//Plugins sense CDN ?>
Cada cop serà més car portar rebuig a l'abocador per als municipis. Això, en ciutats com Igualada, on només hi ha un percentatge del 24,11 en recollida selectiva bruta, podria significar un important pujada en els rebuts. Amb tot, el govern igualadí remarca que sistemes com el "porta a porta només es poden fer en poblacions amb un alt nivell de conscienciació".
L'amenaça de severes penalitzacions als ajuntaments per cada tona de rebuig que es porti a l'abocador fa replantejar el model de recollida de molts municipis, i més a l'Anoia, on la recollida selectiva té números molt pobres. L'Ajuntament d'Igualada admet la seva preocupació per les xifres de recollida selectiva massa baixes, però afirma que "un model com el porta a porta" no seria viable -a mig termini-, en paraules del tinent d'alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont, i que de moment caldrà continuar perfeccionant el sistema de contenidors. L'Anoia és al "punt de mira" de l'Agència Catalana de Residus (ACR) i aquesta planteja una forta inversió a la comarca per revertir les xifres.
Jordi Pont comenta que "encara no s'ha tret tot el rendiment possible del sistema de contenidors". Vic ha començat el sistema, però l'Ajuntament d'Igualada matisa que "està per veure quin funcionament pot tenir el porta a porta en ciutats amb més de 20.000 habitants" i que "Osona ara per ara té un grau de conscienciació molt superior" al de les viles anoienques.
En el darrer ple, la CUP va posar damunt la taula un canvi en el model de neteja viària i recollida. Les dades que es van donar a conèixer fa mig mes assenyalaven l'Anoia com el territori al furgó de cua en recollida selectiva a la Catalunya Central -menys d'un 23% en recollida selectiva bruta-i per bé que a Igualada s'està per sobre de la mitjana anoienca, tant en les quantitats en net com en brut, queda molt lluny de la mitjana catalana.
Així, s'han plantejat altres solucions respecte el model actual, com seria la recollida porta a porta. Ara per ara, queda, doncs, descartada. La prova pilot prevista de porta a porta a Igualada es va anul·lar el 2011, en favor de destinar més recursos als equips de recollida.
S'ofereixen per mitjançar en el conflicte
D'altra banda, Jordi Pont espera que el pols que comença entre els treballadors de la Societat Municipal i la gerència no afecti la qualitat del servei. Els treballadors han plantejat una vaga d'abast limitat, quasi simbòlica, per al proper 10 de desembre. Els treballadors han plantejat que el servei ara mateix té nombroses deficiències pel que fa a qualitat i objectius. El govern admet que "la qualitat és millorable" però declina prendre-hi part. A la Societat, l'empresa FCC compta amb un 64% de participacions i la resta és en mans de l'Ajuntament.
Sona a excusa de mal pagador. No es fa el porta a porta perquè no hi ha prou consciència. Però em sembla que s’ha fet poc -per no dir gens, per promocionar la recollida selectiva.
Quina barra té el govern, si ells no fan la feina és perquè nosaltres som incívics, prou insults senyor Pont i faci la seva feina
igualadi
Igualada
26 de novembre 2015.16:56h
Marta, no es que vagi a favor del govern, però els que hem de reciclar som nosaltres no el govern. Mentre pensem com tu i diem que la feina es dels altre no farem res.
Els ciutadans ens hem de... Llegir més conscienciar que a part de drets també tenim deures i un d’ells en aquest cas es el de reciclar. Ja se que es molt fàcil i còmode dir que com que ja paguem impostos que s’espavili el govern de torn, però no es aquesta la solució i tampoc es just, ja que els que fem la feina ben feta, també haurem de suportar l’increment d’impostos que ens imposaran com a castic perquè alguns altres no la feu ja que considereu que es cosa del govern, i que creus que ha de fer el govern, venir a reciclar a casa teva ?.
Quina barra i quina poca sensibilitat amb la resta de ciutadans que fem les coses ben fetes. I a sobre segur que algunes encara sereu de les que van a primera fila a l’hora de reclamar sostenibilitat i respecte al medi ambient