TORNAR
PUBLICITAT

Calaf aplica un nou sistema de control de població de coloms

Se subministra a les aus aliments recoberts de nicarbazina, un fàrmac anticonceptiu no tòxic

societat
Dimarts, 10 abril 2018. 12:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La capital de l'Alta Segarra posa en marxa un sistema que suprimeix la posta d'ou de coloms i és reversible. Aquesta mesura ja es pren a una trentena de poblacions catalanes.

PUBLICITAT

L'Ajuntament de Calaf, a través de l'empresa ZooEthics, ha instal·lat dos dispensadors d'alimentació per al control de la població de coloms en llocs estratègics de Calaf, una a l'antiga fàbrica Saina i un al campanar. Els aparells subministren blat de moro recobert amb nicarbazina, un fàrmac anticonceptiu, per frenar la natalitat dels coloms i disminuir-ne així la població.

Actualment, aquest mesura de control ja s'aplica a més d'una trentena de municipis de Catalunya i ha tingut molt bons resultats, ja que en un període de quatre anys fa que es redueixi fins a un 70% la plaga d'aquestes aus. El fàrmac que se subministra als coloms és una espècie de blat de moro recobert de nicarbazina, una substància anticonceptiva que impedeix l'ovulació en les aus femelles. Els dispensadors d'aquest producte escampen cada dia una quantitat concreta de pinso, aproximadament uns 8 grams per a cada colom, durant l'estació reproductora de les aus, que va de març a octubre.

Un dels punts on s'han instal·lat els dispensadorsAquest tractament durant set dies a la setmana suprimeix totalment la posta d'ous dels coloms i és reversible, ja que quan es deixa d'ingerir recuperen progressivament la fertilitat. Tot i que els dos dispensadors estan situats en llocs on no poden accedir els ciutadans - i per tant, no hi ha risc ni per a les persones ni per les seves mascotes - l'empresa ZooEthics garanteix que aquest producte és totalment segur tant per la salut dels coloms, com també per la d'altres animals, persones o medi ambient.

Les mesures perquè tingui toxicitat haurien de ser per ingerir més de 750Kg/dia en el cas dels coloms, 30 kg/dia en el cas d'un gat o 150 kg/dia en el cas d'un gos. D'altra banda, no posa en risc el medi ambient ni la salut de les persones, ja que la quantitat de nicarbazina que excreta una població de coloms tractada és almenys 100 vegades inferior al límit indicat en la normativa europea vigent en matèria de risc ambiental.

 

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.