TORNAR

L'oposició frena l'aprovació definitiva dels pressupostos de Calaf

Jordi Badia afirma que els projectes s’intentaran tirar endavant via modificació del pressupost

societat
Dijous, 18 gener 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El govern de Junts per Calaf ha tornat a pagar el no tenir una majoria suficient al ple. La suma de l'oposició, tres regidors convergents i tres del GIC, ha impedit que es declinessin unes al·legacions d'un veí al pressupost, que d'aquesta manera no pot ser aprovat definitivament.

L'escletxa que va aprofitar el govern de Calaf per aprovar els pressupostos fa unes setmanes s'ha tancat. En aquell moment, l'oposició no comptava amb algun dels seus regidors al ple. Aquest dilluns, amb cinc vots a favor per part de l'equip de govern i sis en contra per part dels dos grups de l'oposició no es va acceptar desestimar les al·legacions presentades per un veí al Pressupost General del 2018, la qual cosa significa que aquest no es pot considerar aprovat definitivament.

Aquest era l'únic ordre del punt del dia del ple extraordinari de Calaf del dilluns 15 de gener. El 22 de novembre, el ple havia acordat l'aprovació inicial del pressupost amb cinc vots a favor de Junts per Calaf, tres en contra de CiU i un en contra de GiC-VV (dos dels regidors d'aquest darrer grup no van poder assistir al ple i no van votar). Ara bé, durant el període d'exposició pública, un veí del municipi havia presentat una al·legació al pressupost on reclamava impugnar-los pels següents motius: "no recollir les necessitats socials de la població amb la quantitat necessària, subvencions públiques poc aclarides i haver estat aprovats amb el vot de qualitat de l'alcalde, al no haver pogut assistir dos regidors".

Des de secretaria s'havia presentat un informe on proposava desestimar-les ja que no s'ajustaven als supòsits que preveu la llei. Així doncs, considerava que "no plantejava cap qüestió tècnica, sinó valoracions de caràcter personal i/o polític. No ometia el crèdit necessari per al compliment de les obligacions exigibles previstes ni manifestava la insuficiència d'ingressos en relació a les despeses pressupostades. A més, tampoc proposava cap alternativa específica". Finalment, secretaria també aclaria que no era cert que s'hagués aprovat inicialment amb el vot de qualitat de l'alcalde, sinó per majoria simple com preveu la llei (cinc vots a favor i quatre en contra).

El batlle Jordi Badia va defensar que el procediment d'atorgament de les subvencions és el que marca el reglament que es va aprovar en aquest ple i que les entitats presenten una memòria d'activitats prèviament i una justificació després. Sobre els ajuts en matèria social, va explicar que aquests no són insuficients ja que des del 2015 quan van entrar a l'equip de govern, s'executa entre el 75%-85% de la partida pressupostària. Això vol dir que es pressuposta més del que s'acaba gastant i que per tant, es cobreixen totes les necessitats socials que arriben a l'Ajuntament.

Al seu torn, CiU va expressar que els motius pels quals van votar en contra dels pressupostos en el seu moment, eren vàlids, i que per tant, el seu posicionament en aquest sentit no havia variat. Joan Caballol, però, va manifestar que "tal i com s'havia proposat el format del ple, els vots i acords eren contradictoris ja que de votar a favor de desestimar les al·legacions, votaven a favor del pressupost". Per això, van proposar votar-ho separadament, tot i que finalment no es va fer així. D'altra banda, van manifestar sentir-se "pressionats" i "sota xantatge" pels mitjans de comunicació municipals per aprovar els pressupostos, a causa d'una notícia que vinculava els pressupostos participatius amb el resultat del Ple.

Segons Caballol, "no se'ns pot fer responsables de la imprudència d'haver convocat uns pressupostos participatius sense tenir les partides pertinents aprovades i que en tot cas, això respon a la manca d'assolir acords i establir consensos des de la diversitat d'opinió". Tot i això, Caballol va afirmar que no es tanquen a possibles acords que permetin poder tirar endavant projectes que suposin un benefici per la vila sempre que hi hagi una comissió de seguiment per cada un. Finalment, des del GiC-VV, van qüestionar a l'equip de govern per no haver fet cap modificació del Pressupost després de les al·legacions presentades pel veí si ja intuïen que el seu grup i CiU hi tornarien a votar en contra i per això, els van acusar de preferir els pressupostos prorrogats. Josep Casulleras, va assegurar que des que es va fer l'aprovació inicial del Pressupost han vist com s'afegien més raons per dir que aquest no està basat en la realitat, com per exemple que "no hi consti cap partida per pagar el deute amb Aigües de Manresa".

En la seva rèplica, l'alcalde, va defensar que l'objectiu dels canals de comunicació de l'Ajuntament és la d'informar a la ciutadania i que evidentment, el resultat de l'aprovació del ple sí que va lligada als pressupostos participatius ja que afectarà a la partida d'inversions. Tot i això, va afirmar que de no aprovar-se definitivament el pressupost general del 2018, des de l'equip de govern s'intentarà tirar-los endavant igualment a través de les modificacions de pressupost.

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.