TORNAR

Els oficis artesans, un actiu a l'Anoia

L'ofici de baster es treballa a Igualada des de 1905 i el de cisteller, des del 1890

societat
Dimarts, 22 novembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El vímet, la fusta, el cotó i els cristalls són algunes de les matèries imprescindibles per a la creació de productes artesans. En definitiva, esdevenen eines de treball per als qui s'encarreguen de produir objectes fets a mà, tots ells fruit d'oficis antics que demanen l'ús de les mans, la traça i la paciència. A Igualada, oficis com un cisteller, una baster, entre altres, també conviuen amb el dia a dia d'altres tallers i botigues més 'modernes'. Sigui com sigui, tots ells es refereixen a la importància del treball fet a mà i la producció local.

Rotllos de teles per a cosir

Una de les joguines de fusta, de Ludojoc

La cistelleria, una botiga d'artesania històrica

Un dels vitralls restaurats per Paloma Somacarrera

Les veles i les cortines, des de 1905 a Igualada

La botiga que va començar com un taller de baster i guarnicioner a finals del 1800 va evolucionar cap a un taller d'ortopèdia, ja que els objectes i indumentària 'es cus tot a mà'. Segons explica el responsable del taller en l'actualitat, Duran, que ha seguit el negoci familiar a la ciutat, com que els cavalls 'van desaparèixer a Igualada entre els anys 1945 i 1950, el taller va evolucionar cap a la producció de veles i cortines.

La producció de veles es duu a terme a través de teles acrícliques que, anys enrere, només eren de cotó. El propietari s'encarrega, encara avui, de prendre les mides del tendal, cosir-lo amb els ferros adequats i col·locar-lo a les terrasses i balcons. A més a més, Duran també s'ocupa de cosir la indumentària per a muntar a cavall i ven productes d'ortopèdia, seguint amb el negoci i tradició familiars.

Les joguines de fusta arriben a les fires

El portugués Eduardo Martins té un taller a Santa Maria de Miralles on crea joguines de fusta. Martins és a la ciutat des de fa cinc anys, i es dedica a fer joguines artesanes des del 1996.

Segons explica Martins, les joguines fetes a mà, i de fusta, 'tenen una altra calidesa, un valor que la gent cada vegada té més en compte'. Ludojoc ven a botigues d'Igualada, en concret a la Cucafera i també distribueix els seus productes fets a mà per tot Espanya. Les creacions artesanes d'Eduardo Martins també es poden veure en fires d'artesania.

Els cistells de vímet, un clàssic modern

La cistelleria és un ofici que a Igualada viu gràcies al taller de Jaume Farrés, un cistellaire que ha seguit el negoci que, des de 1890, es manté en actiu a la ciutat. Farrés parla del seu ofici com un autèntica creació artesanal, i és que, de fet, dedica dies sencers a crear un cistell o una cadira.

Recuperar els vitralls: una artesania

Paloma Somacarrera fa una feina d'artesania que es basa en la recuperació de vitralls antics. Ella és vitrallera de professió, i es dedica a conservar els vitralls d'edificis arquitectònics històrics. Somacarrera afegeix els seus coneixements de la història de l'art a l'hora de treballar el vidre, per no alterar la història.


1 Comentaris

G

Galo Ball i Ratés

Igualada

22 de novembre 2011.18:49h

Respondre

Quin problema hi ha que el Cosorci de la Zona Franca s’ interesi per la finca de cal Morera, si cas exigir-li al Consorci que el presentar aquesta opció hi hagi una proposta en ferm per que alguna... Llegir més gran empresa pugui venir a intalar-se a Igualada a fi efvecta de evitar crear nous espais vuits, pensem que el polígon d’ Igualada va estar molt temps sense cap edificació una pila d’ anys i al final és va omplir

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.