TORNAR

El nucli urbà dels Prats de Rei es transforma en la Palestina de fa dos mil anys i dona vida al seu Pessebre Vivent

societat
Dimarts, 26 desembre 2023. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

Els carrers de Prats de Rei es tornen a transformar i ens transporten al passat de fa dos mil anys, en una nova edició del Pessebre Vivent. Ara ja fa cinquanta-dos anys que es produeix l'espectacle de forma ininterrompuda i organitzat per l'Agrupació Cultural Recreativa Sigarra, una cita ja tradicional en el calendari cultural i festiu del poble. Amb el Pessebre de Prats, viatgem als temps antics, al voltant del naixement de Jesús fins als seus primers anys i els carrers del poble es converteixen en l'escenari perfecte per compartir aquesta fascinant història.

Un dels trets més importants del Pessebre dels Prats de Rei és que els actors parlen de viva veu i que compta amb música pròpia (l'únic pessebre de Catalunya amb Banda Sonora Original). Ms. Valentí Miserachs va compondre l'oratori "Nadal, El Pessebre Vivent dels Prats de Rei" per a orquestra, cors i soprano solista, expressament per aquesta obra. Tot plegat conforma la singularitat del Pessebre Vivent dels Prats de Rei, allò que el fa únic i especial i que, alhora, en limita l'aforament, ja que no permet el recorregut lliure. Així, les funcions comencen a les 18.30 h i després d'aquesta hora ja no és possible accedir-hi.

Per això es recomana adquirir prèviament les entrades al web http://www.acrsigarra.cat/pessebreprats i assegurar-se així que es podrà gaudir de l'espectacle. Unes funcions que enguany comencen el diumenge 17 de desembre amb la primera representació. El Pessebre també es podrà veure els dies 26 de desembre, i 1, 6 i 7 de gener a les 18.30 h.

Els escenaris

El Pessebre Vivent dels Prats de Rei és l'acte cultural que més mostra del lligam i la importància que el nucli antic té amb el poble. El mercat de l'antiga Palestina i la seva gent, l'anunciació de l'àngel Gabriel, el naixement de Jesús a la cova, l'adoració dels pastors o la cort del rei Herodes són algunes de les escenes que s'hi poden veure. També es pot conèixer de prop uns quants oficis antics i presenciar un quadre d'un costum tan català com és fer cagar el Tió. Tot plegat, arrodonit al final amb la degustació d'una bona torrada i un tall de fuet a la vora del foc.

En ser un pessebre teatral, està format per diferents escenaris que formen un circuit que acaba passant per tot el nucli antic.

Primer Escenari: Presentació davant de les muralles. Al Mercat, s'hi desenvolupen una sèrie d'activitats pròpies d'aquest. Ressalta una dansa persa i l'aparició d'un profeta. Una sèrie d'oficis hi són representats: picapedrer, llenyataire i els relacionats amb el blat, la farina i la ramaderia.

Segon Escenari: Es representa l'Anunciació de l'Àngel a Maria. Destaca l'aparició de l'Àngel i els cors cantant "Et incarnatus".

Tercer Escenari: En primer lloc, hi podem veure la Visitació de Maria a la seva cosina Santa Elisabet i, en segon lloc, l'edicte d'empadronament ordenat a tot el món romà, circumstància que pertorba la vida quotidiana d'un poble que treballa en els seus oficis (forner, ferrer...). Hi destaquen els cors cantant "el Magnificat" i l'arrogància dels soldats romans.

Quart Escenari: En primer lloc, hi podem veure unes dones rentant sota unes antigues voltes. És el lloc on hi ha més acció: Sant Josep i Maria amb el ruc buscant posada a Betlem, L'Anunciació als pastors, el Naixement, l'Adoració dels pastors. La presentació de Jesús al Temple. El palau d'Herodes i el diàleg amb els mags. Un capvespre a Betlem i l'adoració dels Reis. El somni de Sant Josep, la fugida a Egipte i la persecució i matança dels infants innocents. Destaquen l'aparició de l'Àngel als pastors, el cor d'Àngels, la dansa dels quatre cantons que el poble ofereix al Pessebre, el pas de l'estrella i la matança dels innocents.

Cinquè Escenari: Tot caminant per anar al cinquè i últim escenari passarem pel carrer dels oficis on destaca el taller de Natzaret. En arribar-hi podem contemplar Jesús conversant amb els Doctors de la Llei i els seus pares, Josep i Maria, quan el van a buscar. I per acabar l'apoteosi final amb els símbols del poble i de Catalunya. Destaquem l'Himne a la Mare de Déu del Portal cantat pels cors i orquestra que coronen la representació d'aquesta obra. Per últim, una casa on podem veure costums populars catalans i com a comiat pa torrat amb espetec i bon xarel·lo per a tothom.

Participació en el gran Pessebre Vivent de Montserrat

El passat 19 de novembre, els Prats de Rei va participar en el gran Pessebre Vivent a Montserrat per commemorar el 800 aniversari del primer Pessebre Vivent de la història. A l'acte hi van participar molts altres pessebres adherits a la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, com l'organitzat per l'Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra, dels Prats de Rei.

El Pessebre Vivent dels Prats de Rei hi va ser present amb un nombre reduït d'actors, seguint les indicacions dels organitzadors per tal que hi puguin participar tots els pessebres interessats.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.