TORNAR

El reciclatge segueix sent una assignatura pendent per Òdena

Òdena no millora en xifres de recollida selectiva: només es recicla un 23,28%

societat
Diumenge, 14 abril 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

Òdena segueix amb males xifres en l’àmbit del reciclatge. Segons dades de l’any 2023, el 77% dels residus recollits al municipi segueixen sent rebuig, és a dir, fraccions que van a parar a un abocador, sense tenir un segon cicle de vida. Això suposa una despesa important pel municipi, de 89.291,00€ (65.30€/Tona) durant el 2023, que es deixa d’invertir en el municipi i que s’ha de repercutir en el rebut d’escombraries. 

Òdena segueix amb una important assignatura pendent en l’àmbit del reciclatge, i segueix enregistrat unes dades alarmants de recollida de rebuig, que no presenten cap millora en el pas dels anys. 

Durant el 2023, es van recollir 1373,7 tones de rebuig, i només es va reciclar un 23% de recollida selectiva. La poca participació del veïnat en la recollida selectiva encareix els costos de la recollida general any rere any.

Només es recicla un 23%, un 5% és fracció orgànica

Entre tota la fracció recollida, el 5% que es recicla és fracció orgànica, un 4% paper, envasos i vidre respectivament, i un 2% poda i deixalleria. Les dades són tan dolentes com les del passat 2022,  i no presenten cap millora.

Cal tenir en compte la petjada ecològica que provoca l’escassa recollida selectiva a Òdena, doncs tot allò que es llença al rebuig, si no és rebuig com a tal, és un material que podria tenir una segona vida. Amb el reciclatge incorrecte, acumulem deixalles a un abocador sense recuperar-ne una part important.

La fracció orgànica són totes les restes de menjar i restes vegetals de mida petita, susceptibles de degradar-se biològicament, i utilitzar-ho com a fertilitzant i adob. Llençar les restes de menjar al contenidor de rebuig en lloc del marró (orgànica), provoca que es perdin potencials propietats agrícoles i convertim un residu més.

L’Ajuntament fa una crida a tota la població a millorar els hàbits de reciclatge, i millorar les dades municipals. Tothom qui necessiti suports per fer la recollida selectiva, pot recollir bosses per vidre, paper i envasos a l’Ajuntament.


1 Comentaris

K

Kim

Igualada

14 d'abril 2024.13:07h

Respondre

Que lamentable notícia. Cada vegada que llegeixo notícies com aquesta, se’m trenca el cor. Pot semblar exagerat, però és així.

No entenc com algú pot ficar els residus que genera en una... Llegir més mateixa bossa, tirar-los en el contenidor i quedar-se tan tranquil.
Jo em pregunto: a les cases no hi ha gent jove, nois i noies que s’han educat -almenys a l’escola- en l’hàbit de la conveniència per a tots que té el reciclatge?.
Com és possible que a hores d’ara del segle XXI encara hagin persones que no entenguin això? Què no entenguin, a més, que la Unió Europea ens posa uns deures que de no fer-los costen diners als nostres ajuntaments, diners de més que paguem tots?
A aquesta gent no el preocupa el planeta que heretaran els seus fills i nets?. No ho comprenc.

Amb el fàcil que és.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.