TORNAR

Els Mossos localitzen 91 artefactes explosius a l’Anoia relacionats amb conflictes bèl·lics històrics

societat
Dimecres, 28 febrer 2024. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Des del 2012 els TEDAX dels Mossos d’Esquadra han localitzat una dotzena d’artefactes explosius a Igualada, els mateixos que a Bellprat, els dos municipis anoiencs amb més intervencions. En total, a la comarca, n’han intervingut 91 (granades de mà, projectils d’artilleria, granades de morter, projectils anticarros i espoletes) provinents, majoritàriament, de la Guerra Civil

Els Mossos d’Esquadra, a través de l’àrea TEDAX-NRBQ, especialitzada en la localització i desactivació d’artefactes explosius, ha presentat un mapa que aglutina totes les intervencions fetes des de l’1 de gener de 2012 fins al dia d’avui, relacionades amb la troballa d’artefactes explosius provinents de conflictes bèl·lics històrics, com són les Guerres de Successió del segle XVII-XVIII, la invasió napoleònica o Guerra del Francès, les Carlinades i, en especial, la Guerra Civil Espanyola.

En aquest mapa veiem com els Mossos d’Esquadra han localitzat 8.273 artefactes explosius bèl·lics recollits durant els últims dotze anys a Catalunya, dels quals 2.081 són projectils d’artilleria, 100 bombes d’aviació, 2.110 granades de mà, 3.491 granades de morter, 26 granades de fusell, 237 espoletes, 17 bombardes, 189 coets i 6 mines.

Durant aquest mateix període, els Mossos d’Esquadra han detonat o destruït, de forma controlada, 6.923 artefactes explosius (1.595 projectils d’artilleria, 82 bombes d’aviació, 1.553 granades de mà, 3.242 granades de morter, 12 granades de fusell, 223 espoletes, 184 coets, 12 bombardes i 4 mines.)

91 artefactes trobats a l’Anoia

L’Alt Urgell (1.768), la Ribera d’Ebre (964), l’Alt Empordà (631), el Baix Llobregat (568) i el Segrià (458) són les comarques on els Mossos tenen més intervencions registrades aquests últims dotze anys. A l’Anoia, n’han fet 91.

Els municipis on s’han localitzat més artefactes són: Bellprat (12), Igualada (12), Jorba (6), la Llacuna (6), Piera (6), Rubió (5), Argençola (4), el Bruc (4), la Pobla de Claramunt (4) i Santa Maria de Miralles (4).

Cal assenyalar que aquestes dades només inclouen els casos en què la troballa s’ha informat la policia. En aquest sentit, els Mossos recorden que, en el cas de trobar algun tipus d’artefacte explosiu, no s’ha de tocar ni moure del lloc on es troba. En una situació així, s’ha de trucar immediatament al 112 per tal que els especialistes del TEDAX-NRBQ es desplacin al lloc i facin una extracció segura, ja que és extremadament perillós fer qualsevol mena de manipulació.

Segons el Departament d’Interior, la iniciativa de dibuixar aquest mapa “va en la línia del compromís decidit dels Mossos d’Esquadra per treballar i col·laborar en la recuperació i preservació de la memòria històrica al territori català”.

En aquest sentit, la sala formativa de la qual disposa el Tedax a Sabadell inclou mostres d’objectes intervinguts durant els darrers anys com projectils, bombes d’aviació, espoletes, petits calibres i granades de mà, entre d’altres, de diferents períodes històrics.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.