TORNAR

El Pla director urbanístic Vies Blaves Barcelona rep el guardó Territori - Enric Lluch

La Via Blava Anoia, que seguirà el riu al llarg de 70 quilòmetres per l’Anoia, és una de les 3 branques del projecte

societat
Dilluns, 18 maig 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En el marc dels premis Catalunya de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori, el Pla director urbanístic Vies Blaves Barcelona, impulsat per la Diputació de Barcelona, ha rebut el premi Territori - Enric Lluch per la seva «simplicitat i alhora la seva alta capacitat de transformació d’un territori i la seva replicabilitat». 

Més de 18 projectes d’un ampli ventall d’àmbits i camps de l’ordenació territorial, el planejament urbanístic, la recerca i la gestió de la ciutat i el territori s’han presentat enguany als premis Catalunya de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori, que compten amb dues convocatòries: el Premi Territori - Enric Lluch i el Premi Catalunya d’Urbanisme - Manuel de Solà-Morales.

Les Vies Blaves, una actuació inèdita al sud d’Europa

El jurat dels premis ha valorat que el projecte de les Vies Blaves, impulsat també pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, «sent tot just una formalització en el pla legal d’un itinerari fluvial, es constitueix com una eina urbanística per donar cobertura a l’ús social del gaudi, respectuós del medi natural, d’accés universal a totes les persones, permetent la descoberta del territori de forma pausada, i afavorint la percepció del paisatge i del territori».

Les Vies Blaves és un projecte de recuperació de les lleres del riu Llobregat, Anoia i Cardener, una de les àrees més dinàmiques d’Europa, amb un urbanisme de gran complexitat i que aplega 65 municipis. Un total de 5,2 milions de persones, el 70% dels catalans, hi viu o es troba a menys de mitja hora de distància. Per la dimensió del projecte, és una actuació inèdita al sud d’Europa.

Les Vies Blaves s’estructuraran en tres branques:

Via Blava Llobregat: recorrerà els 186 quilòmetres al llarg de les comarques del Berguedà, el Bages, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Barcelonès. S’iniciarà a les fonts del riu, a Castellar de N’Hug, i finalitzarà a la desembocadura d’El Prat de Llobregat, unint indrets com Sant Benet de Bages, Montserrat i 15 colònies tèxtils. El recorregut principal es podrà completar amb fins a 100 quilòmetres més de possibles variants i enllaços. La Via Blava Llobregat suposarà una inversió de 14 milions d’euros.

Via Blava Cardener: en aquest cas, s’habilitaran 50 quilòmetres d’itineraris pel Bages, entrant a la demarcació de Barcelona per Cardona i confluint amb la Via Blava Llobregat a Castellgalí. La inversió prevista és de 5 milions d’euros.

Via Blava Anoia: seguirà el riu al llarg de 70 quilòmetres per l’Anoia, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat. Començarà a la confluència dels camins de Calaf, Sant Matí Sesgueioles, Montmaneu i Argençola; continuarà per Jorba i s’unirà a la Via Blava Llobregat a Martorell. Requerirà una inversió de 6 milions d’euros.

A més del patrimoni cultural situat a tocar dels rius, les Vies Blaves travessaran tres parcs naturals, 12 espais naturals protegits i vuit espais turístics.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.