TORNAR

Maternitat: un pastís ben suculent

El centre de fisoteràpia Kine ofereix la secció 'amb la bata blanca'

societat
Dimarts, 23 abril 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Ginecòlegs, llevadores, fisioterapeutes, doules, professors de ioga, de pilates o de fitness ; grups de criança, associacions de lactància materna… Moltes són les persones que estan (o poden estar) involucrades en la maternitat d’una dona, i si bé els professionals coneixem (en teoria) la feina i les competències de cadascú, moltes vegades la població en general es confon i no sap qui fa què…

Cristina Martí Dillet

Cristina Martí

És conegut de tots i indiscutible el paper dels ginecòlegs i les llevadores en la maternitat... per això no m’hi extendré massa: s’encarreguen del seguiment del nostre embaràs, s’ocupen del part i de controlar que no hi hagi cap problema en la recuperació post-part. Són professionals de la salut amb títol universitari reglamentat i les seves funcions de control i/o actuació són imprescindibles.

Passem als altres, els que a vegades no sabem massa què fan...

Els fisioterapeutes són també professionals de la salut amb títol universitari que poden treballar en l’àmbit de la maternitat, amb unes tasques i funcions diferents del ginecòleg i la llevadora, però amb completa col.laboració amb ells. S’ocupen del seguiment físic de l’embaràs (molèsties, dolències típiques d’aquesta etapa, com les ciàtiques, els problemes circulatoris...); s’ocupen també de les classes destinades a mantenir la bona forma de l’embarassada (per arribar al part de la manera més òptima) i pel seu benestar físic; fan la preparació al part a través de cursos on s’ensenya a parir (diferent que l’educació materna), i de la recuperació post-part a nivell abdominal i uro-ginecològic. Si bé tots els fisioterapeutes reben nocions d’aquests temes durant la seva carrera, recomano intensament de dirigir-se a un fisioterapeuta especialitzat en reeducació abdomino-uroginecològica i obstètrica, que ha ampliat els seus estudis per dedicar-se en profunditat en aquest camp.

Per mi aquests tres professionals són el pa de pessic del pastís, la base on qualsevol cobertura o guarniment es sostindrà.

Les doules (o sovint mares-doules) són dones que fruit de la seva propia experiència dins de la maternitat decideixen acompanyar futures mares en aquest moment tan transcendental de la vida. La doula actual és la recuperació d’una figura femenina que existeix des de l‘antiguitat i que resorgeix amb força per necessitat de la nostra societat actual, on moltes dones estan soles en aquest procés de canvi.

Són dones que han seguit algun tipus de curs teòrico-practic, de formació no reglada i no oficial, però que els permet des del respecte i l’escolta recolzar les decisions dels futurs pares. En cap cas tenen autoritat per avaluar l’estat de l’embarassada, ni abans del part, ni en el post-part, i no poden contradir mai cap decisió mèdica presa pel ginecòleg, llevadora o fisioterapeuta. No són professionals de la salut que poden pautar exercicis o tractaments a les seves clientes, són persones que donaran suport a la parella en qualsevol decisió que prenguin: tipus de part, tipus d’alimentació del bebè (alletament matern o biberó), tipus de criança... així com suport logístic i psicològic tan necessari en el post-part.

Moltes vegades les doules “dirigeixen” grups de criança o de lactància, que tenen la mateixa filosofia d’acompanyar la mare, però aquesta vegada en grup compartint exeriències o dubtes amb altres dones en igual situació. Aquests grups poden estar també dirigits per llevadores o mestres d’educació infantil, per exemple.

Considero a les doules com el farciment del pastís, aquell plus que fa que la maternitat sigui completa, el cantó més emocional, el que li dóna gust interior.

I encara que no els hagi anomenat al principi, poso en el mateix farcit a tots els terapeutes naturals/alternatius que amb els seus elixirs florals, sanacions, reikis o massatges metamòrfics ajuden a la dona en la seva part més espiritual, en la seva plenitud global.

En quant als professors de ioga, pilates o fitness... mmmmm, aquí és on moltes vegades els límits de cadascú no queden ben clars... aquests “professionals del cos” (que no de la salut) poden formar part del pastís si saben quedar-se allà on toca i no atribuir-se ni més tasques ni més funcions de les que els pertany...

