TORNAR

El nombre de seguiments que fa Càritas baixa dels 400 per primer cop en set anys

L’entitat arxiprestal percep per primer cop una sensible reducció dels casos

societat
Dissabte, 23 abril 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Els serveis de Càritas Arxiprestal de l'Anoia van fer el seguiment el 2015 de 393 casos d'atenció social, la xifra més baixa dels darrers set anys. D'aquests, 81 eren casos nous. El nombre d'acollides, però, segueix sent elevat: 1.758, però amb números també molt inferiors al 2014.

Per segon any consecutiu, el nombre de casos d'atenció social que fa Càritas Arxiprestal han baixat. Fa tres anys van ser 475, fa dos exercicis 444 i l'any passat van caure per sobre dels 400: van ser 393 casos. Les xifres les aporta la Memòria de Càritas 2015, que assenyala els diversos fronts oberts en els àmbits d'emergència social. A més d'aquests seguiments, l'entitat va registrar 1.758 acollides (que després pot derivar als serveis socials) i va donar 626 ajudes econòmiques. 

Una de les campanyes de recollida d'aliments pel Banc de Queviures, on col·labora CaritasEl departament d'atenció social de l'entitat assenyala que "Per primera vegada després de 7 anys estem per sota dels 400 expedients, amb 393 casos en seguiment. Igualment el nombre de persones que han arribat per primera vegada a Càritas resulta menor que en anys anterior, però tot i això representen el 20% del total de casos atesos". En el document, s'exposa que cada setmana hi ha un nombre de "28 entrevistes setmanals. La llista d'espera ha estat entorn a 2-3 setmanes per entrevistes en casos en seguiment i una setmana d'espera en els casos de primera visita". 

Les parelles amb fills, un 54% dels casos

Les parelles amb fills representen gairebé el 54% del total de la població atesa, és a dir, 211 dels 393. La Memòria aboca que "hi ha una cronificació d'aquestes situacions en aquestes famílies que estan sense feina, que han esgotat els subsidis d'atur, sovint sense xarxa familiar, i que comporten l'aparició d’altres problemàtiques associades com l'habitatge o les dificultats en les relacions familiars".

Del global de casos que passen pel servei de seguiment, més de 350 són de famílies amb domicili a Igualada, mentre que la resta són de Montbui o Vilanova. Més d'un 75% dels expedients de seguiment social que fa Càritas són d'usuaris sense ciutadania de la Comunitat Europea. La comunitat marroquina, segons l'informe, és la que numèricament més important: 255 casos. Després, són Ghana, 18, i República de Guinea, 14.

245 casos derivats al Banc de Queviures

Càritas ha derivat uns 245 casos al Banc de Queviures d'Igualada, que es duu a terme en col·laboració amb Ajuntament, Creu Roja i Escola Pia. De manera complementària al sistema de repartiment d'aliments en espècie, es distribueix aliments des de la pròpia entitat a aquelles famílies de l'Arxiprestat que no resideixen a la ciutat d'Igualada o que tenen dificultats d'empadronament a la ciutat i no accedeixen als serveis socials municipals. 

A més d'això, l'entitat ha actuat en matèria d'insercio sociolaboral i ha portat 78 casos, 11 dels quals han aconseguit un lloc de treball. Ha desplegat diversos cursos per millorar l'ocupabilitat. Cal destacar també la tasca del servei d'intermediació. En aquest servei amb famílies que s'adrecen a Càritas en recerca d'alguna persona per treballar en servei domèstic o atenció a gent gran, s'han rebut 13 ofertes de treball i set d'elles han estat cobertes per Càritas.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.