TORNAR

Piera, Copons i Calaf encapçalen la millora de la recollida selectiva de la comarca

Igualada millora els resultats, però ara queda per sota de la mitjana comarcal

societat
Divendres, 11 novembre 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Les xifres de la recollida selectiva de l'Anoia del 2015 continuen sent molt pobres, però la comarca ha abandonat el furgó de cua del Principat i ha experimentat una millora respecte a altres territoris. La mitjana de la recollida selectiva sobre el total de residus municipals és d'un 30,18%. Les poblacions anoienques on les xifres són més bones són, per aquest ordre, Piera, Copons i Calaf, totes per sobre de la mitjana catalana.

La majoria de municipis anoiencs va millorar el seu percentatge de recollida selectiva respecte el total de residus municipals el 2015. Les xifres facilitades per l'Agència Catalana de Residus assenyalen un clar increment de la relació entre les diferents fraccions reciclables i la fracció resta a les viles del nostre territori. Malgrat que les dades no compten amb els impropis (els residus que per error es dipositen en un contenidor que no correspon), aquestes xifres provisionals reflecteixen els canvis que alguns dels municipis han introduït per millorar en el reciclatge. Els resultats més satisfactoris són a Piera, un dels municipis on es generen més residus i on altres anys l'estadística estava a l'altre extrem. Amb un 47,93% de recollida selectiva sobre el total lidera la comarca, seguida de Copons, amb un 44,74 i Calaf amb un 42,27.

Un dels equips de bosses de recollida d'una campanya anteriorNomés cinc municipis de l'Anoia milloren la mitjana catalana, d'un 39%. Els tres esmentats, més Sant Pere Sallavinera i Capellades. Els pobles que estaven a la cua el 2014 han augmentat el percentatge de recollida selectiva, segons les dades de l'Agència Catalana de Residus: són els casos de Bellprat, Òdena i La Llacuna. La problemàtica continua sobretot als municipis grans on amb l'excepció del cas de Piera, les xifres que aporta l'ARC són baixes. Vilanova del Camí té un 29,9%, Igualada un 25,36, Montbui un 20,48 i Masquefa un 17,44.

El canvi diametral de Piera, qüestió d'etiquetes

El regidor de Medi Ambient de Piera, Santi Raventós, puntualitza que "no hi ha hagut cap canvi estructural respecte a altres anys, només que ha canviat el mètode amb el que donem a conèixer les dades. Piera, per la seva situació i amb els nombrosos barris, té molts voluminosos. Altres anys s'havien computat com RSU, mentre que aquest 2015 es van declarar com a voluminosos. Vèiem altres municipis que feien el mateix que nosaltres i que tenien millors resultats, perquè la denominació en la classificació dels residus era diferent".

Raventós afegeix que també hi ha hagut certs canvis per millorar. "Amb 19 barris alguns molt allunyats del nucli i amb menys serveis, molts veïns llançaven material d'obra, de poda, sofàs o bidets a les torrenteres. Aquí vam intervenir per millorar-ho: vam posar remolcs per a voluminosos als barris i hem aplicat bonificacions importants per anar a la deixalleria. També s'ha obert un servei de retirada de voluminosos porta a porta. Ens posem en contacte amb els ciutadans per recollir-los gratuïtament a casa els voluminosos. Si bé ens surt una mica més car, la millora en els nostres resultats és molt superior".

Amb tot, admet que "no es pot generalitzar encara el porta a porta en totes les fraccions. Amb el número de cases-jardí que hi ha a les urbanitzacions i amb 300 quilòmetres de carrer hem de cercar altres mètodes". Un d'ells és el compostatge casolà, on el govern pierenc incidirà properament.

La segona població amb millors resultats és Copons. El batlle Cesc Salamé afirma que "no estem contents del tot encara amb els resultats" de la recollida selectiva i avança que estan treballant amb el Consell Comarcal i la Mancomunitat de l'Alta Segarra per innovar i millorar en els sistemes. "Hem de controlar molt el turisme d'escombraries" assegura el batlle i "treballar en el compostatge comunitari i particular. De moment hem canviat les ubicacions dels contenidors, alguns estaven molt dispersos i la brigada també fa tasques reordenant".

Les taxes que es tenen del 2015 són encara en brut i Salamé apunta que "la separació no es fa bé encara. Ens trobem amb molt rebuig". Espera que hi hagi un salt endavant amb la recollida porta a porta quan es pugui fer -segons el Consell, a finals del 2017- i proposa estudiar una taxa basada "en la generació de residus".

L'Anoia, millor a nivell català

L'increment a nivell de comarca ha estat de més d'un 7% i es passa del 22,9 al 30,18. L'Anoia abandona així la penúltima posició del 2014 i passa per davant de comarques com el Segrià, la Noguera i les Garrigues. Amb tot, continua sent una comarca on hi ha una alta generació de residus: 1,48 quilograms per habitant i dia, mentre que la mitjana nacional és d'1,35.

Més preocupant és que l'estadística de generació de residus d'alguns municipis continua superant de llarg el promig català. Segons les dades de l'ARC, un ciutadà de Cabrera genera 2,25 quilograms diaris, quasi un quilo més que la mitjana del nostre país. Els pierencs -tot i ser líders en recollida selectiva- són els segons en aquesta ràtio, amb 2,14 quilograms. La capital està per dessota de la mitjana anoienca i per sobre de la nacional: 1,45. Vilanova del Camí, Montbui i Vallbona són les poblacions on menys residus per habitant hi ha: 1,09 kg/hab/dia, 1,05 i 0,97.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.