Cap de setmana d'inauguració i de visites guiades alberg Cal Maco a Igualada. L'edifici modernista, ubicat a la plaça de la Creu i que va ser seu de l'Arxiu Comarcal, totalment restaurat, també acollirà el nou centre de visitants i l'oficina de turisme. L'obertura de portes de l'equipament s'ha fet en el marc de la commemoració dels cinc-cents anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a Catalunya i s'emmarca en l'aposta del govern igualadí pel potencial turístic d'Igualada i l'entorn. Es preveu que, a part d'altres visitants, el centre, amb capacitat de 48 llits, aculli els peregrins que facin el Camí Ignasià i el Camí de Sant Jaume. Durant el cap de setmana, més d'un miler de persones han conegut de primera mà les instal·lacions, que ja han acollit els primers pelegrins de sis nacionalitats: Sud-àfrica, Alemanya, França, Eslovènia, Croàcia i Corea del Sud.
La inauguració es va fer divendres, amb la presència de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó i l'alcalde d'Igualada, Marc Castells i Berzosa.
La consellera de Justícia ha destacat la contribució d'Igualada en la consolidació del Camí Ignasià com una de les principals rutes de pelegrinatge mundials, un camí que tot i no ser tan conegut com el de Sant Jaume, "és igual d'intens i d'important per al nostre país". En relació amb les activitats de promoció turística a la ciutat, Ciuró ha ressaltat que "el turisme que volem també és aquest, que fes valdre tots els actius que tenim. I el camí de Sant Ignasi és un camí que està cridat a ser punter i de referència". El nou alberg de Cal Maco és "acolliment, sobretot, per a peregrins" –ha dit Ciuró- que ha ressaltat que Catalunya és i ha estat terra d'acollida i de convivència. L'espai que avui s'inaugura permetrà donar a conèixer als visitants l'experiència de pelegrinatge, d'espiritualitat, de cultura i de turisme que ofereix el recorregut del camí de Sant Ignasi, alhora que també permetrà recuperar un patrimoni immoble per a la ciutat i donar-li un ús públic enmig del centre històric.
L'alberg, que ha estat rehabilitat per l'Ajuntament d'Igualada, està dissenyat com un espai per atendre i acollir els pelegrins que fan el Camí Ignasià i el de Sant Jaume, en el seu pas per Igualada, i també per allotjar els visitants de la ciutat. El nou centre disposarà d'una oficina de turisme de la ciutat, amb abast comarcal, i tindrà també un centre d'informació i interpretació per explicar la figura de Sant Ignasi i el seu pas per la ciutat. La recreació del vestit que Sant Ignasi va comprar a Igualada, enguany fa cinc-cents anys, ha estat possible gràcies a un minuciós estudi per part del Museu Tèxtil de Terrassa a partir de diversos textos de l'època i comportarà un dels principals atractius del nou l'Alberg i centre d'interpretació de Cal Maco.
La remodelació de Cal Maco ha suposat una inversió d'1'8 milions d'euros, la meitat d'ells finançats amb els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), 450.000 € per part de la Diputació de Barcelona i la resta per l'Ajuntament.