TORNAR

Les propostes per al Rec dibuixen un barri residencial amb la indústria encara viva

Els treballs finalistes i guanyadors del concurs s’exposaran aquest mes al Museu de la Pell

societat
Dimarts, 14 novembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En menys d'una dècada el Rec ha passat de ser una zona a l'esquena d'Igualada, relativament oblidada, a ser un barri de moda en què falta posar fil a l'agulla per a la seva actualització urbanística. Les propostes que han guanyat en el concurs subratllen la conversió del Rec en un lloc que segueixi sent industrial, però que s'adapti a noves activitats. 

La primavera de 2016 l'Ajuntament d'Igualada va donar a conèixer la seva proposta per resoldre l'encaix del Rec en la Igualada del futur. Seria un concurs de projectes entre diversos despatxos d'arquitectes: el ‘Repensem el Rec'. Aquest mes, els treballs guanyadors i finalistes d'aquest procés s'exposaran al Museu de la pell. Hi havia diferents categories, tres en concret: edificació i mixticitat d'usos, urbanisme i connectivitat i espai públic i paisatge urbà. En la primera categoria, va guanyar "El Rec, una comporta feta a mida" dels despatxos Inventario de Arquitectura, SL, (Carmel Gradolí i Arturo Sanz) i Equal Saree (Helena Cardona, Julia Goula i Dafne Saldaña), a més de Mireia Sans i els anoiencs Alfons Recio, Daniel González i Antoni Valls. En l'apartat d'urbanisme i connectivitat, el projecte de "Clau Rec" és el guanyador. L'ha plantejat el despatx Mas-Maristany i compta també amb accent anoienc: Marisol Jiménez i Alan Latre. En la tercera categoria, espai públic i paisatge urbà, va resultar vencedora la proposta ‘Confluència', del equip del despatx de Marcos Ruiz.

Els treballs guanyadors ara s'hauran d'harmonitzar i el responsable de posar fil a l'agulla és l'Ajuntament d'Igualada. El tret en comú de les propostes és que han evitat solucions agressives i se centren en enriquir el ventall de possibilitats que ja té el barri en diversos àmbits. De fet, els integrants dels equips d'arquitectura coincideixen en un concepte: la flexibilitat. El futur del Rec ha de ser el d'un espai versàtil, en el qual es puguin compaginar nous usos sense que es perdi l'essència. Res de nou amb el que els veïns i activistes del barri han demanat des de fa anys, només que ara s'ha posat negre sobre blanc, amb documents que acrediten l'estratègia a seguir.

La Ronda del Rec FOTO: Marc VilaEls integrants d'"Una comporta feta a mida" que ha guanyat el capítol d'edificació i mixticitat d'usos, expliquen que per al despatx -amb tres persones
del territori- era estimulant "poder incidir directament en el futur urbanístic d'Igualada i d'un dels seus barris més característics, més enllà dels òrgans i processos de participació ciutadana que sovint no aconsegueixen una cristal·lització concreta" i a més fer-ho de manera interdisciplinar, amb la col·laboració de gent de diferents rams com arquitectes, historiadors, geògrafs. L'equip va triar el títol ‘Una comporta feta a mida' perquè s'adeia amb un barri que neix a partir "d'una estructura hidrològica que s'inicia en una resclosa amb la seva corresponent comporta", una metàfora que enllaça amb la voluntat dels arquitectes de bastir "un nou punt d'inici al Rec, amb una comporta que, avui, ha de donar pas a nous usos i noves activitats". I el matís de "feta a mida" per insistir que "hi ha especificitats i singularitats".

