posicionat pel tancament de l'abocador de Can Mata. Els alcaldes de Masquefa, Esparreguera i Collbató han signat un manifest on exposen que "des de fa més de 30 anys es pateixen males olors procedents del dipòsit controlat de residus tipus II (conegut com l'abocador de Can Mata)" i que "en els darrers anys, aquest problema s'ha agreujat amb la construcció i posada en marxa al 2010 de l'Ecoparc 4, també als Hostalets de Pierola". Els ajuntaments d'aquestes poblacions consideren que "creiem que hem sigut prou solidaris amb el país i ha arribat el moment de posar un calendari al seu tancament". També exigeixen que les compensacions econòmiques que siguin necessàries per tal de fer front als greuges i afectació del medi ambient, siguin "efectives, transparents i equitatives".

Boquete, alcalde masquefí, al centre, en la reunió amb alcaldes i regidors d'ahirL'abocador de Can Mata va començar a funcionar de forma clandestina a principis dels setanta. I a l'octubre de 1985, l'Ajuntament dels Hostalets de Pierola el va legalitzar en concedir la llicència d'activitats classificades per a residus sòlids urbans. Cespa GR, SA és l'empresa titular de l'explotació i funcionament de la instal·lació. En el cas de l'Ecoparc, els tres alcaldes manifesten que està en proves des de 2010 i que va néixer per "reduir l'impacte ambiental envers les olors dels residus biodegradables aportats a l'abocador de Can Mata, així com la lluita contra el canvi climàtic minimitzant les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, com el metà i el CO2, entre d'altres. Però, l'emissió de gasos és un tema no resolt". L'impacte odorífer "s'ha agreujat".  i que empitjora, dia a dia, posant en perill el medi ambient i la salut

Els alcaldes afegeixen que des del 2014 "l'entitat que gestiona l'Ecoparc4 va modificar els sistemes de tractament de gasos i ventilació de la instal·lació i s'ha agreujat el problema sobretot en èpoques d'inversió tèrmica i altes temperatures. Així doncs, no es compleix el propòsit bàsic del sistema de ventilació: generar les renovacions necessàries en cadascuna de les naus i evitar la producció d'olors". 

Per una banda, exigeixen "compensacions econòmiques que siguin necessàries" per tal de fer front als greuges i afectació del medi ambient com a municipis afectats amb relació a l'activitat de gestió de residus de l'abocador de Can Mata i de l'Ecoparc4. Per últim, emplacen a la Generalitat  que doni solucions per posar fi "a les males olors, a la contaminació lumínica i a l'impacte paisatgístic, per preservar la salut dels veïns i el medi ambient de la zona. Creiem que hem sigut prou solidaris i ha arribat el moment de posar un calendari al tancament de les instal·lacions".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.