TORNAR

El pierenc detingut per propaganda jihadista afronta tres anys més de presó

Després de la detenció de fa dos anys, Ismael Boufarcha continua a Lleó

societat
Dijous, 9 març 2017. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Una operació contra la propaganda i la captació de combatents jihadistes fa dos anys, el 12 de març, va significar l'empresonament d'un jove de Piera, Ismael Boufarcha. Ara, després d'un pacte amb la fiscalia, se l'ha desvinculat del delicte de terrorisme, però haurà de complir pena per propaganda jihadista.

Ara fa gairebé dos anys -els farà aquest dilluns- els Mossos irrompien en plena nit en un domicili del centre històric de Piera i s'emportaven, després d'unes hores de confusió, a Ismael Boufarcha, un dels fills de la nombrosa família que vivia a la casa. Tot formava part d'un operatiu contra la captació de persones a l'Estat per ser enviades a Síria per combatre en nom de l'Estat Islàmic. Ismael va estar quasi dos anys a una presó de Lleó, en espera de ser jutjat per l'Audiència Nacional. Finalment, aquest desembre, un pacte amb la fiscalia -explica María, mare del noi- va acabar amb una condemna menor que la que es demanava primer, de deu anys. El jove haurà de complir quasi tres anys i mig més de condemna, per propaganda. Ara, ha d'afrontar aquesta espera lluny de casa.

La distància amb el centre penitenciari ha fet que María González, la mare, tingui moltes dificultats per anar-lo a veure. Explica que "el 2016 només hi vaig poder anar tres vegades, perquè és una despesa molt gran i la nostra economia no s'ho pot permetre. Almenys, ens truca cada dos dies, des de la presó, i hi parlem cinc minuts". Lamenta que "serà molt difícil un acostament, ja que ens han dit que el trasllat a una presó de Catalunya per un delicte així no és possible". 

Ismael era jutjat per terrorisme, però al final, els càrrecs que li han quedat és per propaganda. María González matisa que "va estar actiu al facebook i va compartir alguns post i prémer "m'agrada" a la xarxa, res més". És el que assegura que ha fet com a màxim el noi. Recorda tot el procés molt confús: "un dels altres deia abans del judici que tenia proves que la policia l'havia pagat per fer-ho, que tot era un muntatge. I que hi havia documents; després, el mateix subjecte va dir que no tenia cap element com a prova. És desconcertant".

Amb el pacte amb el fiscal, a Ismael se li han dictat cinc anys i mig. I "no tenim clar quan podrà venir a casa, almenys de permís. Per a complir tota la pena, tres anys mig". Els acusats amb ciutadania marroquina només han de complir set mesos abans de ser enviats a les presons d'allà, mentre que aquells de nacionalitat espanyola pot ser que afrontin els cinc anys i mig. 

La família ha encaixat la situació amb resignació. El fet de la reducció del que podria haver estat una pena de 12 anys, segons la petició del fiscal, és un consol relatiu. Els ha deixat empremta. María González explica que "estem sols en això, poques persones ens han ajudat, com a molt, de manera individual. Passem moments molt difícils, també en l'apartat econòmic. I després d'aquest tràngol, els germans de l'Ismael encara han d'anar al psicòleg".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.