Han fet una proposta estructurada en tres àmbits: el valor patrimonial dels edificis que ja hi són, la regulació dels usos actuals i la implementació d'una gestió que coordini tots
els "paràmetres diferents en una mateixa plataforma". L'equip considera que el Rec es defineix no només per allò construït, "la seva morfologia urbana, els edificis, carrerons,
passatges, etc. " sinó també els usos i especialment l'activitat que s'hi desenvolupa. Salvar i mantenir les activitats que hi ha "com la industrial, hortolana, etc." és "imprescindible perquè segueixi sent el que és: un barri complex". Argumenten que "no pot ser tan sols un escenari més. Cal tenir en compte que, tot i que actualment els usos industrials del barri són els més destacats, tradicionalment ja hi havia una certa mixticitat atès que els usos hortolans i els residencials ja s'hi barrejaven".

La proposta del despatx barceloní ha estat "trobar una fórmula que faciliti el manteniment o la nova implantació d'usos urbans relacionats amb l'activitat, alhora que s'obre clarament la possibilitat d'encabir altres usos, com els comercials o residencials". En resum, la barreja que va existir durant anys i que encara perviu al barri "és la millor manera de tenir un teixit urbà viu durant tot el dia (també quan les fàbriques tanquen)".

A més de les jornades de participació, els membres d'" Una comporta feta a mida" expliquen com "vam parlar també amb diverses entitats vinculades al barri, així com veïnat i industrials. Volíem radiografiar amb la màxima precisió possible de l'estat actual del barri i per aquest objectiu va ser clau la col·laboració de l'arxiu municipal però també de molta gent que ens va aportarplanimetries, ens va obrir portes i ens va cedir part del seu temps".

Flexibilitat

Marisol Jiménez, la igualadina del despatx Mas-Maristany que ha pres part en la proposta de "Clau Rec", afirma que "el nom que vam triar és en relació a una nova clau urbanística que proposem. Un nou punt de partida, sense les limitacions de les claus urbanístiques clàssiques i la zonificació". Jiménez subratlla que un barri peculiar com el Rec demana flexibilitat per explorar les potencialitats, oportunitats i vocacions d'aquest organisme tan viu".

Com es tradueix aquesta filosofia? La igualadina aclareix que "hem volgut projectar no només la dimensió física del barri sinó també la seva dimensió social". Proposen un
"sistema de gestió flexible que determina uns percentatges per assegurar la mixtura d'usos i uns criteris d'idoneïtat per a la seva localització, per permetre múltiples escenaris
dins del mateix àmbit".

La continuïtat de les adoberies

El document que planteja "Clau Rec" subratlla que l'activitat adobera és la substància del barri. Cal "consolidar l'activitat adobera apostant per les activitats terciàries derivades i també per l'I+D, l'adoberia avançada i tot allò que tingui a veure amb la modernització del procés i el disseny per mantenir i augmentar la competitivitat del sector". El despatx guanyador de l'apartat d'urbanisme i connectivitat ha presentat un model "de superposició de capes on habitatge, activitat econòmica, activitat adobera, equipaments, espais d'horta i usos temporals en solars no ocupats, conviuen i es retroalimenten".

En l'apartat de la connectivitat, Marisol Jiménez afegeix que "la proposta que hem fet es basa a posar en valor la morfologia del barri i el teixit dels seus carrers a través de
potenciar els cinc grans eixos cívics d'Igualada i estirar-los fins a la ronda del Rec, per després connectar-los més enllà del riu Anoia amb la xarxa de camins agrícoles i així connectar el barri i la ciutat amb l'entorn natural". El projecte de Clau Rec dibuixa una nova estructura de la mobilitat "en base a la pacificació amb plataforma única i prioritat invertida de la xarxa de carrers que hi ha al barri". Un canvi substancial, on el vianant tindria més seguretat i el trànsit rodat arribaria al Rec mitjançant els "nodes dinamitzadors" que van de nord a sud d'Igualada. La Ronda del Rec passaria a ser de plataforma única, també, però amb un tractament especial.


1 Comentaris

C

Carme Rosich

IGUALADA

16 de novembre 2017.18:13h

Respondre

¿Residencial el rec? Que farem de les pudors que sentim diariament!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.