TORNAR

Mor l‘artista igualadina Maria Dolors Gómez i Ramon

La ceramista i pintora, monja javeriana, va projectar el seu art compromés arreu del món

societat
Divendres, 25 març 2022. 07:34. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El passat dilluns 21 de març va morir a la població navarresa de Javier l’artista igualadina Maria Dolors Gómez i Ramon, Missionera de Crist. Tenia 94 anys.

Maria Dolors Gómez i Ramon va néixer a Igualada 28 de juliol de 1927, estudia al col·legi de les Mares Escolàpies. En la seva joventut té una intensa vida social a la ciutat, és una de les fundadores de l’escoltisme a la ciutat i pertany a Acció Catòlica. Estudia dibuix amb Miquel Llacuna. La seva idea, des de sempre, és anar a missions per ajudar al altres i per això estudia practicant de medicina a la Universitat de Barcelona.

L’any 1957 ingressa al noviciat de les Missioneres de Crist Jesús. L’orde veu les seves capacita artístiques i l’envia a l’Escola Massana de Barcelona per tal d’estudiar ceràmica i escultura, amb la idea que aprengués l’ofici i pogués construir un parell de forns al Congo. A l’escola Massana és deixeble de Llorenç Artigas, el qual li ensenya la tècnica i li dissenya els forns que ella, l’any 1963, muntarà a Suka i Popokabaka a l’actual República del Congo. A Kinshasa estudia també a la Acadèmia de Belles Arts.

Aquesta és la primera etapa en la seva vida que acaba l’any 1975. Aquest any una primera operació d’ulls l’obliga a allunyar-se dels forns i a partir d’aquest data comença una dilatada carrera artística que la portarà a pintar murals per diverses parts del món, sempre de caire religiós.

L’any 1987 a Madrid es la delegada de missions de l’orde. Entre el 1993 al 1995 col·labora com il·lustradora a la revista Vida Nueva. Els últims anys de la seva vida els va passar al convent de Javier (Navarra) on el 2016 encara pinta un mural sobre la vida de sant Francesc Xavier. Va morir el 21 de març de 2022.

L’activitat artística principal de la Maria Dolors eren els murals dels quals en  comptabilitzava 21 murals a: Congo (12), Marroc (1), Méxic (4), França (1), Camerun (1) Madrid (1), Javier (1). A més d’anar a Xina (Macau) a pintar 13 quadres dels màrtirs beatificats per Joan Pau II l’any 2000, també va pintar quadres de cavallet.

Estem parlant de murals de gran dimensions, per exemple el de Lumbishi fa uns 9 x 5 metres, el de Tabasco 12 x 24 metres. Estem doncs, parlant una obra de grans dimensions que solament per les mides ja s’imposa i impacta, presideix l’estança on s’ha fet i focalitza les mirades en l’espai.

Amb els forns ceràmica va fer diverses escultures. Imatges de la Mare de Déu amb infant Jesús.

L’obra de la Dolors era expressionista amb una deformació intencionada de la realitat. Les formes estan al servei del que es vol explicar. Braços llargs per expressar aixopluc, mans grosses per comunicar amor, jerarquització de figures. És una obra vitalista positiva i compromesa que impregna joia per viure.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.