TORNAR

Les plataformes que lluiten per la problemàtica dels residus es troben a Masquefa

societat
Dilluns, 20 novembre 2023. 14:36. Redacció AnoiaDiari.

Més de 40 persones de les entitats i plataformes amb conflictes de residus s'han reunit a Masquefa, municipi on els veïns fa anys que pateixen les conseqüències ambientals i a la salut per causa de l'abocador més gran del país.

Es van debatre "les accions a emprendre en la greu situació de col·lapse dels residus de l'actual model de producció i gestió dels residus, i les polítiques i plans del Govern". També es va denunciar que "el Govern i l'Agència de Residu de Catalunya (ARC) no sols no enfronta la greu situació de col·lapse, sinó que encara l'agreuja més amb l'incompliment de la Llei de moratòria a noves incineradores i ampliació de les actuals i en no solucionar d'arrel la generació de residus i rebuig que van omplint els abocadors". Alhora denuncien que "demanen més incineració i declinen les directives de la Unió Europea en matèria de residus, en promoure encara més la incineració amb projectes de neoincineració (termòlisis, gasificació amb obtenció de metanol,....) i també els riscos de la crema de biomassa".

Es van descriure els arguments conformes "aquesta Llei de Prevenció que prepara el Govern i l'ARC no és una llei continuista de la de regulació dels residus, que no compleix amb la Directiva de residus, que no aplica un canvi socioeconòmic i de mercat amb mesures innovadores que demana la Directiva 2018 i que les administracions promouran que els productors només posin al mercat productes o serveis quan hagin garantit en el seu ecodisseny que han adoptat mesures necessàries per reduir al mínim el seu impacte ambiental".

L'associació Tanquem Can Mata ha comunicat els acords als quals es van arribar durant la sessió:

- Demanar que es retirin les autoritzacions ambientals de la DG de Qualitat Ambiental a TRACJUSA i a LAFARGEHOLCIM.
- Que s'allargui la vigència de Llei de moratòria fins que no s'aprovi la Llei de Prevenció com diu la Llei moratòria
- La retirada del Pla de tancament de les incineradores, que amplia més la incineració i aposta per les tecnologies de coincineració més lesives encara.
- Replantejament de la Llei de Prevenció de residus, ja que tal com l'han concebut pel Govern, és una llei continuista i no posarà fi als abocadors ni a les incineradores, es continuaran produint residus i fracció resta.
- Realitzar accions i denúncies per visualitzar aquesta situació i les nostres propostes.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.