//Plugins sense CDN ?>
Després de començar a tramitar el projecte, l'Ajuntament de Pacs del Penedès s'hi va acabar posant en contra davant les protestes per l'impacte ambiental. L'empresa Romero Polo i els propietaris dels terrenys ho van desestimar "per la pressió rebuda". En el cas vilanoví, l'empresa s'ha d'instal·lar al polígon Riera de Castellolí, de l'Incasòl. La Generalitat apunta que "l'Ajuntament és qui haurà de concedir la llicència ambiental".
Un projecte de planta asfàltica com la que s'instal·larà a Vilanova del Camí, de l'empresa lleidatana de construcció Romero Polo, va ser rebutjada fa dos anys a Pacs del Penedès. En aquella ocasió, l'Ajuntament, que havia d'autoritzar la instal·lació definitiva de l'activitat, mostrava reticències davant les protestes veïnals i de col·lectius ecologistes. Va ser un fet decisiu perquè els impulsors del projecte el retiressin. La plataforma 'El Penedès diu NO a la instal·lació d'una planta asfàltica a Pacs' adduïa que "no s'ha informat adequadament d'aquest projecte a la població ni de l'impacte tan negatiu per les persones i pel territori".
Els tràmits havien començat el setembre de 2019. La instal·lació de Romero Polo s'havia de fer en uns terrenys que, en aquell cas, eren propietat d'una empresa local, Cales de Pacs. El tràmit va començar a finals de setembre de fa dos anys. Aquesta treballava en una pedrera que estava gairebé esgotada. Ricard Vinyals, director del periòdic penedesenc 3 de Vuit, explica que "hi va haver un moviment veïnal i ecologista molt potent. Hi havia convocats actes de protesta, però ni tan sols es van arribar a fer". L'empresa Cales de Pacs i Romero Polo van acordar retirar el projecte el desembre de 2019.
Segons fonts de l'Incasòl, que ha venut dues parcel·les del polígon Riera de Castellolí per a la construcció de la planta d'aglomerat asfàltic "l'activitat de l'empresa compleix amb els usos que estableix el planejament en aquelles parcel·les que ha adquirit". Amb tot, l'Incasòl assenyala que la llicència d'activitat l'han de donar el Departament d'Acció Climàtica i l'Ajuntament de Vilanova del Camí. L'Ajuntament de Vilanova no ha volgut fer cap declaració al respecte.
Per part del Departament d'Acció Climàtica, en declaracions a AnoiaDiari, afirmen que "el mes d'abril es va fer un informe preceptiu en matèria de contaminació atmosfèrica per a la llicència ambiental" que es va trametre "a la Delegació del Govern de la Catalunya Central". Aquest organisme traslladarà l'informe a l'Ajuntament. Segons Acció Climàtica "és una instal·lació sotmesa a llicència ambiental (competència municipal)" i la tramitació dependrà de l'Ajuntament de Vilanova.
"Impactes ambientals"
L'arribada de la planta asfàltica a Pacs del Penedès va causar una gran polèmica per l'impacte ambiental que denunciaven els col·lectius del territori. Dos mesos molt intensos. Els consistoris veïns es preparaven per presentar al·legacions. La resposta ciutadana, amb 3.400 firmes amb paper, es va sumar a una moció dels dos partits de l'Ajuntament (Junts i ERC) contrària a la instal·lació. El text es volia trametre també als altres ajuntaments de l'Alt Penedès perquè l'aprovessin. De fet, el projecte es va retirar abans i tot que la Generalitat fes informes sobre l'impacte de la instal·lació.
La plataforma contrària a la instal·lació de Romero Polo a Pacs del Penedès va adduir que la planta s'ubicaria en una zona a menys d'un quilòmetre de Pacs del Penedès i "a 1.200 metres de Vilafranca". En el seu manifest, la plataforma alertava de l'"impacte ambiental" i "la transcendència els gasos difosos generats en la producció d'aglomerat asfàltic, especialment en el moment de la barreja d'àrids i betum asfàltic i filler així com en els dipòsits de betum i en la càrrega de camions". Segons la plataforma els "gasos difosos de les plantes asfàltiques emeten a l'atmosfera components altament nocius (per a la salut) com arsènic, sulfur d'hidrogen, benzè, crom, cadmi, formaldehid i hidrocarburs policíclics aromàtics".
Un altre factor important que els contraris a la planta expressaven era l'existència de vinyes i cultius ecològics a l'entorn. Empreses potents com cellers Torres o Parés Baltà suposen molts llocs de treball. En l'àmbit comarcal, hi ha diverses iniciatives d'impuls de l'enoturisme i s'entenia que l'impacte de les obres i l'activitat de Romero Polo serien lesives.
Que els de Pacs del Penedès diuen que no? Doncs busquem un altre lloc on siguin més mansos i ja estiguin acostumes a estar rodejats de merda. Tothom coneix aquella frase de ”la merda crida... Llegir més merda”.
Veieu la meravella industrial que ens volen portar a Vilanova. Clar, si a l’Anoia (Hostalets) ja tenim l’abocador més gran de Catalunya, si a a l’Anoia (Castellolí) ja tenim l’abocador més perillós de Catalunya, posem aquesta planta contaminant a Vilanova. Els direm que crearem 10 o 20 llocs de treball de qualitat, els direm que és molt sostenible i vindran aviat a suplicar-nos que els posem una segona planta.
Llegiu, llegiu.
shorturl.at/sHNPY
shorturl.at/ryN58
Aquí teniu una mica més d’història https://www.sospenedes.cat/pacs.html
Esta molt bé que vinguin empresas a la nostre comarca......peró no a quantsevol preu......no es tením que quedar el que altres no volen perque son empresas problematiques o perjudicials per la... Llegir més salut.
Jordi
Vilanova del Camí
11 d'octubre 2021.11:21h
I des de l’alcaldia es permetrà instal.lar una indústria tan contaminant en un polígon al costat de tants habitatges? Sempre s’anuncia molt la venda de parcel.les de l’incasol, en aquest cas... Llegir més però no s’ha dit res fins que han tingut muntada la planta. Per què? No interessava que hi haguès queixes veïnals? Una vergonya! Destrossen la comarca i ara contaminen a tots els veïns.