TORNAR

Les preinscripcions als instituts públics superen l'oferta existent a Igualada

S’ofertaven 317 places i les preinscripcions en sumen 333

societat
Dijous, 9 maig 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'any passat, a nivell de secundària, ja es va fer curt amb les places de Batxillerat i es van haver d'obrir línies noves. Ara, les 11 línies que ofereixen places de Primer d'ESO no poden assumir tota la demanda.

Segons han apuntat les AMPA dels centres públics, els tres instituts d'Igualada (Pere Vives, Joan Mercader i Badia i Margarit) han registrat més preinscripcions d'alumnes de cara al curs vinent, 2019/20, que no pas oferta de places tenien. Durant el període de preinscripcions que va tenir lloc entre final de març i principi d'abril, un total de 333 s'han preinscrit a algun dels tres centres, que en conjunt tan sols oferien 317 places.

La federació que agrupa les AMPA ho veu "com una prova més de la manca d'oferta educativa pública a la ciutat, controlada
majoritàriament per institucions privades". Afegeixen que "a Igualada, les diverses societats mercantils, fundacions i ordes religioses hi oferten cada curs un total de 12 línies privades que compten amb concert educatiu, mentre que l'oferta pública 
és de tan sols 11 línies. Enguany, aquestes 11 línies públiques no podran assumir la totalitat de les demandes de les famílies que han assenyalat els centres públics en primera opció".

La façana de l'INS MercaderEn el cas de les 333 peticions per accedir a algun dels tres instituts igualadins hi ha diverses casuístiques. En primer lloc, infants escolaritzats en escoles públiques de la ciutat i que troben en els instituts públics la seva continuïtat formativa. Una situació paral·lela a la dels infants de municipis de la comarca que no compten amb institut propi i que tenen Igualada com a referència. A banda d'aquests dos grups, també hi ha peticions d'alumnes que han realitzat l'educació Infantil i Primària en centres concertats de la ciutat i que ara voldrien passar a la xarxa pública, així com peticions d'alumnes escolaritzats en municipis que compten amb institut propi però que volen cursar la Secundària a Igualada.

Consideren que "tot plegat té l'origen en la situació 'sui generis' pròpia de la ciutat, en què només hi ha vuit línies d'escola pública per 13 de privades-concertades. Aquesta disfunció inicial provoca que, a la Secundària, multitud de famílies es quedin atrapades a la xarxa concertada, havent de pagar quotes durant mesos i mesos entre els 3 i els 16 anys".

Afegeixen que "fa anys que reclamem" que es corregeixi aquest biaix a nivell d'Infantil i Primària, i que ara es constata que "també repercuteix a Secundària. I més tenint en compte que els actuals cursos de quart i cinquè de Primària són de molta natalitat, que acabarà impactant als centres de Secundària de manera evident".

La federació d'AMPAs de centres públics d'Igualada es felicita per l'inici de les obres de l'edifici definitiu del Badia i Margarit. Malgrat els endarreriments en les promeses inicials realitzades a les famílies que van confiar en el centre des del minut 0, l'inici de les obres és positiu i confia que estiguin enllestides per poder-hi iniciar el curs 2020/21 amb plena normalitat.

També es felicita pel fet que a Igualada ja s'hi podrà cursar a partir del curs vinent la doble titulació de 'Batxibac' (batxillerat espanyol i francès alhora), que inicialment estava previst que s'impartís al Badia i Margarit però que, a causa de l'endarreriment de les obres, s'impartirà temporalment al Milà i Fontanals. Sigui com sigui, "és una molt bona notícia per al conjunt de la ciutat, en tant que el conjunt dels alumnes tindran l'opció d'accedir a aquesta formació d'excel·lència".

Fins ara, les AMPAs de les escoles públiques d'Igualada havien treballat fins ara sota el paraigües informal de la coordinadora “Escoles Públiques d'Igualada (EPIs)”. A finals del curs passat es va valorar la possible constitució d'una federació local d'AMPAs que vetlli pel conjunt d'ensenyaments públics de la ciutat, iniciativa que es troba en vies de legalització i que es presentarà públicament al juny. Compta amb l'impuls inicial de les AMPAs de les escoles bressol L'Espígol, La Lluna i La Rosella, les escoles Dolors Martí, Emili Vallès, Gabriel Castellà, García Fossas i els instituts Pere Vives Vich i Badia i Margarit.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.