Els professors de ioga són, per la seva formació i filosofia de vida, uns professionals excel.lents en la maternitat, sempre i quan estiguin especialitzats en embarassades. Les classes de ioga permeten a la futura mare observar el seu estat “aquí i ara”, així com enfortir el vincle i la connexió amb el bebè. S’aprèn a equilibrar el ritme de vida amb el ritme de l’embaràs, a respirar i a sentir, i amb les seves asanes (posicions/exercicis) es completa la part de treball físic. Ara bé, no hi ha cap curs de ioga per a embarassades que sigui l’equivalent a un curs de preparació al part, ni són les professores les que ens prepararan a parir en una posició o una altra... ni és el seu rol, ni en tenen la formació.

És exactament el mateix pels professors de pilates, amb la particularitat que el cantó “espiritual” no forma part de l’entrenament. Insisteixo en la necessitat que els professors estiguin especialitzats en embarassades. Em permeto però d’assenyalar (amb el risc de posar-me en contra a tots els professionals d’aquest sector!!!) que com a especialista en reeducació abdominal-uro-ginecològica no recomano el pilates com a mètode de treball en general, ja que malgrat tots els beneficis que comporta (que en té, evidentment!), tot el treball abdominal és hiperpressiu (i no sóc jo la que ho afirma, sinó els estudis que es fan amb sondes manomètriques a nivell rectal). O sigui que atenció embarassades i atenció mares que feu pilates com a “exercici fîsic de post-part”!

ídem de ídem pels professors de fitness!!!! No m’imagino cap monitor de fitness ( per molt llicenciats amb INEF que siguin) donant pautes de preparació al part o pautes de treball d’embarassada... Sí que m’imagino però que la intervenció en post-part “la trobem més legítima”... Mares que acabeu de parir, eviteu sobretot, sobretot, sobretot, de fer abdominals d’aquelles “de tota la vida”!!!! alguns gimnasos comencen a oferir classes de Gimnàstica Abdominal Hipopressiva, els abdominals “correctes de fer”, perô en situació de post-part passeu primer pel fisio abans de tornar al gimnàs, demaneu hora per fer una avaluació del vostre estat, i després ja veurem les pautes a seguir...

Aquests tres últims professionals són la cobertura sobre el pastís, la part física de plaer de la maternitat, la que escollim si serà de xocolata o de sucre cremat.

I la cirereta???

Professionals tots: si ens entenem bé i respectem la feina de cadascù formarem tots un pastís magnífic on l’embarassada es deleitarà amb cada capa de la seva maternitat!!!

Si per contra no sabem delimitar el nostre camp d’actuació i col.laborar els uns amb els altres, en comptes de crear un pastís el que farem és menjar-nos-el tot i no ens quedarà ni una engruna d’orgull ni satisfacció.

Bon Sant Jordi a tothom i fins el proper article. Salut i seny!

Per Cristina Martí i Dillet, fisioterapeuta especialitzada en reeducació abdominal, obstètrica, uroginecològica i perineal. Expatriada a França durant 6 anys i revinguda al país per obrir el seu propi centre: Kine fisioteràpia i salut.


3 Comentaris

c

cristina (autora de l'article)

igualada

24 d'abril 2013.13:46h

Respondre

Moltes gràcies per les vostres opinions Maria i lamama.
Estic totalment d’acord amb les dues:
- amb els beneficis que ens poden aportar les classes de ioga de cara el dia del part (de fet són... Llegir més activitats que oferim a Kine: ioga per a embarassades i ioga per a mares&bebès)
- amb permetre a les dones parir soles (el que seria la regla de la ”no-intervenció” en la medicina: quan tot va bé no cal actuar. La tranquil.litat i confiança són primordials!
La confiança que ens dóna el seguiment de l’embaràs per part del ginecòleg i/o llevadora (saber que tot va bé) són molt importants per arribar d’una manera serena al moment del part. I després que cadascú es recolzi en qui ho necessiti, si ho necessita!
fins el proper article!

M

Maria

23 d'abril 2013.15:51h

Respondre

He parit 2 fills, he tingut dos parts excel·lents gràcies a les classes de ioga. La meva recuperació post-part ha estat excel·lent gràcies a les classes de ioga i Pilates.

l

lamama

23 d'abril 2013.09:08h

Respondre

I si en comptes de recolzar-nos de tants i tants professionals titulats, ens permetem parir? Les dones parim soles (i de fet és com millor solen anar els parts, quan estem tranquil·les i confiant... Llegir més en el nostre cos de dona. Poca cosa més)

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.