//Plugins sense CDN ?>
L'Ajuntament de Sant Martí de Sesgueioles creu que l'ampliació és irreversible. Apunta que faran un seguiment rigorós que el dipòsit compleixi la normativa. La plataforma Salvem Sant Martí i les Fonts de l'Anoia es mostra decebuda per la resposta de les administracions.
L'ampliació de l'abocador de Pujalt –que gestionava Hera Tratesa, ara controlada pel Grup Griñó- és imminent. Les dues plataformes que hi estan en contra, els Amics de la Guàrdia Pilosa i Salvem Sant Martí i les Fonts de l'Anoia, continuen la seva lluita tot i que apunten que "només queda la firma del conseller Damià Calvet" perquè es faci del tot efectiva. Jesús Torrens, exbatlle de Sant Martí de Sesgueioles (la població limítrof amb Pujalt) és el portaveu de Salvem Sant Martí i les Fonts de l'Anoia. Assenyala que "la situació en la que ens trobem respecte aquest abocador de residus no especials no és diferent de la de Zaldibar", la polèmica instal·lació al País Basc que va patir un accident el passat mes de febrer. L'ampliació significaria ampliar en un milió de tones els 1,6 milions de tones que ja té actualment.
Torrens considera que "les justificacions que s'estan donant per fer aquesta ampliació, com que hi ha aigua entollada i calen 1,098 milions de tones més de porqueria per resoldre-ho, són un insult a la intel·ligència". Aquesta ampliació és la culminació dels canvis que s'han fet al llarg dels anys: "es va començar amb 30 codis CER i un màxim permès d'un 5% de matèria orgànica; des de llavors s'ha modificat a 79 codis i ja es permet un 14% de matèria orgànica" apunta el portaveu i representant de Salvem les Fonts de l'Anoia. A més del recurs de reposició, les entitats es plantegen interposar dos recursos al contenciós-administratiu. Entenen que "les característiques amb les que s'amplia l'abocador no s'ajusten el Pla Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus de Catalunya."
Tant la plataforma sesgueiolenca com el Síndic de Greuges van fer una consulta a la Generalitat sobre "si l'abocador està ple". No han rebut resposta encara, tot i haver passat el termini. Torrens mostra també la seva decepció amb el Consell Comarcal, "que s'ha inhibit" en aquesta situació i les altres administracions. Una inhibició que s'estén "a la Comissió de Seguiment, que fa dos anys que no es reuneix". El Consell és un dels membres de la Comissió.
L'ampliació preocupa especialment als Amics de la Guàrdia Pilosa, a Salvem les Fonts de l'Anoia i al propi ajuntament sesgueiolenc no només per l'ampliació de capacitat, sinó també pels efectes col·laterals com és el trànsit en les vies de comunicació de la zona. El dipòsit es troba a 200 metres del nucli de la Guàrdia Pilosa i a un miler de Sant Martí.
L'Ajuntament sesgueiolenc votava el 31 d'agost una moció contra l'ampliació de l'abocador. La batllessa Rosa Narbona considera que "ja està dat i beneït" que hi haurà l'ampliació, però "farem un seguiment a fons" perquè es compleixin les normatives. Narbona assegura, però que "no hi ha una angoixa generalitzada" i que "cal anar a la una" en aquest cas amb les associacions. Mostra la preocupació, en tot cas, per les 300.000 tones anuals de dipòsits que significarà aquesta ampliació —"ara eren 85.000"— i l'efecte sobre la mobilitat i el trànsit.
Enric Sanjuán Cabezas
Igualada
12 de setembre 2020.19:07h
És curiós les decisions ”pseudotècniques” que es prenen sempre en el tema de residus. Fa uns anys es va tractar d’obrir un abocador de residus petris a l’Anoia i no es va otorgar el... Llegir més permís argumentant que ja n’hi havien dos a la Comarca i tot i que estaven pràcticament plens la negativa va ser taxativa. Ara és vol continuar omplint un abocador de manera inacceptable...
No cal portar-se les mans al cap, hauríem d’estar acostumats a que són coses de ”Família”...