TORNAR

L'oposició de Calaf bloqueja l'anul·lació del contracte amb Aigües de Manresa

El govern calafí té dictàmens que avalen la nul·litat del document vigent

societat
Dimecres, 15 març 2017. 13:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El govern volia iniciar aquest procés amb l'objectiu final "que no siguin els ciutadans els que assumeixin el deute contret amb Aigües de Manresa". CiU defensa la seva gestió anterior i aposta per "rescindir el contracte".

 

L'oposició calafina ha frenat l'operació que plantejava el govern perquè l'Ajuntament gestionés el servei d'aigua. El grup municipal de Convergència i Unió a l'Ajuntament de Calaf (CiU) i el Grup d'Independents per Calaf-Veïns amb Veu (GIC - VV) van votar en contra, aquest dilluns al vespre, de la proposta de l'equip de govern de Junts per Calaf per iniciar el procediment administratiu per declarar nul de ple dret el contracte entre el consistori i l'Aigües de Manresa. Signat l'any 2013, aquest contracte regeix el servei d'abastament d'aigua potable i la gestió del clavegueram.

El GIC es va posicionar amb duresa contra la nul·litatEl govern local partia d'uns fonaments s'extreuen de dos informes, un de l'Àrea d'Instrucció d'Expedients de l'Autoritat Catalana de la Competència i un altre de l'empresa Nova Celona SL. Ambdós donen arguments suficients per plantejar la nul·litat a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya, l'òrgan competent per emetre un pronunciament sobre aquesta qüestió. Segons aquests dos dictàmens, l'empresa Aigües de Manresa no compleix els requisits per tal d'ostentar la condició de mitjà propi i servei tècnic de l'Ajuntament de Calaf, tal i com se li va atorgar en un conveni signat entre ambdues parts l'any 2011. Per tant, el posterior contracte l'any 2013 podria ser declarat nul ja que, si no pot considerar-se servei propi, cal aplicar la normativa de contractació pública.

El grup de CiU, que en el moment de formalitzar aquest contracte estava al capdavant del consistori, va defensar la gestió realitzada i l'acord amb l'empresa d'aigües. La seva portaveu, Maria Antònia Trullàs va manifestar que es va fer "seguint la legalitat vigent d'aquell moment, tal i com ho certifiquen els informes favorables que ambdós secretaris funcionaris de carrera, tant el de Calaf i el de Manresa, van emetre amb anterioritat a la signatura" Segons Trullàs, quan es va declarar Aigües de Manresa com a mitjà propi "era legal, però després hi ha hagut altres interpretacions".

Trullàs afegeix que si el que vol l'equip de govern a través d'una possible nul·litat del programa és "treure la gestió a Aigües de Manresa", seria més convenient que valorés "les condicions de rescissió del contracte programa d'acord amb les clàusules que consten en el mateix, en què l'Ajuntament de Calaf pot rescindir el contracte programa en el moment en que consideri oportú". L'alcalde, Jordi Badia, va respondre que el plantejament del seu grup és la nul·litat i la rescissió "perquè nosaltres no volem no pagar el deute contret amb Aigües de Manresa. El que volem, i ho hem dit des del primer dia, és que surti del pressupost que es fa servir per calcular la taxa".

El GIC: "és una qüestió de forma"

La portaveu del Grup d'Independents per Calaf, Neus Aparicio, va explicar que veuen, en aquesta problemàtica, una qüestió de forma, que consideren "absolutament resolta" amb la modificació dels estatuts d'Aigües de Manresa i la fórmula de donar participació a les entitats. Però, segons Aparicio, el que més els preocupa és la qüestió de fons i per això van voler recordar que "aquest deute s'ha reconegut, s'ha fet un reconeixement per escrit, que és el contracte programa".

La portaveu va voler advertir a l'equip de govern que “si continua centrant aquest tema en un tema de forma estarà posant el consistori en un problema, i a ells mateixos a títol personal. El que la gent demana és que s'aclareixi perquè s'ha generat aquest deute, no que es busquin subterfugis en qüestions de forma, que a més estan malament fonamentades, per crear un problema encara més gros”.

En manifestar la seva posició contrària a la proposta, van avançar que en cas que s'aprovés aquest punt "abandonarem el ple i voldrem que consti en acta". El motiu que va al·legar és que "no volem participar d'això i no volem prevaricar nosaltres, vostès facin el que considerin". Badia va replicar aportant documentació on es detalla que el deute està liquidat i saldat. I va explicar que "el que hi ha en aquests moment és un avançament de cànon per la mateixa quantitat amb interessos que pugen un milió d'euros, que es torna a 20 anys. Per tant, Agües de Manresa va fer un préstec a l'Ajuntament per poder pagar el deute i aquest préstec s'està tornant amb un interès del 4,6. I com que no es podia donar format de préstec, es va posar com un cànon avançat". Badia reitera "la voluntat de treure aquest cànon de la taxa" perquè el que es vol és "que la gent deixi de pagar aquests diners, evidentment que l'haurà de pagar l'Ajuntament de Calaf, això no ho neguem pas".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.