TORNAR

El projecte de cria d'òlibes en captivitat en porta 16 a l'Anoia en tres anys

L’escola de la Llacuna va tenir quatre d’aquestes aus el 2017 i ara espera tornar-ne a tenir

societat
Dimecres, 11 abril 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquests darrers anys, la Generalitat a través del Departament de Territori i Sostenibilitat ha impulsat el pla de cries d'òliba en captivitat, amb l'objectiu de sensibilitzar la població. Diversos centres de l'Anoia han col·laborat en aquest pla.

Un total de 16 òlibes han estat criades a l'Anoia els darrers anys en quatre centres diferents. En concret, aquest programa ha portat dos anys consecutius tres òlibes diferents als Prats de Rei, les mateixes a Can Mercaderet (Montbui) i quatre a l'escola Vilademàger a La Llacuna, l'any passat. En breu, aquest centre acollirà nous exemplars de les aus. L'anomenat 'hacking' d'òlibes es fa en una caixa-niu on se'ls facilita l'aliment fins que es poden valer per si mateixos. Són polls que es poden alimentar per a si mateixos, però que encara no poden volar. 

Òlibes del centre de fauna de Comadoca, d'on es porten a diversos punts, entre ells l'AnoiaEl 'hacking' es va començar a fer fa tres cursos als Prats de Rei, en dues ubicacions diferents: primer al nucli urbà i després al Seguer; posteriorment, la cria s'ha fet també dos anys consecutius a Montbui, a Can Mercaderet, amb exemplars vinguts del Centre de Fauna de Camadoca. Finalment, el 2017, amb cries d'òliba portades des del Centre de Fauna de Vallcalent a Lleida, es va començar el projecte a l'escola Vilademàger.

El professor responsable del projecte en aquest col·legi, Oriol Vila, comenta que "els infants estan encantats. Després que s'acabés la criança de les darreres, tots estan pendents de quan tornaran. Esperem que sigui abans de final de curs, en uns dos mesos". Són els mateixos alumnes que porten el menjar i controlen el creixement de les aus. La seva alimentació consta d'un o dos ous de pollastre.

Els infants també contribueixen a netejar de residus les caixes-niu, d'on es fan algunes de les observacions més importants. "Els alumnes prenen nota de les peculiaritats de les òlibes en captivitat" explica el professor, "per exemple, la diferència de les egregòpiles (caques) de les aus que estan en captivitat respecte a les que viuen en estat salvatge" deguda a l'alimentació.

Les caixes-niu que estan a les instal·lacions de l'escola de la Llacuna van restar tancades "les dues primeres setmanes". A partir d'aleshores, les aus comencen a fer proves de vol. De cara a la pròxima arribada de nous exemplars, el centre col·locarà càmeres perquè els alumnes puguin seguir constantment les evolucions de les òlibes.

 


1 Comentaris

p

paio

Igualada

11 d'abril 2018.09:37h

Respondre

Molt interessant, de debó. Només que suposo que a les òlibes en captivitat els hi donen ous de gallina. Si fossin de pollastre es podria fer un estudi a nivel internacional, i segur que tindria... Llegir més ressò.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.