TORNAR

La reforma i ampliació de la Residència Pare Vilaseca s'enllestirà la tardor de 2020

L’alcalde Marc Castells anuncia que en breu es poden guanyar 30 noves places públiques

societat
Dijous, 21 febrer 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Amb el finançament de la Fundació "la Caixa" i la Diputació de Barcelona, s'esperen començar les obres l'estiu d'enguany. El total de la inversió serà d'uns 2,6 milions d'euros.

PUBLICITAT

L'alcalde d'Igualada i president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, va presentar aquest dimecres les obres d'ampliació i reforma de la Residència Pare Vilaseca, centre gestionat pel Consorci Sociosanitari d'Igualada (CSSI). L'acte comptava també amb la presència de Maria Faus, Directora de Banca d'Institucions de CaixaBank, de Jordi Ferrer, Gerent del CSSI, i de Salvador Balcells, arquitecte que ha redactat el projecte i que dirigirà les obres. Segons van detallar, l'obra començarà aquest proper estiu, "el mes de juny o juliol" i s'enllestirà en 15 mesos, és a dir, la tardor de 2020.

El projecte té vàries fases. La primera compta amb un pressupost de 500.000 euros i va consistir en la construcció de la Sala Teresa Mimó, una nova sala d'actes polivalent de 243 metres quadrats que va entrar en funcionament el desembre de 2017 i que permet disposar de molt més espai que la sala d'actes anterior, de 100 metres quadrats, que era massa petita per acollir activitats com concerts, tallers, sessions de cinema o poesia, recepcions, xerrades, celebracions litúrgiques o sessions formatives.

L'aspecte que tindrà la planta lilaLa segona fase és la que s'encetarà ara. Amb un pressupost de 2,6 milions d'euros, consisteix en la reforma i ampliació de la planta lila de la residència per crear una nova unitat de psicogeriatria, la creació de 3 noves habitacions dobles a l'antiga sala d'actes i la creació d'una sala per familiars i d'una sala d'estimulació cognitiva a la planta verda. Les obres tenen un pressupost de 2.129.000 euros i es va iniciar la seva licitació el passat dia 13 de febrer. A l'import de l'obra cal sumar una inversió addicional de prop de 500.000 euros en concepte d'equipament, mobiliari i honoraris dels tècnics que han redactat el projecte i dels que faran la direcció d'obra.

Per el finançament, es compta amb un ajut de 230.000 euross de la Diputació de Barcelona i ajuts concedits per la Fundació Bancària "la Caixa" que en els exercicis 2016, 2017 i 2018 han sumat 675.000 euros. Aquests ajuts s'han complementat amb préstecs a llarg termini de CaixaBank i de l'Institut Català de Finances signats recentment per import total de 2,2 milions d'euros.

Queda pendent de cara al futur una tercera fase, que és la creació d'un nou edifici d'oficines per acollir els serveis centrals de CSSI, projecte que ja ha estat redactat i que per ara no s'executarà, i la reforma de la planta groga de la residència. Segons Castells, "els igualadins hem de sentir-nos molt satisfets de l'equipament assistencial que suposa la Residència Pare Vilaseca i que, amb la ampliació i reforma, podrà continuar duent a terme la seva missió de donar qualitat de vida a la nostra gent gran". L'alcalde agraeix el finançament de la Diputació de Barcelona i la Fundació Bancària "la Caixa".

L'alcalde avança que s'ha demanat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies un augment de les actuals 93 places públiques de la residència, degut a la llarga llista d'espera existent. Es tractaria de 30 places que passarien a ser públiques. La petició la va traslladar fa unes setmanes el propi Marc Castells al conseller El Homrani.

Es posa a licitació una obra  per modernitzar la part més antiga de l'edifici de 1987 reformant les habitacions de la planta lila per convertir-les en adaptades, millorant les instal·lacions i els espais pels professionals, i ampliant les zones comunes, menjador, sales d'estar, sales d'activitats i passadissos, per adequar-les a les necessitats de les persones ateses amb demències més avançades i a les persones que poden residir en unitats de convivència. Si bé la inversió està enfocada en una modernització i adequació de l'edifici per tal de millorar la prestació de serveis, l'actuació permetrà augmentar el nombre de places de la residència en set llits addicionals, passant de 152 a 159.

Les obres es faran per etapes en diferents punts del centre, minimitzant sempre l'afectació en els residents. L'obra començarà amb la construcció de noves habitacions adaptades en una part del jardí de pins adjacent a la planta lila, i amb la construcció de 3 noves habitacions dobles en l'espai de l'antiga sala d'actes, que permetran reubicar llits actualment situats a la planta lila i treballar aleshores en la reforma i ampliació de la planta lila. També està previst millorar alguns espais de la planta groga, i crear una nova sala d'estar pels usuaris i familiars de la planta verda, traslladant un espai de magatzem.

Es crearà també una Sala d'Estimulació Multisensorial Snoezelen, que permetrà als residents la possibilitat de tenir experiències sensorials agradables en una atmosfera relaxada, a través de l'estimulació dels sentits: tacte, oïda, vista i olfacte. En la planta lila s'intervé en un espai de 770 metres quadrats, dels quals 337 són reformats o enderrocats, i uns 433 son d'ampliació cap al jardí posterior. En l'àmbit de l'antiga sala d'actes es reformen 121 metres quadratss i en la planta verda i groga es fan actuacions en 145 metres quadrats de diversos espais. Addicionalment, s'assegurarà el subministrament elèctric del centre amb un generador que es podrà utilitzar quan hi hagin incidències.

Model d'Atenció Centrada en la Persona

El CSSI està en fase de transformació i millora del seu model assistencial cap a un model d'Atenció Centrada en la Persona (ACP). Des de fa uns anys que s'està produint, en les societats avançades, un canvi en el que s'estableix com a “Bon envelliment”. El paradigma de l'envelliment actiu és el reflex d'aquesta sensibilitat a l'establir que les persones no sols necessiten tenir salut o seguretat per viure o per envellir dignament, sinó que també necessiten disposar d'oportunitats de participació i desenvolupament personal si es vol millorar la seva qualitat de vida. Qualitat de Vida, segons definició de l'OMS, és la percepció de la persona de la seva posició en la vida en el context de la cultura i sistema de valors en els que viu i en relació als seus objectius, expectatives, estàndards i preocupacions.

La Residència Pare Vilaseca, inaugurada el 1987 i gestionada pel CSSI, ofereix acolliment residencial permanent o temporal a persones grans vàlides o amb diferents nivells de dependència en cinc plantes o unitats de convivència diferenciades. Proporciona un servei integral i de màxima qualitat amb plans individualitzats d'atenció personal interdisciplinària per facilitar les activitats de la vida diària. També ofereix un servei de suport a les famílies i estades temporals de descans familiar. Disposa d'un total de 152 places de residència assistida, 93 públiques concertades amb la Generalitat de Catalunya i 59 privades, amb una ocupació propera al 100%. També compta amb un centre de dia amb 40 places.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.