TORNAR

Els ratafiaires de la comarca fan el compte enrere per a la seva festa

Una xerrada, tastos, el concurs i un dinar popular, entre les activitats que fan els Amics de la Ratafia

societat
Dimecres, 31 octubre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Fa mesos que va començar el procés ratafiaire a l'Anoia i s'acosta el moment de recollir-ne els fruits. El gruix dels actes de la Festa de la Ratafia, serà el diumenge 11, al local del Barri de Xauxa. 

Amb la tardor i el fred, torna la Festa de la ratafia amb la 14a edició del Concurs de ratafies de l'Anoia. Anirà acompanyat d'un cartell molt complet per a un cap de setmana de tradició, gastronomia i festa per a petits i grans. Aquells que vulguin prendre part en el concurs, poden presentar les ratafies al Casal Popular d'Igualada el Foment fins el dissabte 10 de novembre, on s'exposaran juntament amb els premis del concurs. Les bases del concurs són a anoiaratafia.blogspot.com. El lliurament de premis es farà dissabte 11 després del dinar ratafiaire i el sobretaula musical.

Hi ha una infinitat de receptes per fer la ratafia. Elaborada a partir d'una base d'aiguardent i amb productes de temporada, moltes herbes i espècies boscanes, cada ampolla guarda el secret del seu elaborador. Se solen utilitzar nous verdes, pell de llimona, canyella, menta, marialluïsa, i una llarga llista de fins a més de cinquanta herbes diferents. S'elabora pels volts de Sant Joan, i després de 40 dies a sol i serena la ratafia se sol encetar després de Tots Sants o més endavant. I és coincidint amb aquestes dates que es dóna cita, un any més, la XIV Festa de la ratafia.

Una de les activitats del 2017Les activitats s'encetaran el dissabte 10 de novembre al punt de la mitja nit Concert Jam Jamaica al Casal Popular El Foment. El programa seguirà amb el gruix d'activitats el diumenge 11 de novembre al Local de Xauxa, a la plaça Catarineu. A les 12 del migdia, moment per a les activitats infantils, manualitats i tallers de tardor per a grans i petits. A la 1, el vermut popular que anirà seguit a les 2 d'un dinar elaborat amb productes de proximitat i de temporada, amb un menú que fa venir salivera: Peus de porc i botifarra amb ratafia i pels poc amants de la carn paella vegetariana. (Preu del menú 10 euros anticipat al Foment, 12 el mateix dia)

Anirà seguit d'una sobretaula a les 5 de Cant improvisat per donar pas a les 6 a l'esperada entrega de premis del XIV Concurs de Ratafies de l'Anoia, amb un posterior tast popular de ratafies casolanes. Aquest any hi haurà una nova cita el dissabte 17 de novembre al Casal Popular el Foment, en què tindrà lloc una xerrada molt interessant sobre l'evolució i les tipologies de la ratafia arreu del principat, serà a 2/4 de 8 sota el títol 'Viatge per Catalunya a través de la ratafia', a càrrec de Miquel Altadill. La xerrada inclourà un tast de ratafies comercials i cal inscripció prèvia al mateix Foment per poder-hi assistir. La jornada finalitzarà a les 11 amb una sessió de Punxadiscos.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.